Γιάννης Νταλιάνης: "Έχω πολλά ακόμα να μοιραστώ, τόσο σαν ηθοποιός όσο και σαν σκηνοθέτης."

2021-02-25

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Αυτό που είπε ο σπουδαίος Δημήτρης Χορν είναι μια μεγάλη αλήθεια. Να συμπληρώσω όμως, ο ηθοποιός πρέπει να ψάξει μέσα του για να βρει τα δικά του σκοτάδια, εννοώ τα σκοτεινά πράγματα που όλους μας βασανίζουν και να τα βγάλει στο φως. Αυτό είναι μια θεατρική λειτουργία και ταυτόχρονα μια μεγάλη αλήθεια.

Ηθοποιός ή Σκηνοθέτης, ποιο κυριαρχεί περισσότερο για τον Γιάννη;

Είναι δύο ιδιότητες που δεν τις ξεχωρίζω. Τα περισσότερα χρόνια μου στο θέατρο δουλεύω σαν ηθοποιός, έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες. Είναι μια αλλαγή θέσεως, όπου η υποκριτική μου εμπειρία βοηθάει την σκηνοθετική πορεία. Και τα δύο όμως είναι απαραίτητα και κατέχουν σημαντική θέση στην ζωή μου. Νοιώθω ότι έχω πολλά ακόμα να μοιραστώ, τόσο σαν ηθοποιός όσο και σαν σκηνοθέτης.

Μιλήστε μας για την θεατρική παράσταση «Κληρονομιά», την κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ την οποία έχετε σκηνοθετήσει και θα προβληθεί μέσω live streaming στις 27 & 28 Φεβρουαρίου.

Ήμασταν από τους τυχερούς που προλάβαμε να επικοινωνήσουμε την δουλειά μας στο κοινό, με δύο παραστάσεις, πριν κλείσουμε τον Νοέμβριο λόγω κορονοϊού. Πήραμε την πρώτη ανταπόκριση από το κοινό, η οποία ήταν πολύ θετική! Ένα χαρακτηριστικό που μπορώ να σας πω, τα γέλια ήταν τόσο ηχηρά παρά τις μάσκες. Ο κόσμος διασκέδασε και μας έδωσε ένα πολύ καλό feedback. Αυτό το «δώρο» του κόσμου το αξιοποιήσαμε και αποφασίσαμε μέσα στον Γενάρη να πραγματοποιήσουμε ειδικά κινηματογραφικά γυρίσματα, ώστε να αποδοθεί η δυναμική και οι αρετές του έργου μέσα από την οθόνη. Το δουλέψαμε ξανά και ανανεώσαμε το υλικό μας, γιατί άλλο είναι να παρακολουθείς ένα έργο στο θέατρο και άλλο στο διαδίκτυο.

Η «κληρονομιά» είναι ένα ευφυέστατο έργο με πολύ χιούμορ, όπως όλα τα έργα του Μαριβώ. Το κάθε ερωτευμένο ζευγάρι πρέπει να τηρήσει κάποιες αποστάσεις μεταξύ του για λόγους σκοπιμότητας. Αυτό γίνεται προκειμένου ο καθένας να αποκτήσει την κληρονομιά. Έτσι δημιουργούνται παρεξηγήσεις και κωμικές περιπέτειες. Παρόλα αυτά η τήρηση των αποστάσεων «γεννάει» το αίσθημα της έλλειψης του ενός από τον άλλο. 

Είναι μια κατάσταση η οποία συμβαίνει, για άλλους λόγους φυσικά, στην εποχή μας. Πιο σοβαροί λόγοι, όπως είναι η πανδημία, μας επέβαλαν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Παίρνω τα αποτελέσματα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανεξαρτήτως των λόγων που την προκαλούν και τα κάνω βασικά στοιχεία του έργου. Με αυτό τον τρόπο φέρνω το έργο στο σήμερα και πιο κοντά στην ψυχολογία των συνανθρώπων μου.

Έχει ανοίξει «ένας ασκός του Αιόλου» στον χώρο σας με καταγγελίες και μηνύσεις για βία και σεξουαλική παρενόχληση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Βγαίνουν πολλές αλήθειες στο φως και δεν πρέπει με τίποτα αυτά τα στόματα να φιμωθούν. Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο όμως και να ακούγονται οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν κάτι να πουν.

Πρέπει να επιληφθεί και να αποδοθεί η δικαιοσύνη και να δοθεί μια καλύτερη συνέχεια για τον χώρο μας. 

Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου;

Κάνουμε σχέδια για να είμαστε έτοιμη την επόμενη μέρα, αυτή η μέρα φυσικά έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε όλους μας. Πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει ακόμα περισσότερα τον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν οι καλλιτέχνες και το έργο τους σαν μια άχρηστη συνθήκη. Όποιος το σκεφτεί αυτό κάνει μεγάλος λάθος. Δεν είναι απαραίτητη μόνο η υλική τροφή, αλλά και η πνευματική.

Πιστεύω ότι θα βγούμε από όλο αυτό, αρκεί να αντέξουμε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το 2021;

Πιθανότατα η «κληρονομιά» να επαναληφθεί. Με την προοπτική της διαδικτυακής προβολής ασχοληθήκαμε ξανά με το έργο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Πέρα από την επανάληψη της «κληρονομίας» ετοιμάζω ένα πολύ ενδιαφέρον έργο για την επόμενη θεατρική σεζόν, αν όλα πάνε καλά. Διαπραγματεύεται το θέμα της ατομικής συνείδησης, τι είναι πραγματικά ο άνθρωπος και τι υπάρχει πέρα από αυτόν. Περισσότερα δεν μπορώ να αποκαλύψω τώρα, ίσως σε μια μελλοντική μας κουβέντα.   

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Πολλές φορές ο εγκλεισμός που βιώνουμε μας κάνει να βλέπουμε μόνο τα άσχημα και σκοτεινά πράγματα της καθημερινότητας, όμως πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις φωτεινές πλευρές, να δούμε τα πράγματα αισιόδοξα. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα, είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος. Θα κλείσω με τα λόγια του Μπρεχτ «Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως».

«Η Κληρονομιά», η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία ΓιάννηΝταλιάνη σε On Demand.

Προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου!

Κλείστε το εισιτήριό σας, εδώ:

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ αποτελεί μια δοκιμασία ένα ισχυρό crash test του έρωτα. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα (που οδήγησε τελικά στην γαλλική επανάσταση) και ενώ το τραπεζικό σύστημα είχε καταρρεύσει, δεν είναι τόσο απλό να θυσιάσει κανείς 200χιλιάδες φράγκα προκειμένου να διατηρήσει εντελώς ακηλίδωτο τον έρωτά του. Ένας έρωτας που στον κόσμο του Μαριβώ δυσκολεύεται πάντα να εκφραστεί απερίφραστα γιατί εκτός από τα όποια εξωτερικά εμπόδια, υψώνεται μπροστά του ο εγωισμός, η δειλία, και ο φόβος να ξανοιχτούμε στον ωκεανό των συναισθημάτων.

«Ο θίασός μας στάθηκε τυχερός γιατί προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τις πρόβες και να παρουσιάσουμε την δουλειά μας στο κοινό, που την δέχτηκε πάρα πολύ θερμά. Η απήχηση ήταν έντονη και τα γέλια, παρά τις μάσκες, ηχηρά» λέει ο Γιάννης Νταλιάνης. «Με το κλείσιμο ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας, όμως η προοπτική του να έρθουμε ξανά σε επαφή με το κοινό, έστω και διαδικτυακά, μας γέμισε με όρεξη για δουλειά. Καινούργιες πρόβες, εξέλιξη, και ιδιαίτερη φροντίδα για μια κινηματογράφηση που θα αναδεικνύει τις αρετές της παράστασης. Η τριάδα των κινηματογραφιστών Πάτροκλος Σκαφιδάς, Διονύσης Κούτσης, Αϊσέ Σαρή, η ηχοληψία του Πάνου Γασπαράτου και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές και ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να δώσουμε στον κόσμο ένα πραγματικά άρτιο αποτέλεσμα.»

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Κώστας Λώλος

Κίνηση: Μπίλιω Μαρνέλη

Φωτογραφία-βίντεο: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Hairstyle: Κατερίνα Βασιλείου

Επιμέλεια Μακιγιάζ: Βίνα Ευστρατιάδου

Μακιγιάζ: Χρύσα Ράικου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή

Γραφιστικά: Θωμάς Παπάζογλου

Κινηματογράφηση: Πάτροκλος Σκαφιδάς, Διονύσης Κούτσης, Αϊσέ Σαρή

Ηχοληψία: Πάνος Γασπαράτος.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης


Παίζουν:

Κόμισα: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Μαρκήσιος: Νίκος Νίκας

Ιππότης: Γιάννης Σοφολόγης

Ορτάνς Παρή Τρίκα

Λιζέτ: Μπίλιω Μαρνέλη

Λεπίν: Γιώργος Πατεράκης

Η παράσταση είναι μια παραγωγή της ομάδας Zero Gravity που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.