Jammy Mary: "Η δημιουργικότητα είναι ένα φυσικό "αντικαταθλιπτικό" για την ανθρωπότητα."

2021-01-18

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παρασκευή κοσμημάτων;

Η δημιουργικότητα ήταν κάτι που με τραβούσε από μικρή και προσπαθούσα να μαθαίνω νέες πτυχές της με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τομέα. Με το κόσμημα πρωτοασχολήθηκα στα εφηβικά μου χρόνια με σκοπό να φτιάχνω αυτά που το χαρτζιλίκι μου δεν επέτρεπε να αγοράσω τότε. Μετά το άφησα, ξανασχολήθηκα στα 21 μου για περίπου ένα χρόνο για έξτρα εισόδημα πλέον αλλά οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής με έκαναν να το ξαναφήσω. Τώρα, στην εποχή που διανύουμε κατάφερα και ενεργοποίησα τη δημιουργική μου πλευρά μέσα στην 1η καραντίνα ξανά και να αποφασίσω πως δε θα το ξαναφήσω!

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Η πηγή έμπνευσης μου βρίσκεται σε αρχαίες εποχές, πολιτισμούς και θρησκείες. Αρχαιοελληνικό στυλ, Αιγυπτιακή μυθολογία, Βουδισμός, Ινδουϊσμός αλλά και γκόθικ, σκοτεινές επιρροές χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες μου. Λατρεύω τους ημιπολύτιμους λίθους και είναι το βασικό συστατικό της "συνταγής" μου! Πιστεύω στις δυνατότητες τους, στο να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας και μέσα από τα κοσμήματα μου θέλω να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να δεχθούν αυτές τις φυσικές ενέργειες πέρα απ' το καλλωπιστικό του θέματος!

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Κατά τη γνώμη μου δύο είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες στον τομέα της δημιουργίας. Πρώτον ότι είναι δύσκολο στην Ελλάδα να έχεις full time εργασία τα χειροποίητα κοσμήματα. Θα ήταν όνειρο για εμένα να δημιουργώ ασταμάτητα και να ήταν αυτό η μόνη δουλειά μου. Παρόλα αυτά είναι part time προς το παρόν κι ευελπιστώ στο μέλλον για κάτι καλύτερο! Και δεύτερον ότι η χώρα μας δεν έχει συνηθίσει τόσο τα πιο εναλλακτικά στυλ και προτιμάει τα πιο mainstream κι αυτό αυτόματα σημαίνει πως με το να εκφράζομαι με αυτό το στυλ κοσμημάτων σίγουρα θα έχω μικρότερο target group, τουλάχιστον στο ελληνικό κοινό!

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η απαισιοδοξία και άλλα αρνητικά συναισθήματα, πιστεύω πως οι άνθρωποι ψάχνουν μια διέξοδο. Η δημιουργικότητα είναι ένα φυσικό "αντικαταθλιπτικό" για την ανθρωπότητα. Δε νομίζω κανένας λάτρης της τέχνης να ξεκίνησε τη καριέρα του με σκοπό τα χρήματα(τα οποία μη γελιόμαστε έρχονται πολύ δύσκολα σε αυτό τον τομέα). Όλοι ξεκίνησαν γιατί εκφραζόντουσαν, έπαιρναν ενέργεια και δύναμη για τη ζωή, γέμιζαν ευφορία και έδιωχναν έστω και για λίγο τη λύπη τους.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Θεωρώ πως οι Έλληνες όντως δείχνουν αγάπη για το χειροποίητο αλλά πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό οικονομικά. Όταν η νεολαία ζει με 25 ευρώ μεροκάματο, είναι κάπως πιο δύσκολο να δουλέψει 1 μέρα για να αγοράσει ένα κόσμημα. Θα προτιμήσει να αγοράσει 4 faux bijoux με τα ίδια λεφτά κι ας μην μείνουν για πάντα μια και θα τα βαρεθεί!

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Ιδανική βλέψη για το μέλλον μου, θα ήταν να έχω το δικό μου e-shop, να επεκταθώ ακόμη περισσότερο στις πωλήσεις στο εξωτερικό και σίγουρα να επεκτείνω και τα αντικείμενα που δημιουργώ. Θέλω να φτιάξω τσάντες, διακοσμητικά σπιτιού κ.α. Όλα σιγά σιγά και σταθερά θα γίνουν, το ξέρω.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να σας μεταφέρω θετική ενέργεια και σκέψη. Να θυμάστε πάντα να εκφράζεται ότι νιώθετε! Κι ακόμη και να το θεωρείτε αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις, εκφραστείτε με τη τέχνη, είναι πάντα εκεί!