Ηλίας Τσατσαρώνης: "Το θέατρο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανεξαιρέτως πανδημίες και οικονομικές κρίσεις."

2021-07-16

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Για μένα ο ηθοποιός είναι το «μέσο» με το οποίο οι χαρακτήρες ενός συγγραφέως ή ενός σεναριογράφου, παίρνουν σάρκα και οστά και κατ' επέκταση «φτάνουν» να λένε την ιστορία του/τους στους θεατές.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στο θέατρο Χυτήριο κάθε Τετάρτη στις 10:30μ.μ, στην κωμωδία Ταρτούφος ή πίστευε και μη, έρευνα σε σκηνοθεσία Θοδωρή Τούμπανου. 

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Ο Ταρτούφος είναι ένας μοναχός που καπιταλεύετε τη φιλοξενία του μικροαστού Ορέστη και της οικογένειας του με σκοπό να κερδίσει από αυτούς όσα περισσότερο μπορεί, κάτι που οδηγεί σε αρκετές κωμικές καταστάσεις και σε άλλες όχι και τόσο.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με τον ήρωα σας;

Για καλή μου τύχη ενσαρκώνω δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, και μιας και ο ένας είναι έκπληξη θα σας μιλήσω για τον δεύτερο που είναι ένας αστυνομικός. Υπερασπιζόμαστε και οι δυο το δίκιο μας (όπως όλοι άλλωστε), μας αρέσει η παρέα, να καθόμαστε με ανθρώπους και να περνάμε καλά και λίγο πολύ (όπως πολλοί θεωρώ) μας αρέσει να βγάζουμε τους άλλους από μια δύσκολη κατάσταση. Βέβαια εγώ σε αντίθεση με τον αστυνομικό δεν εκνευρίζομαι τόσο εύκολα και πάντα κάνω τις έρευνες μου πριν καταλήξω σε ένα συμπέρασμα, γιατί τα φαινόμενα συνήθως απατούν.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Παλιότερα φοβόμουν αρκετά πράγματα, όπως το να ξεχάσω τα λόγια μου ή να γίνει κάτι επί σκηνής και να μην μπορεί να μπαλωθεί. Έπειτα όμως από ένα συμβάν σε παλιότερη μου δουλειά,(έσπασα το πόδι μου μία ώρα πριν την παράσταση) όταν υπάρχει καλή συνεργασία με τους συναδέλφους σου (όπως στην παρούσα συνεργασία) δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Το θέατρο, όπως και κάθε μορφή τέχνης υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανεξαιρέτως πανδημίες και οικονομικές κρίσεις. Είναι τρόπος έκφρασης και δεν μπορεί να την καθαιρέσει κανείς, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να πουν κάτι και κάποιοι που θα θέλουν να τους ακούσουν, μπορεί να δυσκόλεψε κατά πολύ ο τρόπος λόγο της πανδημίας αλλά ποτέ ήταν εύκολα τα πράγματα στον κλάδο των τεχνών;

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι αλλά θα ήθελα πολύ να καταφέρουμε ίσως από το χειμώνα (αν δεν έχουμε κανένα απρόοπτο) να ανεβάσουμε με την ομάδα μας τη Νοκαουτ, μια παράσταση που λόγω lockdownδεν ανέβηκε ποτέ.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να κοινωνικοποιηθούν όσο μπορούν, να συναναστραφούν με διάφορους ανθρώπους, ακόμα και με διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις. Μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουμε στη θέση των άλλων και να ακούμε και τη δίκη τους άποψη, διευρύνουμε έτσι τον τρόπο σκέψης μας και ταξίδια πολλά ταξίδια.