Ιωάννα Πλακίδου: "Όλα αυτά που ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, πρέπει να  αντιμετωπίζονται ως έργα τέχνης."

2021-04-19

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κατασκευή χειροποίητων στεφάνων γάμου και αξεσουάρ μαλλιών της νύφης;

Η χειροτεχνία ήταν πάντα το αγαπημένο μου χόμπυ, από μικρή έφτιαχνα αξεσουάρ, κυρίως κοσμήματα. Την πρώτη μου στέκα την έφτιαξα όταν τελείωσα το σχολείο. Ξεκίνησα να κατασκευάζω αξεσουάρ μαλλιών για νύφες γιατί πιστεύω πως μια ωραία κουάφ ολοκληρώνει την εμφάνιση της νύφης και έχει το στοιχείο της υπερβολής που με εκφράζει.

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Σχεδιάζω αξεσουάρ μαλλιών με ημιπολύτιμες πέτρες, κουάφ νύφης, στέφανα γάμου, πέπλα, στολισμένα καπέλα και ειδικές κατασκευές κατά παραγγελία.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει να δημιουργήσετε;

Είναι πολλά και διαφορετικά. Από ένα νυφικό, ένα λουλούδι ή ένα ωραίο χτένισμα για μία κουάφ νύφης, έως μία καταγάλανη παραλία για τις καλοκαιρινές στέκες και τα καπέλα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε νομίζω όλοι οι Έλληνες δημιουργοί πέραν της οικονομικής κρίσης, είναι το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, σε συνδυασμό με την εξοικείωση που έχει το ελληνικό κοινό να αγοράζει από το εξωτερικό.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η άγνοια του καταναλωτή για την ποιότητα υλικών και κατασκευής. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αγοράσει πολύ φθηνό προϊόν πανάκριβα χωρίς να το ξέρει, καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει τα ποιοτικά προϊόντα.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο τον χειροποίητων αντικειμένων;

Ίσως είναι η υγιής αντίδραση στο λεγόμενο φάστ φάσιον μετά από δεκαετίες βιομηχανοποίησης της παραγωγής και στη σύγχρονη δουλεία ακόμη και παιδιών. Ελπίζω να μην είναι μία παροδική τάση, αλλά ένας δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ποιότητα, στο μετάξι, στο μαλλί, στο λινό και μακριά από κάθε πλαστικό, ανακυκλωμένο ή μη.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Όχι, όσο θα έπρεπε. Εδώ υπάρχει μία ανισορροπία. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ πιο πρόθυμοι να αγοράσουν από ένα ξένο μπραντ, από ότι ένας αλλοδαπός καταναλωτής να αγοράσει από ένα ελληνικό. Γι' αυτό μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι το μπραντιγκ είναι πολύ πιο δύσκολο εδώ σε σχέση με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Ελπίζω να περάσουμε στη μετά covid εποχή σύντομα, να επιστρέψουμε στις εργασίες μας, στις συναθροίσεις μας, στους γάμους και τις όμορφες στιγμές. Θέλω να δω τα σχέδιά μου φορεμένα σε γάμους, παραλίες, νησιά. Φέτος θα παρουσιάσω και μια νέα συλλογή από κοσμήματα νύφης.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Ο χώρος της μόδας είναι υποτιμημένος. Θεωρώ πως ένδυση, υπόδηση, κόσμημα, είδη σπιτιού, όλα αυτά που ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, πρέπει να είναι και να αντιμετωπίζονται κατά ένα ποσοστό ως έργα τέχνης.