Εύη Κολιούλη: "Να διατηρήσουμε τη φαντασία μας και να εκτιμήσουμε την ελευθερία μας!!!"

2021-04-26

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Καταρχάς θεωρώ ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ηθοποιοί... Μιας και το φως πιστεύω πηγάζει από τους ίδιους τους ανθρώπους. Από μέσα μας.

Για μένα πάντα αυτό δεν είναι ακριβώς έννοια ... είναι πιο πολύ συναισθήματα, όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός ...τα γέλια των θεατών... Αυτός είναι ο σκοπός μου. Αυτό θέλω να επιτυγχάνω.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Αυτό που κατάλαβα ότι πήγε πάρα πολύ καλά (ίσως και το μόνο ) σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε ... είναι ο πλανήτης μας. Με τους υποχρεωτικούς εγκλεισμούς ανά τον κόσμο, είδαμε δελφίνια στη Βενετία, τον ουρανό του Τόκιου και γενικώς πουλιά στον ουρανό και ζώα άφοβα να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Για αυτό κι εγώ μαζί με την οικογένειά μου αποφασίσαμε να συμβάλουμε στη βελτίωση αυτή αφού ούτως ή άλλως είμαστε όλοι μαζί και συνέχεια στο σπίτι. Στο δήμο μας υπάρχει ένα πρόγραμμα για την ανακύκλωση οργανικών υλικών. Έτσι αρχίσαμε καθημερινά να κάνουμε διαλογή των απορριμμάτων μας .  

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Η τέχνη θεωρώ πως βοηθά στην έκφραση . Ένας δημιουργός μπορεί με μια μελωδία ή με τη βαθιά χροιά του ή ακόμη και μια πινελιά να θρηνήσει, να ερωτευθεί , να συγκινηθεί κτλ. Νομίζω οτι μέσα από την τέχνη λοιπόν μπορεί κάποιος να φωτίσει αυτό το σκοτάδι. Και δεν χρειάζεται να είναι επαγγελματίας για να το κάνει αυτό. Ένα μικρό σχέδιο σε ένα χαρτάκι αρκεί. Μια μελωδία αγαπημένη που την σιγοτραγουδά κι αυτό αρκεί.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Πριν την πανδημία ήμουν έξω . Έξω παντού. Στο θέατρο και στα γυρίσματα με τους συναδέλφους μου, στις κούνιες με τα παιδιά μου, στις πλατείες με τους φίλους μου, ακόμα και στα κουτούκια και στα μπαρ. Έξω!!! Και για αυτό περιμένω υπομονετικά να ξανά βγούμε όλοι μας !!!

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν θεωρώ οτι περισσότερος κόσμος επιλέγει το χώρο της υποκριτικής. Έχω την αίσθηση ότι παλαιότερα ήταν περισσότερος . Τότε που υπήρχαν περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια και αρκετές μεγάλες θεατρικές παραγωγές. Τώρα νομίζω οτι ο κόσμος που την επιλέγει είναι πιο αποφασισμένος . Μιας και σε αυτό το χώρο όλα έχουν να κάνουν με την ψυχή . Τη δική μας και των ηρώων μας. Και αυτό από μόνο του είναι και ψυχοθεραπευτικό , ενδιαφέρον και αρκετά δύσκολο . Γιατί για να καταθέσεις την ψυχή σου πρέπει να πεις και την αλήθεια σου . 

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Στη σκηνή νομίζω ευχάριστα περίεργη είναι κάθε φορά που κάποιος από τους θεατές γελά με την ψυχή του. Μου έχει συμβεί κάποιες φορές και είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Γιατί ο θεατής που γελά , παρασύρει και τους άλλους θεατές που με τη σειρά τους παρασύρουν ακόμη και τον πιο συγκεντρωμένο ηθοποιό!!! Και γελάμε όλοι !!!

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Παρόλο που η πανδημία μοιάζει να είναι ένα τούνελ χωρίς φως .... Εγώ αισιοδοξώ πως σε λίγο καιρό θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε και να επανέλθει η ζωή μας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Κάνω υπομονή , φροντίζω να κάνω μικρά πράγματα που ευχαριστούν εμένα και την οικογένεια μου και ονειρεύομαι την ημέρα που θα ακούσουμε οτι η πανδημία έλαβε τέλος!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Ξέρω ότι όλα αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα και περίεργα και πως έχουμε κουραστεί... Μια αγαπημένη μελωδία, ένα καλό βιβλίο , μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας, ακόμη κι ένα ωραίο μερακλίδικο φαγητό είναι πράγματα που θα μπορούσα να προτείνω και κάνω και η ίδια. Το σημαντικό νομίζω είναι να μη σταματάμε να 'παίρνουμε' ερεθίσματα ...Να διατηρήσουμε τη φαντασία μας και να εκτιμήσουμε την ελευθερία μας!!!