Γιώργος Οικονομίδης: "Είναι πολιτισμός η κωμωδία, σε βοηθάει να καταλάβεις την ανθρώπινη φύση καλύτερα, να συγχωρέσεις!"

2024-02-12

Για αρχή και να σε γνωρίσουμε καλύτερα πες μας μια αγαπημένη σου φράση, που την χρησιμοποιείς έντονα στην ζωή σου;

Τα τελευταία χρόνια της ζωής μου πορεύομαι με το ¨Έργα όχι λόγια¨. Τα λόγια ξεγελούν, από ένα ¨ σ' αγαπώ¨ ξεκίνησαν άπειρες κακοποιητικές συμπεριφορές, το ευχαριστώ¨ είναι το άλλοθι του αχάριστου και μια επίκληση στο φως ο φερετζές του τοξικού! Βλέπετε τις πράξεις των ανθρώπων, αυτές μας καθορίζουν!

Ανεβαίνει ξανά η "Premiera", μίλησε μας για αυτό το εγχείρημα.

Η ¨Πρεμιέρα¨ είναι ένα έργο που φτιάχτηκε με πολλή αγάπη ! Ναι είναι αγάπη η ¨Πρεμιέρα¨ από αυτές τις αγάπες τις παλιές , τις όμορφες, τις αγνές χωρίς ψευτοκορεκτίλες και πρέπει ! Είναι μια διαδρομή δέκα ετών που μου έμαθε πολλά ! Όλη η ομάδα δώσαμε πολλή χαρά και μεγάλη βοήθεια στον κόσμο με αυτό το έργο! Εμείς όμως πήραμε περισσότερα! Εκείνα τα μαγικά δίωρα πάνω στη σκηνή σ ένα μοναδικό αλισβερίσι με τον κόσμο μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, να φτιάχνουμε, να υπάρχουμε! Γι αυτό κάθε φορά που ανεβάζουμε αυτό το έργο βιώνουμε μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη!

Υπάρχουν διάφορες στο έργο από το προηγούμενο ανέβασμα;

Η ίδια ιστορία μεν διανθισμένη από καινούργιες ατάκες δε, καθώς επίσης και πολλά καινούργια τραγούδια! Ο ¨σκληρός¨ πυρήνας της ομάδας είναι οι ίδιοι αγαπημένοι άνθρωποι, προστέθηκαν όμως κάποια καινούργια παιδιά με περίσσιο ταλέντο και όρεξη για δουλειά με τους οποίους ήμαστε ενθουσιασμένοι! Ο Δημήτρης Βασιλειάδης που μας σκηνοθετεί είναι αστείρευτος και το αποτέλεσμα είναι αντάξιο του! Οι Θεσσαλονικείς που παρακολουθούν θέατρο μπορούν να καταλάβουν σε τι επίπεδο κινούμαστε υπό τις οδηγίες αυτού του μοναδικού ταλέντου της πόλης!

Όντας ένας καλός καθηγητής αγγλικών, τι είναι αυτό που σε κάνει να εντάσεις στην ζωή σου το θέατρο σαν συγγραφέας θεατρικών έργων αλλά και ηθοποιός;

Σαν καθηγητής πέρα από τη γνώση του αντικειμένου βασίστηκα στο χτίσιμο μιας όμορφης διαπροσωπικής σχέσης με τους μαθητές μου! Πολλές φορές αυτοί υπήρξαν πηγή έμπνευσης για μένα! Τα ωραία τους, τα λάθη τους, οι αδυναμίες τους αλλά και η δύναμη να προσπεράσουν τις κακοτοπιές με όπλο τη νιότη τους κι ένα γέλιο που εμείς οι ενήλικες ξεχάσαμε με βοήθησαν να βρω κι έναν άλλον εαυτό στο θέατρο! Και σ' αυτό ήμουν τυχερός γιατί συνοδοιπόροι μου είναι κάποια ¨παιδιά¨ που αρνήθηκαν να μεγαλώσουν με τη συμβατική έννοια της λέξης!

Πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος το γέλιο στην σημερινή εποχή;

Στην εποχή που οι πιο συνηθισμένες λέξεις είναι η βία, η τοξικότητα και η μιζέρια το γέλιο δεν είναι απλά σημαντικό! Είναι ανάγκη, είναι φάρμακο, είναι ευχή! Πολλές φορές η κωμωδία απαξιώθηκε σαν είδος αλλά για μένα και τους ανθρώπους της ομάδας μου είναι μία διαδικασία λυτρωτική! Είναι πολιτισμός η κωμωδία, σε βοηθάει να ξεχάσεις τα κακώς κείμενα, να γελάσεις με το διπλανό σου για μια ατάκα, να διακωμωδήσεις τα λάθη σου τη φορά που θα ταυτιστείς, να καταλάβεις την ανθρώπινη φύση καλύτερα, να συγχωρέσεις!

Η παράσταση σας έχει ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορεί η τέχνη να διασκεδάσει, αλλά και να στηρίξει ταυτόχρονα εκείνους που έχουν ανάγκη; Ποια είναι εν κατακλείδι η σπουδαιότητα της φιλανθρωπίας και πόσο συχνά την συναντούμε στην σημερινή εποχή;

Ανήκω σε μια ομάδα όπου η φιλανθρωπία είναι μια συνθήκη τίμια! Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχείλια, δεν υπερπροβάλλουμε αυτό που κάνουμε αλλά πάντα προσπαθούμε να δώσουμε ότι περισσότερο γίνεται σε όλους τους τομείς! Προσπαθούμε πολύ, δουλεύουμε άπειρες εργατοώρες να πετύχει το έργο να μαζευτούν καλά χρήματα για τους φορείς που βοηθούμε! Όλοι πρέπει να βοηθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε! Με έργα, έτσι γίνεται! Κάποια μέρα σίγουρα θα χρειαστούμε κι εμείς κάποια βοήθεια!

Μελλοντικά σχέδια;

Αυτή η ¨Πρεμιέρα¨ θέλω να πάει καλά ,να ταξιδέψει και σε μέρη που δεν έχει πάει μέχρι τώρα και μετά υπάρχουν πολλά πράγματα στο συρτάρι!

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Όχι άλλη βία, εύχομαι να βρούμε το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο με αγάπη κι αποδοχή!