Γιώργος Τριανταφύλλου: "Ο ηθοποιός οφείλει να έχει μια ειλικρινή επικοινωνία με το κοινό , τον ρόλο του και τον εσωτερικό του κόσμο."

2021-12-07

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιοί είμαστε όλοι μας , όλοι υποσυνείδητα χρωματίζουμε την φωνή μας αναλόγως σε ποιον μιλάμε,παίρνουμε εκφράσεις με το πρόσωπο μας ή κάνουμε χειρονομίες με τα χέρια μας. Όλα αυτά αν γίνουν συνειδητά πάνω στην σκηνή είμαστε οι καλύτεροι ηθοποιοί . Ακούγεται εύκολο αλλά θέλει πολύ δουλειά. Για μένα ο ηθοποιός δεν πρέπει να υποδύεται έναν ρόλο αλλά θα πρέπει να τον βιώνει. Παράδειγμα... Καμιά ηθοποιός δεν είδε την Ιουλιέττα από κοντά για να μπορέσει να την ¨αντιγράψει¨, πρέπει η ίδια να γίνει μια ολοκληρωμένη Ιουλιέττα η οποία δεν γεννήθηκε από τότε που ξεκίνησε να γράφει το έργο ο συγγραφέας αλλά είχε παιδικά χρόνια και μια ζωή πριν γνωρίσει τον Ρωμαίο . Για μένα ο ηθοποιός είναι κάτι ζωντανό και αληθινό ή αν θέλετε οφείλει να έχει μια ειλικρινή επικοινωνία με το κοινό , τον ρόλο του και τον εσωτερικό του κόσμο.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Όλες οι τέχνες αποτελούν το διαβατήριο για έναν καλύτερο κόσμο. Τον κόσμο του πολιτισμού, της παιδείας , των συναισθημάτων, της αμφισβήτησής, της διαφορετικότητας, της εν συναίσθησης, των χρωμάτων και της μουσικής. Σε μια κοινωνία που τα θεμέλια της είναι ο καπιταλισμός , ο ασύδοτος καταναλωτισμός, ο σεξισμός , ο συντηρητισμός, η υποκρισία , η φθηνή ψυχαγωγία και οι επιφανειακές σχέσεις , οι τέχνες είναι ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους που αντιστέκονται και συνεχίζουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο.  

Μιλήστε μας για την ταινία σας και το ποίημα σας «Άγγιξε με». Πόσο σημαντική και δύσκολη είναι η ανθρώπινη επαφή στις μέρες μας;

Κάθε γυναίκα που κυοφορεί , είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα χαϊδεύει πάντα την κοιλιά της που φιλοξενεί την νέα ζωή. Άρα το πρώτο ερέθισμα που νιώθουμε όλοι μας πριν καν γεννηθούμε είναι το χάδι, το άγγιγμα. Αν διαβάσει κανείς επιστημονικές έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες του αγγίγματος και της αγκαλιάς και σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο , θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το άγγιγμα . Εγώ δυστυχώς είχα διαπιστώσει μια αποξένωση και μια ενοχοποίηση του αγγίγματος πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοιού, και έτσι ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ σε κάποια σκληρά θέματα που με απασχολούν όπως κάθε μορφή ρατσισμού στην καθημερινότητα μας και σαν αντίδοτο σε αυτά χρησιμοποιώ την τρυφερότητα του αγγίγματος, αλλά πολύ καλύτερα τα λέει η ταινία η οποία είναι ελεύθερη στο YouTubeαρκεί να πατήσετε ΄Άγγιξέ με¨ ταινία μικρού μήκους. 

Όσο αφορά το ποίημα είναι το ομότιτλο από την ποιητική μου συλλογή ΄Άγγιξέ με΄ από την Άνεμος Εκδοτική και εκφράζει τις ίδιες αγωνίες που έχω μέσα από μια διαφορετική τέχνη και αισθητική. Ξέρετε όποιος έχει κάτι να πει , είναι όμορφο να το λέει μέσα από τις τέχνες. Είναι και αυτός ένας τρόπος να αγγίζει τους ανθρώπους. 

Είναι μια άσχημη περίοδος για τον χώρο σας. Πώς βλέπετε το μέλλον;

Αν ανατρέξετε στην ιστορία του θεάτρου, πάντα το θέατρο στην Ελλάδα περνούσε κρίση. Αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι , θα υπάρχει και θέατρο. Ναι στην εποχή μας τα θέατρα μπορούν να μείνουν ανοιχτά για όλους και να παρέχουν και υγειονομική ασφάλεια . Ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε να βρει μια λύση στα ΜΜΜ και να ενισχύσει το ΕΣΥ. Ο πολιτισμός δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Επίσης διαφωνώ με την μαγνητοσκόπηση των θεατρικών παραστάσεων , αυτό δεν είναι θέατρο ή μάλλον είναι θέατρο σε κονσέρβα.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Η αλήθεια είναι μετά από τόση ενέργεια από το κοινό και τόση ένταση την ώρα της παράστασης , όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα το πρώτο συναίσθημα που νιώθεις είναι μια μικρή μοναξιά αλλά παράλληλα νιώθεις και μια ολοκλήρωση την άλλη μέρα όμως έχεις την έντονη ανάγκη να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σχέδια στην Ελλάδα; Ωστόσο συνεχίζω να δουλεύω και να κάνω όνειρα. Έχω μια θεατρική ομάδα που λειτουργεί και ως εργαστήρι και φιλοξενούμαστε στο θέατρο ΄Δρόμος΄ στην Κυψέλη. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε δύο πολύ όμορφα αλλά δύσκολα θεατρικά έργα . Είναι ακόμα νωρίς αλλά όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας στείλουμε δελτίο τύπου και προσκλήσεις. Επίσης συνεχίζω να γράφω , ξέρετε το γράψιμο είναι μια τέχνη η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερες δημόσιες σχέσεις , ευτυχώς δηλαδή γιατί δεν είμαι καθόλου καλός σε αυτό.  

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι πρώτα από όλα σωματική και ψυχική υγεία και να ψάξουμε όλοι μέσα μας την χαμένη αγνότητα και την αγάπη γιατί αυτό είναι το μυστικό που θα μας κάνει να νιώσουμε ¨γεμάτοι¨.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για το βήμα που μου δώσατε και το ουσιαστικό περιεχόμενο των ερωτήσεων σας .