Η καινούρια στολή του Αϊ-Βασίλη, του Μανώλη Νικόλτσιου

2020-12-29

Η στολή του Αϊ-Βασίλη έχει παλιώσει, είναι βρόμικη και γεμάτη τρύπες. Και σαν να μη φτάνουν αυτά του πέφτει και λίγο μικρή. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκτήσει μια καινούρια. Μήπως είναι καιρός να τολμήσει μια αλλαγή; Ποια στολή θα διαλέξει; Και γιατί τη νύχτα των Χριστουγέννων δε συναντά κανένα παιδί να τον περιμένει με προσμονή;

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μας θυμίζει ότι ο πραγματικός μας εαυτός, όπως και η μαγεία των γιορτών, δεν εξαρτάται από εξωτερικά γνωρίσματα αλλά κρύβεται μέσα μας.


Ο Άγιος Βασίλης αποφασίζει να αντικαταστήσει την παλιά και φθαρμένη του στολή, με μια καινούργια. Μόδιστροι και μοδίστρες από τα πέρατα της οικουμένης φτάνουν στον Βόρειο Πόλο και παραθέτουν τις προτάσεις τους. Ο Άγιος Βασίλης εντυπωσιάζεται από την πιο σύγχρονη πρόταση ρουχισμού και στυλ. Τα παιδιά όμως έχουν αντίθετη γνώμη...

Μέσα από τις σελίδες του γιορτινού αυτού παραμυθιού μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην θαμπώνονται από την εξωτερική εμφάνιση και το περιτύλιγμα ανθρώπων και πραγμάτων, αλλά να επιζητούν το ουσιαστικό και το αληθινό. Μέσα από την έξυπνη ιστορία του βλέπουμε πως ότι κρύβουμε στην ψυχή και την καρδιά μας αργά ή γρήγορα βγαίνει στο φως και είναι αυτός ο εσωτερικός μας θησαυρός που κάνει τους άλλους να μας αγαπούν και να μας εκτιμούν.

Η εικονογράφησή του είναι βγαλμένη από παιδικό όνειρο, με σύγχρονες πινελιές που απογειώνουν το αποτέλεσμα.

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που μέσα από το χιούμορ και την φαντασία περνάει το ουσιαστικό μήνυμα αυτό των ημερών, να εκτιμάμε το απλό και αληθινό και να προσφέρουμε αγάπη στους γύρω μας! Το καλύτερο δώρο για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους!


Απόσπασμα του βιβλίου

Ο Αϊ-Βασίλης ήταν τόσο χαρούμενος με την καινούργια του στολή, που τις πρώτες μέρες δεν την έβγαζε ούτε όταν κοιμόταν, ενώ περνούσε ώρες ολόκληρες μπροστά στον καθρέφτη κάνοντας πρόβα την ατάκα «Με λένε Βασίλη. Άγιο Βασίλη», με την οποία ήθελε να αντικαταστήσει το «ΧΟ-ΧΟ-ΧΟ!».


Η καινούρια στολή του Αϊ-Βασίλη

Μανώλης Νικόλτσιος

Είδος: Παιδική λογοτεχνία

Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2019