Ιοκάστη Χριστοπούλου: "Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους, αλλά με αισιόδοξη ματιά πρέπει να προχωράμε μπροστά."

2021-01-15

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παρασκευή κοσμημάτων;

Ήρθα σε επαφή με τον πηλό από πολύ μικρή ηλικία. Μου άρεσε το γεγονός οτι δημιουργούσα κάτι από το μηδέν και του έδινα μορφή. Κατά το πέρασμα του χρόνου η ανάγκη για δημιουργία έγινε πιο έντονη και πειραματιζόμενη με διάφορα υλικά ανακάλυψα τον πολυμερικό πηλό. Είναι πηλός που χρησιμοποιείται για την δημιουργία κοσμημάτων. Ξεκίνησα να φτιάχνω κοσμήματα για φίλους και οικογένεια και χωρίς να το καταλάβω ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά με αυτό.

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Κάθε χειροποίητο κόσμημα έχει φτιαχτεί με αγάπη και έμπνευση που κρύβει την δική του ιστορία. Αυτός είναι και ο λόγος που η επένδυση στα χειροποίητα κοσμήματα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί κάποιος να κάνει. Όταν κάποιος φοράει ένα χειροποίητο κόσμημα που έχω κατασκευάσει θέλω να νιώθει την ιδιαίτερη αισθητική που εκφράζει, να έρχεται σε επαφή με το χειροποίητο και να ανακαλύπτει συναισθήματα που του προκαλεί. Άλλο ένα γνώρισμα των δημιουργιών μου είναι η επικοινωνία του ανθρώπου που το φοράει με τον θεατή. Αυτό προκύπτει από ιδιαίτερες ιδέες, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην κατασκευή και πολύ προσοχή σε τεχνικά ζητήματα. Φρούτα και λαχανικά, φαγώσιμα και ποτά είναι μερικά από τα πράγματα της καθημερινότητας όπου αντλώ έμπνευση σε συνδυασμό με δυναμικά σχέδια και έντονα χρώματα. Έτσι δημιουργώ κάθε φορά κάτι διαφορετικό και μοναδικό.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους, αλλά με αισιόδοξη ματιά πρέπει να προχωράμε μπροστά. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, καθώς μιλάμε για πρώτη ύλη η οποία πλάθεται. Η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι η έμπνευση σχετικά με την δύσκολη καθημερινότητα που όλοι διανύουμε. Είναι θέμα έμπνευσης και ψυχολογίας. Πολλές φορές επηρεάζομαι με όλα αυτά που συμβαίνουν και αυτό βγαίνει αντί για δημιουργικότητα ως αρνητισμός. Μπορεί να ασχολούμαι με ένα φαινομενικά εύκολο σχέδιο το οποίο όμως μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο να το φτιάξω και στο τέλος το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό. Πρακτικά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να βρεθούν λύσεις σε κάθε κομμάτι που κατασκευάζω. Από το σωστό βερνίκωμα μέχρι το σωστό βάρος και ψήσιμο. Επιπλέον μία ακόμα δυσκολία είναι να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις του πελάτη.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Η κατασκευή κοσμημάτων είναι κάτι πολύ δημιουργικό. Είτε δημιουργείς κάτι εξολοκλήρου μόνος σου είτε κάνεις διάφορους συνδυασμούς και συνθέσεις είναι τέχνη. Έχεις βάλει το προσωπικό σου γούστο και έμπνευση και έχεις δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Αυτός πιστεύω οτι είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που ασχολείται κάποιος με την κατασκευή κοσμημάτων. Είναι ελευθερία έκφρασης.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Η οικονομική κρίση δεν βοηθάει κανέναν κλάδο και ιδιαίτερα αυτόν του χειροποίητου. Παρόλα αυτά κάτι το οποίο είναι χειροποίητο και δεν έχει δημιουργηθεί από μηχανήματα μαζικής παραγωγής αμέσως αποκτά μια μοναδικότητα και γίνεται πιο αρεστό. Σίγουρα τα περισσότερα εξολοκλήρου χειροποίητα κοσμήματα διαφέρουν στην τιμή από ένα κόσμημα που δεν είναι και αυτό αμέσως μειώνει το ποσοστό των ανθρώπων που θα το αγόραζαν. Ακόμα και έτσι όμως είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν την τέχνη, θέλουν να φοράνε κάτι μοναδικό και επενδύουν στο χειροποίητο κόσμημα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Ένα από τα σχέδιά μου υλοποιήθηκε πρόσφατα. Έφτιαξα το δικό μου onlineshopCubalibre.gr, με χειροποίητα κοσμήματα και άλλα προϊόντα. 

Είναι ένα μεγάλο βήμα το οποίο ήθελα πολύ καιρό να κάνω και τα κατάφερα. Η επιθυμία μου λοιπόν τώρα είναι να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος τα χειροποίητα κοσμήματα από πολυμερικό πηλό, να τα αγαπήσει και να τους δώσει τη δυνατότητα να προτιμηθούν ως χειροποίητα καθώς τους αξίζει.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Η τέχνη είναι μια μορφή ελευθερίας της έκφρασης. Είναι κάτι όμορφο και μοναδικό που βγαίνει από μέσα σου και είναι πολύ καλό όταν έχεις την δυνατότητα να την εκφράσεις. Δεν πρέπει να βάζουμε όρια στην τέχνη, πρέπει να είναι ελεύθερη διαφορετικά απαγορεύοντας στον καλλιτέχνη να εκφραστεί μέσω του έργου του σκοτώνουμε και ένα μέρος της ελευθερίας του. Προκαλεί καταπίεση και οδηγεί σε απομόνωση του καλλιτέχνη σε αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης που ενώνει την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε όλοι υπόψιν μας καθώς τέχνη βλέπουμε καθημερινά γύρω μας και όλοι ήμαστε εν δυνάμει καλλιτέχνες.