Γιώργος Κολοβός: "Στην κρίση ο κόσμος είναι πιο πεινασμένος για νοήματα, γελάει κλαίει και παρακολουθεί με μεγαλύτερη θέρμη..."

2022-11-14

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως», για εσάς ποια είναι η πραγματική έννοια του ηθοποιού;

Αυτός που αφουγκράζεται τον παλμό της ζωής γύρω του και μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εαυτό του σαν μαριονέτα..Δε φοβάται τα συναισθήματα ή την έκθεση γιατί είναι ο καθρέφτης του κόσμου.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει σκληρή εκπαίδευση και εξάσκηση. Κι αυτός ο καθρέφτης γίνεται παράθυρο για τον κόσμο. Είναι φως, είναι σκοτάδι, είναι όλοι.

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;

Εργασιακά και οικονομικά δε θα πάψει ποτέ να είναι απρόβλεπτο....χαοτικό. Αυτοί οι λόγοι το καθιστούν δύσκολο επάγγελμα. Ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον για τον εκτελεστή. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα είναι ο επόμενος ρόλος. Πηγαίνεις από έκπληξη σε έκπληξη.

Αυτό τον καιρό που σας βρίσκουμε; Πόσο διαχρονικά είναι τα μηνύματα του έργου;

Αυτή την περίοδο υποδύομαι τον Σάννον στη "Νύχτα της Ιγκουάνα" του T. Williams που ανεβαίνει στη σκηνή του βασιλικού θεάτρου μέχρι τις 4 Δεκέμβρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα.

Τα μηνύματα του έργου είναι όσο διαχρονικά είναι και ο εγωισμός, η έπαρση, η ομίχλη της μέσης ηλικίας, η μοναξιά...

Γνωρίστε μας τον ήρωα σας. Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Ο Σάννον είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος που όμως δεν παραδέχεται τον εαυτό του καθόλου, δεν έχει βρει την ισορροπία του ως άνθρωπος και ταυτόχρονα κρίνει και τιμωρεί τον εαυτό του και τους άλλους. Επηρμένος, μέθυσος, βλάσφημος και σάτυρος περνάει μέσα από μια προσωπική κόλαση για να φτάσει στο τέλος να αποδεχτεί , έστω και για μια στιγμή, τον εαυτό του.

Είναι πολύ διαφορετικός από μένα αλλά μοιραζόμαστε την ίδια επιμονή και πάθος για αυτά που μας απασχολούν.

Ποιος από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει μέχρι σήμερα ήταν ποιο κοντά στον χαρακτήρα σας και για ποιον δουλέψατε πιο πολύ υποκριτικά και ψυχικά;

Έχω υπάρξει με έντονα στοιχεία από πολλούς μου ρόλους, όχι απαραίτητα την περίοδο που τους υποδυόμουν...Κάποιους τους ένιωσα έντονα και τους κατάλαβα σε βάθος. Δεν τους κρίνω, αυτό δημιουργεί νερά στην ερμηνεία.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Ανάλογα με τον ρόλο και την σύνθεση του θιάσου, πολλές φορές προκύπτουν σημεία στην πορεία του ήρωα που ή δεν έχεις πιάσει εσύ ως ηθοποιός ή δεν έχει επιτευχθεί η κατάλληλη συνεννόηση με τον σκηνοθέτη. Αυτό δημιουργεί ανασφάλειες. Κρατάς όμως το τιμόνι γερά και συνεχίζεις σαν πιλότος που περνάει μέσα από αναταράξεις...Αν είσαι σταθερός, θα βγεις από αυτό.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε κατά την διάρκεια μιας παράστασης;

Παίζαμε σε μια επαρχιακή πόλη ένα έργο για παιδιά σε ένα θέατρο που στεγαζόταν στο δημαρχείο. Κάποια στιγμή έπρεπε να βγω από την μία κουίντα και να γυρίσω από την απέναντι. Στο συγκεκριμένο θέατρο όμως, για να το πετύχεις αυτό έπρεπε να βγεις από το κτήριο, να κάνεις τον γύρο, να μπεις από την κεντρική πόρτα και να βρεις την άλλη είσοδο. Εκείνη την μέρα είχε διαδήλωση που κατέληγε στο δημαρχείο. Βγαίνω και γω σαν steam punk πειρατής και πέφτω πάνω τους τρέχοντας. Παύση τριών δευτερολέπτων από όλους, και μετά σκάσαμε ογδόντα και άνθρωποι στα γέλια.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Η αλήθεια είναι πως στην κρίση ο κόσμος είναι πιο πεινασμένος για νοήματα,γελάει κλαίει και παρακολουθεί με μεγαλύτερη θέρμη...

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Να είμαι καλύτερος και πιο ήρεμος μέσα μου σε σχέση με τον παλαιότερο εαυτό μου. Κοιτάω προς τα πρότυπά μου, αλλά συγκρίνομαι με εμένα.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Όταν δεν έχεις χρόνο για σένα, βρες. Με πρόγραμμα. Αν δεν είσαι εσύ καλά, τίποτα δε θα είναι. Τρώγε και κοιμήσου όσο μπορείς καλύτερα. Επέστρεφε στα απλά. Βαθιές ανάσες. Ό,τι περνάς, εσύ περνούν και άλλοι πολλοί. Εν ανάγκη βρες τους και μίλα μαζί τους.