Γιώργος Καλπακίδης: "Μεταλλαχτήκαμε ως όντα και χάνουμε σιγά σιγά την αγάπη και την ανθρωπιά που έχουμε μέσα μας για τον συνάνθρωπό μας."

2022-03-18

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του θεάτρου; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή σου την απόφασης;

Στις αρχές του 2000 παρακολούθησα μια παράσταση σε ένα χώρο όπου και στεγαζόταν ένα θεατρικό εργαστήρι. Η αμεσότητα θεατή - ηθοποιού ήταν η αιτία να τριγυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα. Η αφορμή όμως ήταν η αγαπημένη σε όλους μας Βαρβάρα Δουμανίδου όπου και έπαιζε στο έργο που παρακολούθησα και έτσι ξεκίνησα τα μαθήματα. Στην πορεία συνέχισα στο εργαστήρι #Thespians# της σκηνοθέτη Βαρβάρα Δουμανίδου όπου και πήρα μέρος σε παραστάσεις Του Θέατρο του Άλλoτε.

Σε βρίσκουμε στο θεατρικό έργο «Μετάλλαξη». Μίλησε μας για το έργο και γνώρισε μας τον ήρωά σου. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Το έργο μετάλλαξη του Γ. Οικονομίδη είναι ένα έργο κωμικό και μεταδίδει στον θεατή με τον δικό του τρόπο πάντα αυτά που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια ως κοινωνία. Υπάρχει ο φόβος μέσα μας ότι αποτυγχάνουμε ως ανθρωπότητα και αυτό το συναντάμε στο κείμενο του Γ. Οικονομίδη και φυσικά δεν θα παραλείψω να αναφέρω τον σκηνοθέτη Δ. Βασιλειάδη που παρουσιάζει υποκριτικά και μουσικά επί σκηνής όλα τα κωμικά στοιχεία μιας υπέροχης επιθεώρησης που δεν πρέπει να χάσει κανείς 30 Μαρτίου με 3 Απριλίου στο θέατρο Αυλαία.

Υποδύομαι έναν άνθρωπο της εκκλησίας με μία δόση αντίθετης συμπεριφοράς από αυτή που πιστεύουμε για έναν θρησκευόμενο. Μαζί με την σύζυγό μου Βίβιαν εν μέσω πανδημίας βιώνουμε το αδιανόητων..... τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Σε τι βαθμό και γιατί έχει μεταλλαχθεί ο άνθρωπος; Υπάρχει κατά την άποψή σου σωτηρία και αν ναι ποια είναι αυτή;

Μεταλλαχτήκαμε ως όντα και χάνουμε σιγά σιγά την αγάπη και την ανθρωπιά που έχουμε μέσα μας για τον συνάνθρωπό μας. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα χάσουμε όλα αυτά που μας έχει δώσει η ζωή και να ήμαστε ευγνώμονες. Δυστυχώς το βιώνουμε καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Έχει χαθεί η καλοσύνη και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Έχουμε γίνει εγωιστές και μοναχικοί με αποτέλεσμα να βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων φόβο και θλίψη. Πιστεύω πως δεν είναι αργά για να παλέψουμε όλοι μαζί για την αγάπη, τον σεβασμό και για να δώσουμε στα παιδιά μας ελπίδα και όνειρα για το μέλλον.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύεις ότι ο κόσμος στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει για τρόπο διασκέδασης;

Πιστεύω πως στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει ως ένα τρόπο διασκέδασης και αυτό το ζήσαμε μέσα από τις τρεις παραστάσεις μας. Ο κόσμος αγαπάει το θέατρο και μας το απέδειξε και νομίζω πως θα συνεχίσει να το κάνει και στις επόμενες παραστάσεις μας 30 Μαρτίου με 3 Απριλίου καθημερινά στο θέατρο Αυλαία.

Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Υγεία και αγάπη σε όλους μας με υπομονή και κατανόηση.

Μελλοντικά σχέδια;

Για την ώρα είναι οι παραστάσεις που ακολουθούν σε Θέατρο Αυλαία 30 Μαρτίου με 3 Απριλίου. Στο μέλλον βλέπουμε...

Κλείνοντας, ποια ευχή θα στείλεις στους αναγνώστες μας;

Ας κρατήσουμε μόνο τις όμορφες στιγμές και ας δώσουμε αγάπη σε όσους περισσότερους μπορούμε και όποιον τρόπο μπορούμε. Μια αγκαλιά γιομάτη από αγάπη. Μια υπέροχη χρονιά με υγεία.