Φανή Πλάκα: "Το γέλιο, το χιούμορ, η χαρά έχουν τη δύναμη να μας κρατήσουν ζωντανούς."

2024-03-04

Για αρχή και να σας γνωρίσουμε καλύτερα πείτε μας μια αγαπημένη σας φράση, που την χρησιμοποιείτε έντονα στην ζωή σας;

«Όλοι έχουμε δύο ζωές. Η δεύτερη ξεκινά μόλις συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε μόνο μία».

Μία τέτοια συνειδητοποίηση μου συνέβη κι εμένα πριν από τρία χρόνια και αποφάσισα να βάλω και πάλι το θέατρο στη ζωή μου, ύστερα από απουσία περίπου 20 χρόνων. Καθώς μεγαλώνω, νιώθω όλο και περισσότερο την ανάγκη να αποβάλλω από την καθημερινότητά μου συνθήκες και πρόσωπα που δεν με εκφράζουν και να κρατώ κοντά μου μόνο τα ουσιαστικά, αυτά που με γεμίζουν και μου προσφέρουν χαρά.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το διάστημα, έχω τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στην απίστευτη μουσικοχορευτική κωμωδία«ΠΡΕΜΙΕΡΑ», σε κείμενο του μοναδικάχαρισματικού Γιώργου Οικονομίδη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Βασιλειάδη. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχω γνωρίσεικαι κυρίως για τον σκηνοθέτη μας, το Δημήτρη Βασιλειάδη που είναι ταυτόχρονα και δάσκαλος μου στο θεατρικό εργαστήρι THESPIANS και τον θαυμάζω αμέτρητα. Tον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη!

Παράλληλα με τις πρόβες για την ΠΡΕΜΙΕΡΑ, πραγματοποιήσαμε και κάποιες παρατάσεις της πολύ πετυχημένης παράστασης ''Οι μάγισσες του Βάρντε'', από το ''Θέατρο του Άλλοτε'', της αγαπημένης μας Βαρβάρας Δουμανίδου. Επιπλέον, συνεχίζω ανελλιπώς στο θεατρικό εργαστήρι Thespians.

Μιλήστε για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του;

Το έργο γεωγραφικά διαδραματίζεται στο Δερβένι Θεσσαλονίκης καιστο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «MOONLIGHT». Χρονικά βρισκόμαστε στο σήμερα, ενώ με ένα ευφυέστατο σκηνοθετικά τρόπο μεταφερόμαστε και στη δεκαετία του 80. Όλα περιστρέφονται γύρω από μία ΠΡΕΜΙΕΡΑ και μία διαθήκη. Το 1986 μία έκρηξη καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος του μαγαζιού και σκοτώνει όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, η διαθήκη του ιδιοκτήτη του έργου υποχρεώνει τρείς οικογένειες κληρονόμων να συμπράξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα με σκοπό να κληρονομήσουν το εν λόγω κέντρο, το οποίο επισκευάστηκε μετά την έκρηξη αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Όλοι οι κληρονόμοι είναι καλλιτέχνες που υπηρετούν όμως διαφορετικά είδη μουσικής, διαφέρουν μεταξύ τους και δεν σταματούν να διαφωνούν και να προσφέρουν γέλιο επί σκηνής. Την οργάνωση της επικείμενης «PREMIERA» έχει αναλάβει σύμφωνα με τη διαθήκη μία γνωστή μάνατζερ που προσπαθεί να τους οργανώσει και να τους βάλει σε τάξη. Όσο εξελίσσονται οι πρόβες το ένα ευτράπελο διαδέχεται το άλλο, βάζοντας σε κίνδυνο την επικείμενη «PREMIERA» τους!

Νομίζω πως πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται κάτι που συναντάμε πολύ συχνά και στην καθημερινότητά μας, στις δουλειές μας, στις οικογένειες, στις φιλίες μας. Πολλές φορές άνθρωποι με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά αναγκάζονται να συνεργαστούν μεταξύ τους γιατί κάποιο κοινό στοιχείο θα τους φέρει κοντά. Η δύναμη της συνεργασίας είναι τεράστια και ακόμη και σε περιπτώσεις που κανείς δεν το περιμένει, μπορεί να κάνει… θαύματα!

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Υποδύομαι την Φωφώ. Μία γνωστή μάνατζερ καλλιτεχνών που σύμφωνα με τη διαθήκη έχει αναλάβει χωρίς τη θέλησή της την οργάνωση της ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Φαίνεται πως στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα είχε ζητήσει μία μικρή χάρη από τον ιδιοκτήτη του κέντρου και τώρα ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει το χρέος της. Δεν θέλει καθόλου να βρίσκεται στο συγκεκριμένο κέντρο, θεωρεί τις τρεις οικογένειες καλλιτεχνών αποτυχημένους, τους σνομπάρει με τον τρόπο της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τους βάλει σε τάξη για να βγει ένα πρόγραμμα της προκοπής. Γενικά, όλη αυτή η άρνησή της γι' αυτό που της συμβαίνει φέρνει στην ίδια λίγα… νεύρα, ενώ στους υπόλοιπους και στο κοινό αρκετές αφορμές για… γέλια!

Εργάζομαι στον χώρο του marketing, παλαιότερα ως στέλεχος σε εταιρείες και πλέον ως ιδιοκτήτρια marketing& digitalagency. Αρκετές φορές χρειάστηκε να διαχειριστώ πρόσωπα και καταστάσεις που δεν θα επέλεγα κι ένιωθα πως ήμουν αναγκασμένη να το κάνω λόγω του επαγγελματικού μου ρόλου. Αν και φαίνεται λοιπόν να υπάρχουν κάποια στοιχεία που με συνδέουν με τη Φωφώ, από την αρχή ένιωσα πως ο ρόλος αυτός είναι κόντρα σ' εμένα. Είναι κόντρα, όχι γι' αυτά που περνάει η ηρωίδα μου, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζεται! Και ξέρετε, αυτό που μας χαρακτηρίζει τελικά ως ανθρώπους δεν είναι τόσο αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά πρωτίστως ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε και στεκόμαστε απέναντι σ΄ αυτά.

Πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος το γέλιο στην σημερινή εποχή;

Μας λείπει το γέλιο, δυστυχώς. Λείπει από τους μεγαλύτερους και δυστυχώς φαίνεται να λείπει και από τους νεότερους. Οι έγνοιες της καθημερινότητας πολλές φορές μας καταβάλλουν ψυχολογικά και ξεχνάμε όχι μόνο να γελάμε, αλλά ακόμη και να χαμογελάμε. Το γέλιο, το χιούμορ, η χαρά έχουν τη δύναμη να απαλύνουν τη διάθεση μας, να μας ανακουφίσουν και να μας κρατήσουν ζωντανούς.

Χαίρομαι απίστευτα πολύ που οι θεατές της παράστασής μας δεν σταματούν να γελούν από το πρώτο λεπτό. Νιώθω πως προσφέρουμε στον κόσμο κάτι πολύ σπουδαίο!

Η παράσταση σας έχει ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορεί η τέχνη να διασκεδάσει, αλλά και να στηρίξει ταυτόχρονα εκείνους που έχουν ανάγκη; Ποια είναι εν κατακλείδι η σπουδαιότητα της φιλανθρωπίας και πόσο συχνά την συναντούμε στην σημερινή εποχή;

Αναμφίβολα η τέχνη μπορεί να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει, να εκπαιδεύσει και ταυτόχρονα να προσφέρει κοινωνικό έργο. Η παράσταση μας έχει όπως γνωρίζετε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων της θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», αλλά και στην παγκόσμια καμπάνια «A Ball For All», που αφορά τη δωρεά ειδικής μπάλας σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Η έννοια της προσφοράς συμπεριλαμβάνεται άλλωστε καιστη φιλοσοφία αυτής της θεατρικής ομάδας. Αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα σε όλα τα χρόνια δραστηριότητας τους, τα ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑκατάφεραν με τα έσοδα των παραστάσεων τους, να στηρίξουν το έργο αρκετών φιλανθρωπικών φορέων και οργανώσεων. Επίκεντρο τους άλλοτε το παιδί, άλλοτε τα άτομα με αναπηρίες καθώς και άτομα με προβλήματα εθισμού.

Όλοι πρέπει να βοηθάμε, είτε ατομικά, είτε μέσα από τις ομάδες ή τις εταιρείες στις οποίες ανήκουμε. Είναι σπουδαίο πράγμα η προσφορά!

Μελλοντικά σχέδια;

Οι συντελεστές της ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ θέλουν η παράστασή μας να ταξιδέψει το 2024 και να μοιράσει γέλιο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Εγώ θα πω…μακάρι!

Σε ό,τι αφορά μελλοντικά σχέδια, σίγουρα υπάρχουν κάποιες σκέψεις τις οποίες θα δούμε στην πορεία. Προς το παρόν, απολαμβάνω το σήμερα και νιώθω ευγνώμων τόσο γι' αυτά που ζω στην ΠΡΕΜΙΕΡΑ, όσο και για αυτά που μου χάρισε η χρονιά που πέρασε, όπως για π.χ. η συμμετοχή μου στις ''Μάγισσες του Βάρντε'', αλλά και στο θεατρικό εργαστήρι THESPIANS από το οποίο έρχονται σύντομα πολύ δυνατά και καινοτόμα πράγματα!!!

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να γελάμε με την ψυχή μας! Κι αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, τουλάχιστον να χαμογελάμε για να σκορπίζουμε γύρω μας όση θετική ενέργεια μπορούμε.