Ερωτόκριτος Του Βιτσέντζου Κορνάρου, των Γιώργου Γούσης, Δημοσθένη Παπαμάρκος, Γιάννη Ράγκος

2021-06-28

Το ιπποτικό έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε graphic novel από τις Εκδόσεις Polaris. O Γιώργος Γούσης (σχέδιο) και οι Δημοσθένης Παπαμάρκος και Γιάννης Ράγκος (σενάριο) μετέτρεψαν την κλασική αυτή έμμετρη μυθιστορία των αρχών του 17ου αιώνα σε ένα ελληνικό fantasy, στο οποίο συνυπάρχουν ανεκπλήρωτοι έρωτες και ισχυροί δεσμοί φιλίας, πολιτικές συμμαχίες και βίαιες μάχες, κώδικες τιμής και φεμινιστικά «μοτίβα», με το στοιχείο της μαγείας να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Ο Γ. Γούσης επιλέγει κινηματογραφικά πλάνα και μαζί με τον Παναγιώτη Πανταζή (συνεργάστηκε στο χρώμα) επιλέγουν ποπ χρώματα δημιουργώντας σύγχρονες και ταυτόχρονα παραμυθένιες εικόνες. Παράλληλα, καθώς η ιστορία του Eρωτόκριτου -αν και τυπικά εξελίσσεται στην αρχαία Αθήνα- χρησιμοποιεί στοιχεία από ποικίλες ιστορικές εποχές και διαφορετικούς πολιτισμούς (κλασική αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Ενετοκρατία κ.ά.), η εικονογράφηση συνθέτει έναν κόσμο που δεν ανταποκρίνεται σε καμία συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα, αλλά αντλεί από στοιχεία της ελληνικής τέχνης όλων των περιόδων, με τον ίδιο τρόπο που η γλώσσα του Κορνάρου αντλεί από όλη την ελληνική γλωσσική παράδοση.

Στους διαλόγους υιοθετείται ένας λιτός και στρωτός νεοελληνικός λόγος, με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο του Κορνάρου. Στην αφήγηση περιλαμβάνονται αυθεντικά αποσπάσματα (δεκαπεντασύλλαβοι ομοιοκατάληκτοι στίχοι στην κρητική διάλεκτο) με ελάχιστες προσαρμογές, ως μια σκόπιμη «σύνδεση» με το γλωσσικό ιδίωμα του εμβληματικού αυτού έργου.


Ο διαχρονικός Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας και ανήκει στην κατηγορία των επικών ποιημάτων. Μας χωρίζουν αιώνες από την εποχή του Βιτσέντζου Κορνάρου. Παρ' όλα αυτά, το έργο του, Ερωτόκριτος, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ρίζες της νεοελληνικής λογοτεχνίας. «Ερωτόκριτος» είναι ο τίτλος του επικού ποιήματος και σημαίνει «αυτός που έχει δυσκολίες στον έρωτα».

Μια τρομερά προσεγμένη έκδοση με καταπληκτικά σκίτσα γεμάτα χρώματα και διαλόγους που δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις. Η γεμάτη λυρισμό ιστορία κρατά το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Ερωτόκριτος των Παπαμάρκου, Ράγκου, Γούση ξανασυστήνει το λησμονημένο αυτό κείμενο σε ένα κοινό που διευρύνεται συνεχώς και που διψάει για κόμικ και ειδικότερα για graphic novel.


Απόσπασμα από το κείμενο:


Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός, να μιληθούν τα πάθη

κι ο εις του άλλου τα κρυφά ν' ακούσει και να μάθει.


Έτρεμ' εκείνη σ' μια μεριά κι εκείνος εις την άλλη

κι ο εις τον άλλο ανίμενε την ομιλιά να βγάλει

και θέλοντας να πουν πολλά, τα λίγα δεν μπορούνε

το στόμα τους εσώπαινε, με την καρδιά μιλούνε.


Ερωτόκριτος Του Βιτσέντζου Κορνάρου

Γιώργος Γούσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Γιάννης Ράγκος

Είδος: κόμικ

Εκδόσεις: Polaris, 2016