Φωτεινή Σκαπή: "Τα κοσμήματα που φτιάχνω προσπαθώ να «αγγίζουν» κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το στυλ του."

2021-10-12

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παρασκευή χειροποίητων κοσμημάτων;

Η παρασκευή χειροποίητων κοσμημάτων ήταν κάτι που ήθελα να κάνω πολλά χρόνια πριν, αλλά ποτέ δεν έβρισκα την ευκαιρία! Περίπου πριν ενάμιση χρόνο, στο τέλος της τρίτης λυκείου, μου χάλασε το κούμπωμα ενός κολιέ που είχα και αποφάσισα να το φτιάξω μόνη μου. Από τότε δεν έχει περάσει μέρα που να μην έχω ιδέες για καινούρια κοσμήματα και να μη προσπαθώ να τις υλοποιήσω.

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Τα κοσμήματα που φτιάχνω προσπαθώ να «αγγίζουν» κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το στυλ του. Φτιάχνω minimal κομμάτια, κοσμήματα με ενεργειακούς κρυστάλλους και μερικές φορές πιο εκκεντρικά κομμάτια, για τα άτομα που προτιμούν να κάνουν μία στιλιστική δήλωση με το κόσμημά τους! Χρησιμοποιώ σε όλα τα κοσμήματα ατσάλινα και υποαλλεργικά κουμπώματα και αλυσίδες, ώστε να μπορούν να φορεθούν καθημερινά.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει να δημιουργήσετε;

Η αλήθεια είναι πως τα πάντα μπορούν να μου δώσουν μια ιδέα για ένα κόσμημα. Από ένα ρούχο μέχρι ακόμα και ένα φύλλο που έχει πέσει από ένα δέντρο. Πίσω από κάθε κόσμημα κρύβεται μία μικρή ιστορία που οδήγησε στην παρασκευή του.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Δε μπορώ να πω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω καθημερινά είναι πολλές. Τα μικρά προβλήματα που εμφανίζονται δεν μπορούν να ξεπεράσουν την χαρά που μου δίνει αυτό που κάνω.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να αξιοποιήσεις δημιουργικά τον χρόνο σου καθώς με λίγα υλικά, ιδέες και μεράκι μπορείς να δημιουργήσεις πολύ όμορφα πράγματα. Στην αρχή δεν είναι εύκολο και κάνεις πολλά λάθη, αλλά όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο πιο συναρπαστικό γίνεται! Πιστεύω ότι οκόσμος πλέον αναγνωρίζει την αξία του χειροποίητου κοσμήματος και το προτιμά από το κόσμημα που φτιάχνεται μαζικά από μία μηχανή. Όταν, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το αγοραστικό κοινό, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και μεγάλη παραγωγή.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Πιστεύω πως σιγά-σιγά αρχίζει και το κάνει ναι! Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να αρχίσουμε όλοι μας να στηρίζουμε μικρούς δημιουργούς που μπορούν να φέρουν καινοτομίες -ο καθένας στον δικό του ξεχωριστό χώρο. Αυτό που κάνει όμορφο το χειροποίητο είναι η χαρά του δημιουργού του όταν κάτι που έφτιαξε προσεκτικά με τα χέρια του, κάνει χαρούμενο έστω και έναν άνθρωπο.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Θέλω να προσπαθήσω να ανοίξω το δικό μου e-shopκαι αργότερα ίσως ένα φυσικό μαγαζί! Αυτό, βέβαια, είναι αρκετά προς το τέλος του δρόμου οπότε προς το παρόν δουλεύω σκληρά για αυτό.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να κάνετε ακριβώς αυτό που σας γεμίζει. Μην αφήνετε τα όνειρα σας στην άκρη, όσο δύσκολα και αν φαίνεται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν. Εμπιστευτείτε την δημιουργικότητά σας (trust your creativity).