'Ευα Παυλίδου: "Σε μια εποχή τόσο δυστοπική το χιούμορ είναι η μόνη διέξοδος για να επιβιώσουμε."

2024-02-27

Για αρχή και να σας γνωρίσουμε καλύτερα πείτε μας μια αγαπημένη σας φράση, που την χρησιμοποιείτε έντονα στην ζωή σας;

Παραφράζοντας τα λόγια του Χ.Μίσσιου "Aγαπήστε ρε. Τι σας ζητάνε;"
Aγαπήστε για να πάει η ζωή παρακάτω, για να γίνεται πιο ανεκτή.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Τα τελευταία οκτώ χρόνια δραστηριοποιούμαι στον χώρο της θεατρικής τέχνης μέσα από διάφορες ομάδες της πόλης. Αυτό το διάστημα έχω την τιμή να δουλεύω μαζί με τα "Μαλλιά Κουβάρια"(ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά όταν τους είδα πρώτη φορά στη ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ), αλλά και να συμμετέχω στο θεατρικό εργαστήρι Thespiansτης μοναδικής Βαρβάρας Δουμανίδου.

Μιλήστε για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του;

Η PREMIERAαφορά ένα από τα πιο δύσκολα είδη του θεάτρου, την κωμωδία. Ένα είδος που απαιτεί γρήγορο ρυθμό, έξυπνες ατάκες και χημεία. Η συγκεκριμένη παράσταση τα έχει όλα στον απόλυτο βαθμό.
Η βασική ιστορία του έργου αφορά την προετοιμασία ενός
live σε μια trash μπουζουκλερί του 1980με τους ήρωες να προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους.Η συνύπαρξη τους δεν είναι εύκολη κι οι παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν.
Κάτι απροσδιόριστο όμως στην ατμόσφαιρα φέρνει μια ανατροπή και κάνει τούτη την πρεμίερα "εκρηκτική".

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Η Τζένη είναι μια νεαρή τραγουδίστρια της εποχής του '80, που έχει επενδύσει κυρίως στην εμφάνιση της. Ένας ευχάριστος, υπερβολικά εξωστρεφής και χαρούμενος χαρακτήρας, περιορισμένης ευθύνης.
Νομίζω ότι η ηρωίδα μου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον δικό μου χαρακτήρα και αυτό είναι που πάντα με γοητεύει στο θέατρο. Η πρόκληση του να ερμηνεύεις κάτι πέρα από εσένα, είναι ο απόλυτος τρόπος για να ανακαλύπτεις τα όρια σου.

Πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος το γέλιο στην σημερινή εποχή;

Σε μια εποχή τόσο δυστοπική, ειδικά μετά τα τρία χρόνια του Covid,που η κοινωνία είναι στα κόκκινα, το χιούμορ είναι η μόνη διέξοδος για να επιβιώσουμε.

Η παράσταση σας έχει ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορεί η τέχνη να διασκεδάσει, αλλά και να στηρίξει ταυτόχρονα εκείνους που έχουν ανάγκη; Ποια είναι εν κατακλείδι η σπουδαιότητα της φιλανθρωπίας και πόσο συχνά την συναντούμε στην σημερινή εποχή;

Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή οφείλει να στρατεύεται υπέρ των ανθρώπων. Τα Μαλλιά Κουβάρια μόνο έτσι αντιλαμβάνονται την τέχνη και γι' αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που είμαι μέρος τούτης της προσπάθειας.
Κατά τον Μπρεχτ,
η φιλανθρωπία είναι η άλλη όψη της έκπτωσης από τη φυσική κατάσταση ισότητας. Πριν γίνουμε «φιλάνθρωποι», έχουμε αποδεχθεί το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι είναι κατώτεροι από μας.
Ως εκ τούτου δεν εκτιμώ τον όρο αυτό με την στενή του έννοια. Σε κάθε περίπτωση όμως τον τελευταίο χρόνο αισθάνομαι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως το μόνο που έχουμε είναι ό ένας, τον άλλον

Μελλοντικά σχέδια;

Μαζί με το θέατρο η ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής μου φύσης. Σύντομα θα βγει σε κυκλοφορία το καινούριο μου βιβλίο με τίτλο Σφαγή. Πρόκειται για έναν ποιητικό, μονόλογο με θέμα την αγριότητα του έρωτα.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι κάθε σας ευχή να γίνονται πραγματικότητα και να τις ζείτε με πάθος.