Ελένη Τσιβίκη: "Να παλεύουμε συνεχώς μέχρι να ανακαλύψουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας."

2024-02-29

Για αρχή και να σας γνωρίσουμε καλύτερα πείτε μας μια αγαπημένη σας φράση, που την χρησιμοποιείτε έντονα στην ζωή σας;

Νομίζω μία φράση που μου έρχεται συχνά στην σκέψη, είναι: «Αν δεν τολμήσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν άξιζε ή όχι». Αυτή η φράση με εκφράζει, γιατί μου θυμίζει συνεχώς πόσο σημαντικό είναι να τολμάμε και να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, με όποιο ρίσκο. Αρκεί, να παλεύουμε συνεχώς μέχρι να ανακαλύψουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η προσπάθεια του να βλέπουμε νέα πράγματα, μας βοηθάει να μάθουμε περισσότερα για εμάς. Και αυτό συνδέεται άμεσα με την τέχνη (το θέατρο, τον χορό, την μουσική), που είναι ένας τρόπος έκφρασης.Τολμήστε λοιπόν! Αυτό θα πω και σαν ειδικός, γιατί η βασική μου ιδιότητα, ως «Ψυχολόγος», αυτό πρεσβεύει…να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας!

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το διάστημα, έχω την τιμή να συμμετέχω σε μία απίστευτη μουσικοχορευτική κωμωδία, στην «ΠΡΕΜΙΕΡΑ», σε κείμενο του Γιώργου Οικονομίδη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Βασιλειάδη, που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο της Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Νομίζω κάπου εδώ χρειάζεται να αναφερθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μία τέτοια παράσταση και αυτό το χρωστάω στον σκηνοθέτη μας και σε όλη την ομάδα «Μαλλιά Κουβάρια», που με επιστέφτηκαν και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κατάφερα να μάθω τόσα πράγματα που σχετίζονται με το θέατρο και τον ρόλο ενός ηθοποιού. Μπορώ να πω πως για εμένα αυτή η παράσταση είναι ένα «Μεγάλο Σχολείο» και είμαι ευγνώμων που γνώρισα όλους αυτούς τους ανθρώπους, που γνωρίζουν εξαιρετικά την δουλειά τους και έχουν όρεξη και μεράκι, πέρα από ταλέντο!

Μιλήστε για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του;

Το έργο λοιπόν επικεντρώνεται σε μια «ΠΡΕΜΙΕΡΑ», την πρεμιέρα ενός νυχτερινού μαγαζιού, το οποίο είχε καεί κάποτε, και κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά από χρόνια. Το ζητούμενος είναι, πως όταν κάηκε αυτό το μαγαζί υπήρχαν άτομα μέσα, που χάθηκαν άδικα, κάτι που δεν γνώρισε ο ιδιοκτήτης πριν του βάλει φωτιά, για να επωφεληθεί το ποσό της ασφάλειας. Στο σήμερα, τα άτομα που κληρονομούν αυτό το νυχτερινό κέντρο, είναι συγγενείς του ιδιοκτήτη. Αυτοί, παρά των αντιθέσεων τους, οφείλουν να συνεργαστούν και να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας αυτή την πρεμιέρα του μαγαζιού. Εκεί είναι η ουσία για εμένα, στην συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων. Στο δίκιο και στο άδικο που υπάρχει ανάμεσα μας. Στα ουσιαστικά προβλήματα που μπορεί να έχει ένα μαγαζί ή μία οικογένεια. Στο πως μία «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ή αλλιώς μια νέα αρχή, μπορεί να τα αλλάξει όλα ή να τα διαλύσει!

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Η Ηρωίδα μου λοιπόν είναι η «ΑΓΝΗ». Ένα νέο κορίτσι της σημερινής εποχής, χωρίς έγνοιες, χωρίς ουσιαστικές δυσκολίες…που παρόλα αυτά δεν είναι ευχαριστημένο ποτέ. Δεν έχει ιδιαίτερες βλέψεις για το μέλλον και θα λέγαμε πως «βολεύεται» και αφήνει τα περισσότερα πράγματα στην «τύχη» τους. Παρόλα αυτά, η άνεση, η ανεμελιά και η ομορφιά δεν θα έλεγε κανείς ότι της λείπουν. Έρχεται αντιμέτωπη με γεγονότα που ενδεχομένως να μην τα περίμενε, αλλά βρίσκει έναν «δικό της τρόπο» να τα διαχειριστεί, στο τέλος.

Θα έλεγα πως η ηλικία μου είναι πολύ κοντά στον ρόλο αυτό, οπότε δεν είναι «κόντρα ρόλος» για μένα.Αλλά, πραγματικά, έχει μια δυσκολία να υποδύεσαι ένα κορίτσι της σημερινής εποχής, με τα αρνητικά και τα θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει. Νιώθω ότι σε έναν βαθμό η ηρωίδα είναι πολύ κοντά μου, αλλά σε πολλούς τομείς είναι περισσότερο ανέμελη και αδιάφορη σε σχέση με εμένα. Σε σημείο, που χάνεται η ουσία σε κάποια πράγματα (όσοι είδαν ή θα δουν την παράσταση, θα καταλάβουν τι εννοώ σε αυτό το σημείο).

Πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος το γέλιο στην σημερινή εποχή;

Ο κόσμος έχει πραγματικά ανάγκη να γελάσει, να χορέψει και να τραγουδήσει με την ψυχή του. Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας είναι αρκετά πιεστική και πολλές φορές ξεχνάμε τι θα πει «γλεντάω», «χαίρομαι», «ψυχαγωγούμαι». Νομίζω πως η «Πρεμιέρα», έχει σκοπό να θυμίσει στον κόσμο ΞΑΝΑ, τι θα πει «χιούμορ» και «διασκέδαση».

Παρόλα αυτά το γέλιο είναι στιγμιαίο. Η παράσταση αυτή έχει και διδακτικό ρόλο, με απώτερο σκοπό να επαναπροσδιορίσουμε το τι είναι «ευτυχία» και τι πραγματικά μας κάνει χαρούμενους.

Η παράσταση σας έχει ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορεί η τέχνη να διασκεδάσει, αλλά και να στηρίξει ταυτόχρονα εκείνους που έχουν ανάγκη; Ποια είναι εν κατακλείδι η σπουδαιότητα της φιλανθρωπίας και πόσο συχνά την συναντούμε στην σημερινή εποχή;

Η παράσταση έχει ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό σκοπό. Η θεατρική ομάδα «Μαλλιά Κουβάρια»καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάζει θεατρικά έργα με στόχο την κοινωνική προσφορά. Η παράσταση «ΠΡΕΠΙΕΡΑ» έχει ως βασικό μέλημα να ενισχύσει το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», αλλά και το πολύτιμο έργο της παγκόσμιας καμπάνιας «A Ball For All», που αφορά τη δωρεά ειδικής μπάλας σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε όλες εκείνες τις ομάδες και τους οργανισμούς που παλεύουν καθημερινά για να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας αυτό που χρειάζονται. Η «ευτυχία» για εμένα, είναι μία κατάσταση που μπορεί να κτιστεί! Έτσι, προσφέροντας στον άλλον αυτό που χρειάζεται (και δεν έχει τον τρόπο ή τα μέσα για να το αποκτήσει) οδηγείς τόσο εκείνον, όσο και τον ίδιο σου τον εαυτό, πιο κοντά στην ευτυχία. Γι' αυτό, οι φράσεις «να μοιράζεσαι», «να συνεργάζεσαι», «να νοιάζεσαι» και «να βοηθάς», συνδέονται τόσο με το βαθύτερο νόημα του έργου «ΠΡΕΜΙΕΡΑ», όσο με την φιλανθρωπική προσπάθεια της θεατρικής ομάδας «ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ».

Μελλοντικά σχέδια;

Δεν έχω κάποια σχέδια για το κοντινό μέλλον, που να σχετίζονται με τον θεατρικό χώρο. Το σίγουρο είναι πως παραμένω στο πλάι του θεατρικού εργαστηρίου «THESPIANS» από το οποίο και ξεκίνησα και θα συνεχίσω μέσα από εκεί να μαθαίνω νέα πράγματα και να εξελίσσομαι συνεχώς. Νομίζω η αγάπη μου για το θέατρο, το τραγούδι και τον χορό, με κάνανε να λατρέψω την παράσταση «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» και έτσι θα παραμείνω διαθέσιμη σε οποιαδήποτε νέα ιδέα και πρόταση της ομάδας και των συντελεστών της.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Μια γενική ευχή που έχω να δώσω είναι να μην ξεχνάμε να αγαπάμε και να δίνουμε χαρά στους γύρω μας, να γελάμε με την ψυχή μας και το βασικό να επιλέγουμε τον τρόπο διασκέδασης που μας γεμίζει. Συμβουλή!Να επιλέγουμε το καλό και ποιοτικό θέατρο!

Θα κλείσω με μία πρόταση που θυμίζει κάτι από το υπέροχο σενάριο του Γιώργου Οικονομίδη…Εύχομαι λοιπόν, αυτή η «Πρεμιέρα», να μείνει στην ιστορία και να την μνημονεύουν γενιές και γενιές!