Έλλη Αγιαννίδη: "Αγάπησα την φωτογραφία γιατί βασίζεται στην ελευθερία έκφρασης και δεν περιορίζεται σε απόλυτους κανόνες."

2019-02-24

Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για σένα;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Από μικρή ανακάλυψα την αγάπη μου στην μουσική, τις τέχνες και την δημιουργία. Ήμουν τεσσάρων χρονών όταν άρχισα να παίζω πιάνο και έκτοτε η μουσική αποτέλεσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μου καθορίζοντας ουσιαστικά την παιδεία, την ανατροφή και την διαμόρφωση του χαρακτήρα μου. Είμαι αριστούχος διπλωματούχος πιάνου Εθνικού Ωδείου, συνθέτω και διδάσκω μουσική. Επίσης σπούδασα Μηχανολογία και Μαθηματικά, αφού πάντα με γοήτευαν οι τέχνες και οι επιστήμες που με βοηθούν να καταλάβω καλύτερα τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την μουσική, άρχισα να ασχολούμαι και με την φωτογραφία. Πιστεύω βαθιά πως όταν κάποιος έχει διδαχθεί και ασχοληθεί με μια μορφή τέχνης δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν και η καλλιτεχνική του έκφραση βρίσκει διέξοδο σε οτιδήποτε εμπεριέχει την έννοια της δημιουργίας. Μετατρέποντας στο νου τις μελωδίες που έπαιζα σε εικόνες, καλλιεργήθηκε η φαντασία μου και έμαθα να βλέπω τα πάντα διαφορετικά. Να ανακαλύπτω την μαγεία στα πιο απλά και την απλότητα στα πιο σύνθετα. Έτσι θέλησα να εμβαθύνω περισσότερο στον μαγευτικό κόσμο της απεικόνισης.Στην πορεία και με την πάροδο του χρόνου λάτρεψα την τέχνη της φωτογραφίας και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου.

Γιατί αυτή τη μορφή τέχνης; Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;

Αγάπησα την φωτογραφία γιατί βασίζεται στην ελευθερία έκφρασης και δεν περιορίζεται σε απόλυτους κανόνες. Μετά από χρόνια πειθαρχημένης μελέτης στον χώρο της κλασικής μουσικής ήταν μια ευχάριστη διέξοδος η ενασχόληση μου με αυτήν την τέχνη.Παρόλο που από μικρή ήθελα να αποτυπώνω τις στιγμές και να κρατώ για πάντα τις αναμνήσεις μου σε εικόνες, πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω πως η φωτογραφία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή καταγραφή. Το 2012 ανακάλυψα το Instagramκαι έκτοτε, παρακολουθώντας την δουλειά φωτογράφων που με ενέπνευσαν, άλλαξε εντελώς η οπτική μου αντίληψη. Θέλοντας να εμβαθύνω περισσότερο, παρακολούθησα σεμινάρια εφαρμοσμένης και καλλιτεχνικής φωτογραφίας δίπλα σε καθηγητές, όπως ο Βασίλης Νίκας, που με βοήθησαν να εξελιχθώ και να αγαπήσω ακόμα πιο πολύ την τέχνη αυτή.

Παράλληλα, μαζί με τον φίλο φωτογράφο και InstagramerΓιώργο Βέργαδο, ιδρύσαμε το 2013 την καλλιτεχνική ομάδα «GreekInstagramersEvents» η οποία έχει στόχο την δημιουργία βήματος καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών για όλους τους φίλους της φωτογραφίας. Μέσα από τις δράσεις της ομάδας, τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχω ενεργά στη δημιουργία και επιμέλεια εκθέσεων φωτογραφίας που παρουσιάζονται πανελλαδικά, καθώς επίσης και στη διοργάνωση φωτογραφικών δράσεων όπως φωτο-εξορμήσεις, σεμινάρια φωτογραφίας, φωτογραφικά projects, φωτογραφικά λευκώματα. Επίσης έχουμε συνεργαστεί με δήμους και σημαντικούς φορείς του πολιτισμού όπως μουσεία, θέατρα και καλλιτεχνικά φεστιβάλ, προσφέροντας δυναμικά τις υπηρεσίες μας στον χώρο της φωτογραφίας.

Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στυλ και πώς το βρήκες;

Από την φύση μου είμαι πολύπλευρος άνθρωπος και ανήσυχο πνεύμα. Δεν περιορίζομαι σε συγκεκριμένες τάσεις και στυλ όταν ασχολούμαι με την δημιουργία. Βαριέμαι εύκολα και θέλω να εναλλάσσω τα θέματα και τις τεχνικές μου συχνά, να εξερευνώ νέα πράγματα, να εξελίσσομαι και να βασίζομαι στην αναζήτηση και όχι στην επανάληψη. Οι φωτογραφίες μου μπορεί να απεικονίζουν από ηλιοβασιλέματα και τοπία μέχρι στιγμιότυπα δρόμου και πορτραίτα ανθρώπων, προσπαθώ όμως να προσεγγίζω τα πάντα με πιο δημιουργικό τρόπο και να μην μένω στην απλή καταγραφή. Μου αρέσει να εντάσσω στις φωτογραφίες μου στοιχεία έκπληξης και μεταμόρφωσης, να παίζω με το φως, τις σκιές, τις φόρμες, τα μοτίβα, τις υφές, τις αντανακλάσεις και τα ανάποδα κάδρα.

Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαι και με την υποβρύχια φωτογράφιση η οποία με έχει γοητεύσει ιδιαίτερα. Το υγρό στοιχείο δημιουργεί εντυπωσιακές λήψεις λόγω της αίσθησης ελευθερίας που αποπνέει η αιώρηση των ανθρώπων μέσα στο βυθό και της χρήσης των σχημάτων του νερού στην σύνθεση του κάδρου. Στις υποβρύχιες λήψεις μου προσπαθώ πάντα να δίνω μια καλλιτεχνική πνοή και να εκμεταλλεύομαι δημιουργικά τις πολλές εικαστικές δυνατότητες που προσφέρει η μαγεία του βυθού. 

Από πού αντλείς έμπνευση;

Η έμπνευση είναι μια έννοια που δεν προσδιορίζεται και που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Νομίζω πως τόσο στην μουσική όσο και στην φωτογραφία, η δημιουργία και η σύνθεση εξωτερικεύει τον εσωτερικό σου κόσμο και την διάθεση της στιγμής. Η έμπνευση μπορεί να κρύβεται στα πιο απλά πράγματα της ζωής: σε μια βόλτα στην παραλία, σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, σε ένα βαθύ συναίσθημα, σε ένα βλέμμα. Θεωρώ όμως πως καλλιεργείται κι από την μελέτη και την διδασκαλία και πιστεύω πως οι δημιουργοί δεν πρέπει να κρατάνε παθητική στάση απέναντί της. Όσο περισσότερο δουλεύεις, αναζητάς, διερευνάς, μελετάς τόσο πιο πολύ ενισχύεται η έμπνευση σου, διευρύνονται οι ορίζοντες σου και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα διαφορετικά.

Τι ψάχνεις να βρεις σε μία φωτογραφία; Σε φωτογραφίες άλλων, και στις δικές σου, ποια χαρακτηριστικά θεωρείς σημαντικά; Την τεχνική αρτιότητα, το περιεχόμενο;

Θεωρώ πως κάθε δημιουργία θα πρέπει πρωταρχικά να συγκινεί και να προκαλεί συναισθήματα. Αυτή είναι και η ουσία στην τέχνη. Να ενεργοποιεί την φαντασία σου και να σε αγγίζει πνευματικά και ψυχικά. Η τεχνική αρτιότητα παίζει ρόλο για την σωστή και πιστή καταγραφή των θεμάτων όμως η φωτογραφία που τελικά θα αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό μου είναι αυτή που θα με γοητεύσει λόγω του περιεχομένου της, της ξεχωριστής προσέγγισης και της αφηγηματικής της διάστασης. Αυτή ακριβώς είναι και η δυσκολία στην τέχνη της φωτογραφίας. Όλοι μπορούν να φωτογραφήσουν, λίγοι όμως είναι αυτοί που έχουν κάτι να πουν μέσα από τις λήψεις τους.

Υπάρχουν φωτογράφοι των οποίων τη δουλειά θαυμάζεις;

Πάρα πολλοί και τον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Παλιούς, σύγχρονους, Έλληνες, ξένους. Θεωρώ πως όσο πιο πολύ παρακολουθείς την δουλειά σημαντικών φωτογράφων τόσο πιο πολύ βελτιώνεις την οπτική σου αντίληψη, εμπνέεσαι και εξελίσσεσαι και πως καθένας από αυτούς έχει κάτι διαφορετικό να σε διδάξει. Από την ευρηματικότητα και την παρατηρητικότητα του Κερτέζπου με τις λήψεις του έδινε αξία στα απλά, τον φετιχισμό και τον σουρεαλισμό του Χέλμουτ Νιούτον που αποθέωσε την ομορφιά της γυναίκας, τον ρεαλισμό και την τολμηρή θεματολογία της Νταϊάν Άρμπους που ψυχογράφησε τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους μέχρι τους δικούς μας Κώστα Μπαλάφα που οι φωτογραφίες του αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο, τον ανατρεπτικό Γιώργο Δεπόλλα και τον αναγνωρισμένο διεθνώς Νίκο Οικονομόπουλο, η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Η διαδικασία της ανακάλυψης νέων φωτογράφων που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μένα είναι κάτι που απολαμβάνω ιδιαίτερα και γοητεύει ακόμα περισσότερο το ταξίδι μου στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

Αν πρέπει να παρουσιάσεις με ένα κλικ την Ελλάδα του σήμερα, ποια εικόνα θα είχε;

Μου αρέσει να εστιάζω στην θετική πλευρά των πραγμάτων και θέλω να βλέπω τα πάντα με αισιοδοξία. Παρ' όλο που ζούμε σε μια δύσκολη εποχή βιώνοντας κοινωνική, οικονομική και πάνω απ' όλα ηθική κρίση θα παρουσίαζα την Ελλάδα με μια πιο ελπιδοφόρα προσέγγιση. Θα επικεντρωνόμουν στους υπέροχους τόπους και τους ανθρώπους της. Το κάδρο μου θα περιλάμβανε θάλασσα, ήλιο, πολιτισμό, ζωή αποτυπώνοντας την ξεχωριστή ταυτότητα της χώρας μας και αναδεικνύοντας την ομορφιά της. 

Πιστεύεις ότι ο κόσμος θα επισκεφτεί μία έκθεση φωτογραφίας ή τον «τραβάνε» άλλα είδη της Τέχνης;

Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφίας, των μέσων αποτύπωσης (smartphonesκλπ) και των κοινωνικών δικτύων (instagram, flickrκ.ά) η φωτογραφία αποτελεί καθημερινότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρώ την φωτογραφία εύκολα προσεγγίσιμη από το ευρύ κοινό και πολύ πιο άμεση σαν τέχνη από τις υπόλοιπες εικαστικές. Λόγω της ενασχόλησής μου με την επιμέλεια εκθέσεων φωτογραφίας,έχω διαπιστώσει την μεγάλη απήχηση που έχουν αυτές στον κόσμο και θεωρώ ότι στις μέρες μας η φωτογραφία κερδίζει έδαφος σε σχέση με άλλα εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.Πάντα όμως η επίσκεψη σε μια έκθεση, είτε είναι φωτογραφίας,είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής τέχνης, αποτελεί μια ευχάριστη, ανέξοδη πολιτιστική και κοινωνική έξοδο, που προσφέρει στον θεατή εικόνες και συναισθήματα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Η κυριότερη μου επιθυμία είναι να συνεχίσω να βιώνω τις υπέροχες και μοναδικές εμπειρίες που μου χαρίζει η ενασχόληση μου με την φωτογραφία κυρίως μέσα από τις δράσεις της ομάδας «GreekInstagramersEvents». Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες να περνάμε πάνω από όλα καλά μέσα από την τέχνη που αγαπάμε και μας ενώνει, να εμπνευστούμε και να υλοποιήσουμε ακόμα πιο όμορφα καλλιτεχνικά projectsκαι η ομάδα μας να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αποκτώντας καινούριους φίλους. Ήδη η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με την έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας "Stories" που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και με πολλά δημιουργικά σχέδια για το εγγύς μέλλον. Σε προσωπικό επίπεδο στόχος μου είναι πάντα να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι καλλιτεχνικά μέσα από την μελέτη, την αυτοκριτική και την αναζήτηση.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Κάποτε είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο την φράση : «Να μην σας σπρώχνουν τα προβλήματα σας. Να σας οδηγούν τα όνειρα σας.» Αυτό θα ήθελα να είναι το μήνυμα μου. Τα όνειρα των ανθρώπων να αποτελούν τον οδηγό στην υλοποίηση όλων των επιθυμιών τους. Να εστιάζουμε στα όμορφα και να βρίσκουμε τον χρόνο μέσα από τις ασχολίες και τις πράξεις μας να γινόμαστε ευτυχισμένοι και καλύτεροι άνθρωποι.


Σας ευχαριστώ πολύ,

Έλλη Αγιαννίδη

Instagram account: @elaki26