Ηλιάνα Τσίλη: "Στη ζωή ότι δίνεις παίρνεις."

2023-09-26

Γνωρίστε μας τον εαυτό σας μέσα από πέντε λέξεις.

Είμαι η Ηλιάνα Τσίλη γεννήθηκα στη Νάουσα, είμαι παντρεμένη και μητέρα 2 υπέροχων πλασμάτων. Από μικρή είχα μια έμφυτη καλλιτεχνική ανησυχία κι γι αυτό και η διέξοδος μου ήτανε πάντα το θέατρο. Δυστυχώς όμως διάφορες συγκυρίες με εμπόδισαν να σπουδάσω τότε υποκριτική. Πιστεύω όμως απόλυτα στο <<ποτέ δεν είναι αργά>> και γι αυτό ακλούθησα το όνειρο μου περνώντας το πτυχίο μου από την σχολή του Ίασμου-Βασίλη Διαμαντόπουλου στα 41 μου. Τώρα πλέον νιώθω πλήρης και ολοκληρωμένη. Αυτό φαντάζομαι σας λέει πολλά και για την προσωπικότητα μου.

Που σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτόν τον καιρό κάνουμε εντατικές πρόβες για την παράσταση <<Ποιος έπνιξε τον Μπερνιέ >> Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καραμπέλκου. Στο θέατρο Αμαλία.

Μιλήστε για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Ότι οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις με σκοπό να αποκτήσουν πλούτο . Γινόμαστε έρμαια των χρημάτων. Σταματάει η λογική , σταματάνε οι ενδοιασμοί...μπορούμε κάλλιστα να φτάσουμε και στην παρανομία για να τα αποκτήσουμε .Ψάχνουμε το εύκολο χρήμα.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φανταστεί έστω και 1 φορά στην ζωή μας <<πως θα τανε αν ...>> έκλεβα; εξαπατούσα; κέρδιζα το λαχείο;. Δεν θα χρειαζόταν να δούλευα ποτέ...

Τι όχι;;

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Η Λίνα είναι μια γυναίκα έξυπνη αλλά πολύ παρορμητική .Ενώ παλεύει και χρησιμοποιεί κάθε μέσο που διαθέτει για να πετύχει τον σκοπό της (κυρίως την σεξουαλικότητα της ), παράλληλα την παρασύρουν οι καταστάσεις και δένεται με την στιγμή, ζει την στιγμή θα έλεγα και ξεχνάει τον στόχο της. Έχει πολύ παθός μέσα της και κυριεύεται από αυτό. Όταν τα βρίσκει σκούρα λόγω του παρορμητισμού της επιλέγει να λειτουργήσει με ότι της έρθει εκείνη την στιγμή στο μυαλό . Και αυτό δυστυχώς είναι και το κοινό μας στοιχείο.

Εγώ όμως την αγαπώ την Λίνα γιατί έχει στοιχεία αθωώτητας , όσα κάνει τα κάνει για να βρει διέξοδο είναι σαν παιδί που το βάλανε να παίξει ένα παιχνίδι χωρίς να ξέρει τους κανόνες.

Πώς βλέπεται τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή μας;

Πολύπλοκες. Οι περισσότεροι ψάχνουν ανθρώπους που θα τους εξυπηρετήσουν αργότερα σε κάποιο σκοπό. Παλιότερα πίστευα πολύ στις σχέσεις των ανθρώπων, πίστευα πως όλοι ψάχνουν ένα φίλο , έναν σύντροφο, έναν συνοδοιπόρο. Αλλά δυστυχώς μεγαλώνοντας διαπίστωσα πως κυριαρχεί το συμφέρον.

Αλλά και πάλι οι άνθρωποι που είναι αγνοί, αυτοί οι λίγοι έστω άνθρωποι , προσεγγίζουν ανθρώπους άξιους κοντά τους ..Ότι δίνεις παίρνεις.

Πιστεύεται ότι ο κόσμος επενδύει στο θέατρο σαν μέσω ψυχαγωγίας;

Ευτυχώς ναι ! Και αυτοί που δεν το κάνουν αν το επιλέξουν θα καταλάβουν. Είναι οι ώρες που αδειάζει το μυαλό από τα προβλήματα, είναι μαγεία!

Πως βλέπεται τον χώρο σας στην Ελλάδα του 2023;

Τα πράγματα πάνε καλύτερα, έπειτα από το μεγάλο στραπάτσο του Κορονοιού. Πήραμε μια ανάσα, είμαστε αισιόδοξοι... είμαι αισιόδοξη. Όσον αφορά τα <<άλλα >> αρχίσαμε καθαρίζουμε σιγά σιγά. Πάντα όμως πίσω από τις κουιντές θα υπάρχουνε αγκάθακια.

Μελλοντικά σχέδια;

Ρωτάτε μια γυναίκα που σπούδασε στα γεράματα υποκριτική;;

Μα φυσικά Θέατρο, Θέατρο, Θέατρο!!

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Τα προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Η μηχανή μας , το μυαλό μας δεν μπορεί να δουλεύει συνέχεια κάποια στιγμή θα κλατάρει. Χρειάζεται διάλειμμα. Ο χρόνος πάντα θα τρέχει και δεν θα μας φτάνει ποτέ..όπως λέει μια παροιμία << Κι άλλοι είχανε δουλειές και τις αφήσανε στη μέση>>. Εύχομαι όλοι να μπορέσετε να βρείτε τις στιγμές εκείνες που σας προσφέρουν πληρότητα, σας ξεκουράζουν και σας γεμίζουν αγάπη!