Φυλλένια Σφουγγάρη: "Το νοιάξιμο και η έμπρακτη βοήθεια προς τους άλλους είναι συστατικά πρωτίστως της δικής μας χαράς κι ευτυχίας."

2023-01-09

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Φυλλένια μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Θα επέλεγα τη Μουσική, το μοίρασμα, τη φιλία και τη δημιουργικότητα· όσο για την πέμπτη λέξη ταυτίζεται με το όνομα του αγαπημένου μου παππού Ανέστη.

Σας επέλεξε η συγγραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;

Με το πέρασμα του χρόνου ισχυροποιείται μέσα μου η θέση πως κάθε συνειδητή μας επιλογή εμπεριέχει ένα αίσθημα αμοιβαιότητας, πως επιλέγουμε ό,τι αργά ή γρήγορα πρόκειται να κινηθεί προς εμάς. Αναμφισβήτητα επέλεγα τη συγγραφή. Θεωρώ πως ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια, όταν με την ενθάρρυνση δικών μου ανθρώπων, δασκάλων και καθηγητών, έμαθα να αγαπώ την ανάγνωση βιβλίων. Όσο για το κόστος...Τί θα έχανε κάποιος, αν αγαπούσε τη θάλασσα; Στην πραγματικότητα μοναχά το φόβο πως θα τελειώσει κάποτε μέσα του το μπλε.

Γνωρίστε μας το τελευταίο σας βιβλίο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμά του;

Το δεύτερό μου βιβλίο με τίτλο «Ο Φουντωτούλης» απευθύνεται σε παιδιά και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το μήνυμά του είναι διττό: ότι το καλό βιβλίο ανοίγει δρόμους και ορίζοντες, κάνοντας τη ζωή συναρπαστικότερη· αλλά κι ότι το νοιάξιμο και η έμπρακτη βοήθεια προς τους άλλους είναι συστατικά πρωτίστως της δικής μας χαράς κι ευτυχίας. 

Ασχολείστε και με την Ποίηση. Μιλήστε μας για αυτό το λογοτεχνικό μονοπάτι.

Ένα μονοπάτι καταπράσινο, γύρω πορτοκαλιές, με τα άνθη τους να σκορπάνε μέλισσες στο ποτάμι του ανέμου αλλά σε πολλά σημεία δύσβατο κι απότομο, που σε καλεί να το εξερευνήσεις. Το μονοπάτι αυτό αποτελεί τη βασική μου πορεία, γι'αυτό θα έλεγα ότι το φωτίζει ο ήλιος, ενώ το παραμύθι, καθώς και το διήγημα, με το οποίο θα ήθελα να καταπιαστώ, τα φωτίζει το φεγγάρι.

Τι σημαίνει έμπνευση για εσάς;

Είναι οι εικόνες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα, που πυροδοτούν την τάση μου για δημιουργία. Για μένα ως πηγή έμπνευσης λειτουργεί καθετί που μπορεί να με αγγίξει, να με προβληματίσει, να με ωθήσει γενικότερα σε μια προσπάθεια αποτύπωσής του. Νομίζω πως η ομορφιά και η αλήθεια, που ενυπάρχουν μέσα στον πόνο και τις δυσκολίες , σε συναντούν συνεχώς· και σε κάθε αντάμωμα διαπιστώνεις ότι το πρόσωπό τους γίνεται ολοένα και πιο γνώριμο, μοιάζει με στίχο, που θα μπορούσες να 'χες γράψει εσύ.

Μελλοντικά σχέδια;

Ετοιμάζω την δεύτερη ποιητική μου συλλογή και παράλληλα ασχολούμαι με ένα ακόμη παραμύθι. 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να ευχηθώ στους αναγνώστες η νέα χρονιά να είναι γεμάτη με ποιοτικές στιγμές και υπέροχα βιβλία!