Ηλέκτρα Καρτάνου: "Ο ηθοποιός μπορεί να είναι τα πάντα και ταυτόχρονα το τίποτα."

2022-12-05

Φωτογράφος Ελένη Μεσάδου

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως», για εσάς ποια είναι η πραγματική έννοια του ηθοποιού;

Ο Δημήτρης Χορν προφανώς κάτι ήξερε. Εγώ δεν είμαι σε θέση να πω κάποιο γνωμικό για την "πραγματική " έννοια του ηθοποιού. Κατ αρχάς γιατί δεν ξέρω τι εννοεί κανείς πραγματικό και μη πραγματικό. Μπορώ να πω μόνο ότι ο ηθοποιός μπορεί να είναι τα πάντα και ταυτόχρονα το τίποτα.

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;

Κατά τη γνώμη μου το επάγγελμα του ηθοποιού είναι δύσκολο σε κάθε καιρό.

Φωτογράφος Ελίνα Γιουνανλή

Όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι ακολουθούν τον δρόμο της υποκριτικής, ποια πιστεύετε πως είναι τα κίνητρα αυτής της κίνησης;

Υπάρχουν άπειρα κίνητρα..... που δεν το βρίσκω σκόπιμο ν αρχίσω να απαριθμώ γιατί θα πρέπει να ν αγγίξω δομικά κοινωνικά θέματα και η κουβέντα θα πάει μακριά! Δυο βασικούς λόγους μπορώ ν αναφέρω : Την ανάγκη της έκθεσης , και την ανάγκη της έκφρασης . Το δεύτερο το θεωρώ πιο ευγενές και πιο σημαντικό.

Αυτό τον καιρό που σας βρίσκουμε;

Αυτόν τον καιρό βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη σε μια συνεργασία με το κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος , διδάσκω ακροβατικά στην δραματική σχολή και σε λίγες μέρες ξεκινάω πρόβες για το έργο : "ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.

Φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Ποιος από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει μέχρι σήμερα ήταν πιο κοντά στον χαρακτήρα σας και για ποιον δουλέψατε πιο πολύ υποκριτικά και ψυχικά;

Δεν δουλεύω με αυτό το σκεπτικό , οι ρόλοι που έχω ερμηνεύσει βρίσκονταν όλοι σε μια απόσταση και το θέμα κάθε φορά ήταν πόσο θα μπορέσω να πλησιάσω .... ουσιαστικά ,κατά την γνώμη μου,ο ηθοποιός "δανείζει"τον εαυτό του για να μιλήσει/να δράσει ο ρόλος , και το θέμα κάθε φορά είναι πόσο "διάφανος" μπορεί να γίνει ο εαυτός για να χωρέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ρόλου, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον αυτή τη στιγμή.

Δουλεύω όσο περισσότερο αντέχω πάντα.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Ναι, διάφορα πράγματα απλώς κάθε φορά είναι άλλα αναλόγως με τις συνθήκες . Έχω πάντα άγχος πάντως .

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε κατά την διάρκεια μιας παράστασης;

Οι στιγμές κατά την διάρκεια των παραστάσεων στα μάτια μου είναι όλες περίεργες κατά μια έννοια, οπότε μου είναι δύσκολο ν απαντήσω....

Μια ιδιαίτερη στιγμή που μου ήρθε τώρα ,ήταν στην παράσταση "Μέμνησο "! είχαμε σε μια σκηνή ένα χορευτικό ντουέτο και λίγα δευτερόλεπτα πριν να ξεκινήσουμε συνειδητοποιώ ότι δεν θυμάμαι ούτε την πρώτη κίνηση !! πανικοβάλλομαι φυσικά και ασυνείδητα/ανακλαστικά πιάνω το χέρι της παρτενέρ μου , με το που ακούμπησα το χέρι της θυμήθηκα τα πάντα! Στο τέλος της παράστασης μου είπε ότι έπαθε ακριβώς το ίδιο!

Φωτογράφος Ελένη Μεσάδου

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Δεν ξέρω αν ο κόσμος "επενδύει " στο θέατρο , αυτή η λέξη μου φαίνεται λίγο βαριά.....γιατί για πω πως ο κόσμος επενδύει στο θέατρο συνειδητά, θα πρέπει να πιστεύω πως ζούμε σε μια κοινωνία που επενδύει στο θέατρο και αυτό θα σήμαινε πως αυτή η κοινωνία επενδύει και στην εκπαίδευση συνειδητά ..... πάντως φαίνεται πως ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει στο θέατρο ναι...αυτό μπορώ να το πω.

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Αυτόν τον καιρό τα σχέδιά μου είναι πολύ μπερδεμένα για να μπορέσω να τα διατυπώσω! Αυτό που θέλω και "παλεύω" για το παρόν και για το μέλλον είναι να έχω ωραίες συνεργασίες με ανθρώπους που θεωρώ "συγγενείς" μου καλλιτεχνικά. Α! Κ έναν κόσμο καλύτερο (χαχαχα)

Φωτογράφος Ελένη Μεσάδου

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας

Εύχομαι να ζουν αυτά που θέλουν , να βρίσκουν τι θέλουν ,να γίνονται αυτοί που θέλουν και να μην σταματούν να εμπνέονται .