"Ένεκα Zeneca", του Δημήτρη Πιπερίδη

2021-10-03

Μια ποντιακή, θεατρική παράσταση που ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος ανέβηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στην Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.

Ο θεατρικός συγγραφές Δημήτρης Πιπερίδης μέσα από το έξυπνο κείμενο και τις ευρηματικές ατάκες ξορκίζει τον φόβο, την απαισιοδοξία και την μιζέρια με γέλιο, ελπίδα και χαρά. Είναι μια θεατρική παράσταση ανάσα στις δύσκολες μέρες που συνεχίζουμε να βιώνουμε. Μας δείχνει ότι πάντα ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ο φάρος και το λιμάνι μας. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του έργου είναι ότι όλη σχεδόν η παράσταση είναι στην ποντιακή διάλεκτο. Όταν δεν λησμονούμε τις ρίζες και το χθες μας, μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον!

Στον ρόλο του Λάμπου συναντούμε τον λατρεμένο μας ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη! Μέσα από τις εκφράσεις, τις κινήσεις και τις ατάκες του κλαίμε από τα γέλια. Επίσης, ένας δυνατός εμψυχωτής των ηθοποιών που είναι πάντα παρόν για να τους δίνει δύναμη να συνεχίζουν, φαινόταν με την παρουσία του σε κάποιες σκηνές του έργου. Είναι με λίγα λόγια ο άνθρωπος που όλοι θέλουμε να έχουμε στις ζωές μας γιατί είναι πηγή χαράς και ζωής! 

Σε ξαφνιάζει ευχάριστα η μεταμόρφωση του αγαπημένου μας Αλέξη Παρχαρίδη σε γραία Παρθένα! Καταφέρνει να εξαφανίσει την δυναμική του προσωπικότητα πίσω από το τσεμπέρι και το φόρεμα και γίνεται η γριά της διπλανής πόρτας, η γιαγιά που θέλεις να την πάρεις αγκαλιά και η γυναίκα που παλεύει για όλα με όλους. Μια σαρωτική ερμηνεία που μας έκοψε την ανάσα από τα γέλια!

Η Χρύσα Συμεωνίδου στον ρόλο της εγγονής Παρθενόπης φέρνει στο φως τις ιδιαιτερότητες και τις ανασφάλιες του συγχρονου κοριτσιού. Μέσα από την εξαιρετική της ερμηνεία κάνει την ηρωίδα της πρόσωπο οικείο και αγαπημένο.

Η Τίσσα Βασιλάκη  μέσα από την ερμηνεία της Φούλας αντικατοπτρίζει τις γυναίκες του σήμερα με τα προβλήματα και τις ιδιόρρυθμες σκέψεις τους. Η πολύ όμορφη ερμηνεία της συμβάλει ώστε οι θεατές να αγαπήσουν και κάποιες να ταυτιστούν με τον ρόλο της! 

Ο Μιχάλης Τσολάκης με την πολύ όμορφη ερμηνεία του κάνει τον ρόλο του δημοσκόπου το πρόσωπο της διπλανής πόρτας, μια μορφή που υπάρχει και πρωταγωνιστεί τον τελευταίο καιρό αλλά και πάντα σε αυτή την χώρα.

Ο γκεστ σταρ αυτής της παράστασης, ο αγαπημένος Σπύρος Μπιμπίλας, απογείωσε το γέλιο και το αίσθημα χαράς των θεατών. Ο κομμωτής που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε ήταν το πρόσωπο που με τις ατάκες και τις κινήσεις του έκανε τα γέλια των θεατών να ακουστούν σε όλη την πόλη.

Επίσης σε διπλή διανομή ο Γιώργος Περηφανόπουλος και η Νικολέτα Καρκασλή  λαμπροί στους ρόλους του διαδηλωτή κομμουνιστή και του χαρτοπετσέτα... 

Στο μικρό ρόλο του γείτονα καταγγέλοντα για το κορονοπάρτυ αστραπιαίος ο Κωνσταντίνος Ναουσαίος

Την μουσική της παράστασης επιμελήθηκε αλλά και με νέες συνθέσεις- δημιουργίες στόλισε ο γνωστός συνθέτης και ερμηνευτής Κώστας Αγέρης

Ένα όμορφο σκηνικό από τον Βασίλειο Κωστέτσο ήταν μια σύγχρονη ματιά που δεν κουράζει τα βλέμματα, αντίστοιχα συμβάλει στο εξαιρετικό αποτέλεσμα της παράστασης! Επίσης και η ενδυματολογική επιμέλεια των ηθοποιών από το ίδιο πρόσωπο ήταν ολόσωστα συμβατή με το σήμερα και το κλίμα της παράστασης.

Τα χτενίσματα και το μακιγιάζ του Νίκου Σούρα εξαιρετικά, βοηθάν τους ηθοποιούς να κάνουν τον κάθε ήρωα πιο ρεαλιστικό και αγαπητό πρόσωπο!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Γιάννη Καπράρα και την Νικολέτα Καρκασλή για τους φωτισμούς, τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρή και τον Γιώργο Περηφανόπουλο για την ηχοληψία της παράστασης, στην Μαρία Βαρσαμά για τις πολύ όμορφες χορογραφίες και στον Λεωνίδα Πεντερτζή για την κάλυψη μέσω βίντεο και φωτογραφιών του έργου. 

Τέλος, τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Θεοδωρίδη και την Μαρίνα Γεωργιάδου, την Σοφία Ιακωβίδου και τον Μιλτιάδη Ανδρεανίδη (παντός καιρού) για την άψογη επικοινωνιακή τους δουλειά και την εξαιρετική προβολή και προώθηση της παράστασης!

Τον καιρό που το σκοτάδι προσπαθεί να αφανίσει όνειρα, σκέψεις και ελπίδες η μόνη λύση είναι το γέλιο και αισιοδοξία από ανθρώπους που αγαπούν την δουλειά τους και τους συνανθρώπους τους! Μια κωμωδία που όλοι θέλουμε να δούμε ξανά!