Ιφιγένεια Μετόχη: "Έμπνευση για μένα είναι Δημιουργία!"

2022-01-17

Ποια είναι τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν να εκφραστείτε με τον γραπτό λόγο;

Ερεθίσματα που με οδήγησαν να εκφραστώ μέσα από τον γραπτό λόγο ήταν η μεγάλη αγάπη που είχα από μικρή ηλικία για την λογοτεχνία και το διάβασμα γενικά, και αργότερα η ικανότητα να εκφράζομαι μέσα από αυτήν και να αποτυπώνω στο χαρτί τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με την γραφή;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα κατέφευγα στο γράψιμο για πολλούς και διάφορους λόγους. Ήταν ο δικός μου τρόπος έκφρασης. Πιστεύω ότι αυτό το είδαν και οι δύο καθηγήτριες μου, φιλόλογοι τότε, η κ.κ Χλόη Χατζηγεωργίου και η δις Βιολέττα Κακομανώλη, τις οποίες αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα γιατί με την δική τους βοήθεια, παρότρυνση, αγάπη και επιμονή με έκανα να αγαπήσω και να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με τη γραφή/συγγραφή, στέλνοντας κείμενα μου πεζά και ποιητικά σε διάφορους λογοτεχνικούς και ποιητικούς διαγωνισμούς , να ενταχθώ σε λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές ομάδες και να ξεκινήσω να αρθρογραφώ στα σχολικά περιοδικά του σχολείου μου και σε άλλες λογοτεχνικές σελίδες. Έτσι, ξεκίνησε η ενασχόληση μου και με την ζωγραφική, όπου έλαβα μέρος στους "Seoul Olympic Arts Festival" και βραβεύτηκα με το βραβείο «The World School Children'Art Exhibition".

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση για μένα είναι Δημιουργία!

Να μπορείς να ταξιδεύεις τον αναγνώστη στους μαγικούς κόσμους των παραμυθιών και των ονείρων σου, μεταφέροντας του, το δικό σου ταξίδι, μέσα από τα μάτια της ψυχής σου.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Δεν μπορώ να σκεφτώ ή να πω ότι κάτι στον χαρακτήρα μου δυσκολεύει την γραφή μου αν υποθέσουμε ότι η τελειομανία που έχω, θεωρείται αρνητικό στοιχείο, γιατί μ' αυτό τον τρόπο θέλω να αποδίδω το καλύτερο που μπορώ πάντα.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

Το τελευταίο μου βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Θαλασσινές πινελιές», είναι ένα βιβλίο με 17 μικρά δοκίμια όπου σε ταξιδεύουν στον μαγευτικό κόσμο της θάλασσας, (σύμβολο ελευθερίας για μένα), την μεγάλη μου αγάπη. Θάλασσα: Εκεί που ακουμπάω την ψυχή μου. Σ' αυτό το υπέροχο γαλάζιο, σαν να θέλουν τα μάτια σου να δουν πέρα από τον ορίζοντα και να χορταίνει το μέσα μας από αυτό. Να μπορείς να ονειρεύεσαι και να ταξιδεύεις στο φως, στην αγάπη προς την φύση, στα χρώματα, στα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο από παιδικές μνήμες στους κόσμους της αθωότητας. Αναμνήσεις ζωής!

Με ποια άλλη μορφή τέχνης ασχολείστε;

Εκτός από τη γραφή ασχολούμαι επίσης με την ζωγραφική, (είμαι αυτοδίδαχτη ζωγράφος) και με την κατασκευή και τον σχεδιασμό κοσμήματος. Έχω σπουδάσει Αργυροχρυσοχοία. Εκπονώ και εικονογραφώ σκίτσα για εξώφυλλα βιβλίων. Έχω κάνει και κάποιες εκθέσεις παλαιότερα με δικά μου έργα τα οποία παρουσίασα μαζί με προηγούμενες παρουσιάσεις βιβλίων μου.

Τώρα, ετοιμάζω κάποιους καινούργιους πίνακες με μια σειρά χειροποίητων κοσμημάτων με πέτρες και πολύτιμους λίθους τα οποία σκέφτομαι να εκθέσω κάποια στιγμή στο παρόν μέλλον μαζί με ένα ημερολόγιο που θα τα συμπεριλαμβάνει όλα αυτά, συνοδεύοντας τα με μικρούς στίχους.

Ακολουθεί, ένα cdπου ετοιμάζουμε μαζί με την κόρη μου, σε στίχους δικούς μου και μουσική / τραγούδι από την ίδια, καθότι είναι και μουσικός (ίσως αυτό προηγηθεί γιατί είμαστε σχεδόν έτοιμοι). Αν προλάβω, που το εύχομαι, θα ήθελα μαζί με το cdνα υπάρχει και το αντίστοιχο καλλιτεχνικό βιβλιαράκι, όπου θα περιλαμβάνει τα μελοποιημένα ποιήματα μου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Αγαπημένη μου φράση είναι:

«Μάνα μου η θάλασσα, Πατέρας μου ο ουρανός», όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου.

Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου, κάθε φορά που την βλέπω, την μυρίζω, την αισθάνομαι. Και αν μπορούσα πραγματικά να παρομοιάσω τη ζωή μου με κάτι, τότε αυτό θα ήταν η Θάλασσα.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω από καρδιάς την αγαπημένη μου Βούλα Παπατσιφλικιώτη γι' αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία για παραχώρηση συνέντευξης μου στο Duente-Art, και να ευχηθώ σε όλους να έχουμε την υγεία πάνω απ' όλα, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε εμείς οι δημιουργοί της τέχνης, όποια κι αν είναι αυτή, ούτως ώστε μέσα από το δικό μας έργο να μπορούμε να σας ταξιδεύουμε και σας για ένα καλύτερο αύριο!.

Κλείνω με ένα ρητό που λέει:

«Τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που πιστεύουν

Τα πιο καλά σε εκείνους που έχουν υπομονή

Και τα ακόμη καλύτερα σε όσους δεν εγκαταλείπουν».

Γι' αυτό και γω σας λέω μην εγκαταλείπετε τους στόχους και τα όνειρα σας!!

Απλά, κάντε τα πραγματικότητα!!!

(γιατί όλοι μας από κάπου έχουμε ξεκινήσει).