Η ΡΑΦΤΡΑ, της Αργυρώς Μαργαρίτη

2020-12-10

ΘΡΑΚΗ, 1895-1913. Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες ντύναν τις Θράσσες με την τελευταία λέξη της μόδας. Κι ολόγυρα καπνοχώραφα με το χρυσόφυλλο φυτό που γέμιζε παράδες τους καπνέμπορους. Αρχοντικά με ζωγραφισμένα ταβάνια, το βουνό με τους θρύλους... Θα μπορούσε να είναι όμορφη η ζωή, αν δε σπέρνανε φωτιά οι κομιτατζήδες. Στα πλούσια αρχοντόσπιτα, στα ταπεινά πετρόχτιστα του Σαμακώβ, σε ένα παράξενο μοναστήρι, ράβουν και ξηλώνουν τη ζωή τους τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.

Κεραστώ: Η ράφτρα. Για να διασώσει μια πάνινη ταυτότητα, μαθαίνει να πατά βελονιές. Μα τρύπωσε πάνω στην καρδιά της τάματα βαριά, κι όταν εκείνος ο άντρας μπήκε στη σπηλιά της, δε γινόταν να τον υποτάξει με τις χάρες του θηλυκού, γιατί είχε ξυρίσει το κεφάλι, είχε βάλει φούμο στα μούτρα, αυτός τηνε νόμιζε αγόρι.

Μήτσος Γιαβάσογλου: Ο αντάρτης καπνέμπορος. Μεγάλο πάθος ο καπνός και η λευτεριά της Θράκης. Όταν λαβώθηκε σε κείνο το αλισβερίσι με τους λαθρέμπορες, νόμιζε πως η πληγή του θα κλείσει γρήγορα. Μα εκείνη η ράφτρα τονε σακάτεψε με το ασημένιο της βελόνι.

Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εκεί στη Θράκη: Ξάνθη, Γενί Κιοΐ, Ντεντέαγατς, Γκιουμουλτζίνα, Αντριανού...


Ένα βιβλίο που "κεντάει" τις καρδιές μας με την κλωστή της ιστορίας, της λαογραφίας και του έρωτα. Με φόντο την πανέμορφη Θράκη νιώθουμε σε κάθε του σελίδα ότι ισορροπούμε ανάμεσα στο παραμύθι και την φρυχτή πραγματικότητα.

Γνωρίζουμε τα μυστικά που έκαναν μια μοδίστρα εκείνη την εποχή την καλύτερη στην δουλειά της, ποια δύναμη έχει το ύφασμα και το ρούχο στην ζωή μας.

Με λόγο απλό και καθημερινό γινόμαστε συνοδοιπόροι των ηρώων, τους αγαπάμε και μισούμε ταυτόχρονα. "Φοράμε" τις ζωές τους και ζούμε μαζί τους τα λάθη και τα όνειρά τους, πολεμάμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για λίγες στιγμές ελευθερίας και ευτυχίας!

Ροή γρήγορη, σαν το νερό στο ποτάμι συμπαρασέρνει τον αναγνώστη στην εξέλιξη της ιστορίας.

Ένα λογοτεχνικό έργο που μας γνωρίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας όσο πιο ανώδυνα και όμορφα γίνεται.


Απόσπασμα του βιβλίου

Για να μάθεις να ράβεις τέτοια φορέματα πρέπει πρώτα να καταλάβεις πως το ρούχο δεν είναι μόνο για να καλύπτεις το κορμί, να γλυτώνεις από το κρύο, να κρύβεις την γύμνια. Ένα φουστάνι αλλάζει την διάθεση της κυράς που το φοράει, ντύνει πρώτα την ψυχή της, την πάει ταξίδι, τη μεταμορφώνει. Την κάνει να νοιώθει όμορφη και ξεχωριστή, και τότε γίνεται και στα μάτια των άλλων όμορφη και ξεχωριστή. Δεν αρκεί η μοδίστρα να ξέρει να ράβει καλά, αλλά να καταλαβαίνει τι ιστορία, τι παραμύθι θέλει να ζήσει η κυρά που της εμπιστεύεται το ύφασμα.


Η ράφτρα

Αργυρώ Μαργαρίτη

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2020