Καίτη Ζγέμπα: "Χωρίς ερέθισμα “έμπνευση” θα ήταν όλα άχρωμα, ούτε καν ασπρόμαυρα."

2022-10-27

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο άνθρωπος που έχει την αντίληψη του ωραίου και την ικανότητας να δημιουργεί κάτι κομψό και καλαίσθητο με ό,τι και αν καταπιάνεται, αυτόν εγώ τον αποκαλώ καλλιτέχνη και την πληροφορία αυτή, θεωρώ πως την έχει από την κοιλιά της μάνας του...

Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε;

Άρχισα να αντιλαμβάνομαι τους χώρους, τα χρώματα και την ικανότητα να απεικονίζω στο χαρτί ότι βλέπω γύρο μου, από την ηλικία των 10 χρόνων.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν ζωγραφίζετε;

Θα γελάσετε με τον τρόπο που θα εκφραστώ τώρα. Αρχικά η πρόθεσή μου είναι ..να χορτάσω χρώμα.. να βυθιστώ μέσα σ αυτό, και, αφήστε με μη μου μιλάτε.... Ζωγραφίζω για μένα, ικανοποιώ έτσι το μυαλό μου, τα μάτια μου, τέρπεται η ψυχή μου, ηρεμεί το είναι μου, και, μόνο η καρδιά μου χάνει το ρυθμό της και χτυπάει πιο γρήγορα.

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε συνήθως;

Χρησιμοποιώ τα πάντα από χρώματα και υλικά τα οποία με γοητεύουν όλα. Αν ήτανε να ξεχωρίσω κάποιο θα έλεγα πως έχω αδυναμία στην τεχνική του frescoτην οποία αγαπώ ιδιαίτερα και την εφαρμόζω με νερόχρωμα.

Τι σημαίνει για σας «έμπνευση» ;

Ένα ερέθισμα μια παραπομπή του μυαλού σε κάτι που μας συγκίνησε που μας προβλημάτισε ή που μας λύπησε είναι αυτό που λέμε έμπνευση. Χωρίς ερέθισμα "έμπνευση" θα ήταν όλα άχρωμα, ούτε καν ασπρόμαυρα.

Σαν καλλιτέχνης πως βλέπετε το σήμερα; Με τι χρώματα θα ζωγραφίζατε την Ελλάδα;

Το σήμερα, αν δεν ήμουνα καλλιτέχνης, θα με βούλιαζε στην απόγνωση για ένα λόγο. Δεν βρίσκω εύκολα ρομαντισμό. Όχι ότι δεν υπάρχει, απλά δεν τον συναντάς εύκολα θέλει να τον ψάξεις. Όσο για την Ελλάδα ...πάντα γαλάζια θα την ζωγραφίζω και συγκεκριμένα λουλακί που είναι το χρώμα της απλότητας της ελευθερίας και της καθαριότητας.

Τι έχει να προσφέρει η τέχνη, η ζωγραφική εν προκειμένω, σε ένα κοινό που προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει το ψωμί του, τη χαμένη αξιοπρέπειά του, την κουλτούρα, τον πολιτισμό του;

Την τέχνη πολλές φορές την αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κοινό από τον καλλιτέχνη γι αυτό και πολλές φορές γίνομαι παιδί στα χρώματα για να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους και να μεταλαμπαδεύσω την φωτεινότητα των χρωμάτων και την ομορφιά της φύσης στην καθημερινότητά τους.

Η τέχνη δημιουργεί πολιτισμό;

Θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημά σας με μία φράση του JohnLubbock. Όπως ο ήλιος δίνει χρώμα στα λουλούδια, έτσι και η τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή μας και βεβαίως πολιτισμό συμπληρώνω εγώ.

Και τέλος ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες μας;

Να ζούμε κρύβοντας στην ψυχή μας αισιοδοξία, να βλέπουμε φως εκεί που δεν υπάρχει και να μας γίνει συνήθεια η ευγενική τάση των καλλιτέρων ημερών...