Ηλιάννα Λυκούδη: "Οποιαδήποτε μορφή τέχνης μπορεί να φωτίσει, να αφυπνίσει, να ομορφύνει τις μέρες μας."

2022-01-18

Γνωρίστε μας την Ηλιάννα μέσα από πέντε λέξεις.

Αγαπώ και δένομαι βαθιά με έμψυχα και άψυχα.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο;

Είναι ένα βιβλίο με Χαϊκού και Σένριου, με τίτλο «Το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας».
Εμπεριέχει μικρά ποιήματα που άλλα περιγράφουν συναισθήματα σε συνάρτηση με τη φύση και τις εποχές του χρόνου (χαϊκού) και άλλα κυνικά και σκοτεινά μιλούν για ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη (Σένριου).
Είναι μία δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά-Αγγλικά) αφού μου έδωσε βήμα ο Αγγλοελληνικός εκδοτικός οίκος OnTime Books που εδρεύει στην Αγγλία και είμαι ευγνώμων.
Την μετάφραση έχει κάνει η Αμαλία Καλογριδάκη.
Τα εικαστικά του βιβλίου/Εξωφύλλου με τεχνική sumi-e η Χρυσούλα Τζεμανάκη

Τι ήταν αυτό που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη μορφή ποίησης;

Αγαπώ τα μικρά ποιήματα!
Τι κοινό έχει το Ιαπωνικής φόρμας Χαϊκού με την Κρητική μαντινάδα δεν γνωρίζω, μα τα αγαπώ και τα δύο και με εκφράζουν βαθιά.
Ένα γνωρίζω πως πρέπει να εκφραστείς πολύ σύντομα, να πεις μια ιστορία σε 17 για το μεν και 30 για το άλλο συλλαβές και αυτό μου εξιτάρει το μυαλό και το βαθύ μου χτυποκάρδι.
Εναλλάσσομαι από το ένα στο άλλο χρόνια τώρα, με τέτοια ευκολία, που σταματώ μόνο για να ευχαριστήσω το σύμπαν που υπάρχουν και τα δύο και ολοκληρώνουν την «παράξενη» και γεμάτη αντιθέσεις φύση μου.

Κατά την άποψή σας ποιο είναι το πιο κύριο μήνυμα του βιβλίου σας;

Θα σας απαντήσω με το εισαγωγικό μου σημείωμα:Ο ψυχολόγος μου είπε πως αυτό που μου συμβαίνει το λένε κι αλλιώς Σύνδρομο της Σταχτοπούτας.
Θύμωσα.
Μόνο εγώ ήθελα να φορέσω τα γυάλινα γοβάκια; Μόνο εγώ περίμενα το Βασιλόπουλο με τη χρυσή άμαξα, τον Ρωμαίο και τον Ερωτόκριτο κάτω από το μπαλκόνι μου, τους 7 νάνους να με φροντίσουν, το τέρας να μεταμορφωθεί σε Πρίγκιπα, τον κακό λύκο να πνιγεί, τον Οδυσσέα να γυρίσει;
Αναζητώ ακόμα μέσα από μια χρόνια ενδοσκόπηση, γιατί έψαχνα τα παιδικά μου παραμύθια στην πραγματική ζωή. Γιατί παραμυθιάστηκα δηλαδή.
Αν έχω νεώτερα θα σας πω.

Ο λυρισμός μπορεί να φέρει φως στις άχρωμες μέρες μας;

Η ποίηση είναι φως!
Οποιαδήποτε μορφή τέχνης μπορεί να φωτίσει, να αφυπνίσει, να ομορφύνει τις μέρες μας. Έχει ανάγκη ο άνθρωπος την τέχνη και η τέχνη τον άνθρωπο. Ο λυρισμός είναι το μέσον που φτάνει κάτι κατευθείαν στην καρδιά. Η ποίηση είναι γεμάτη και να μιλήσω για μένα, ένα ποίημα 17 μόλις συλλαβών μπορεί να με κρατήσει ξάγρυπνη, να μου δώσει ξανά ελπίδα, να ανοίξει εντός μου πόρτες σκοτεινές και επτασφράγιστες.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και σένα προσωπικά Βούλα που είσαστε κοντά και στηρίζετε τους συγγραφείς. Έχουμε ανάγκη να επικοινωνούμε.
Εύχομαι το νέο έτος που μπήκε να φέρει υγεία που τόσο αμφισβητήθηκε και τόσο τη στερηθήκαμε.
Αν εξασφαλίσουμε την υγειά μας όλα τα άλλα είναι ποίημα..