Καλλιόπη Γκατζιά: "Η τέχνη είναι λύτρωση, είτε την φτιάχνεις είτε την απολαμβάνεις!"

2023-05-08

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την δημιουργία χειροποίητων προϊόντων;

Από μικρή είχα κλίση προς τις χειροτεχνίες και όλα τα επαγγέλματα που επέλεγα σαν παιδί είχαν κάτι καλλιτεχνικό. Σχεδιάστρια μόδας, ζαχαροπλάστης...Τελικά τα πρότυπα της κοινωνίας για ένα αξιόλογο επάγγελμα με οδήγησαν να σπουδάσω κάποια επιστήμη. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου όμως, που δεν μετανιώνω για αυτές, βρέθηκα σε μια φάση έντονης ανάγκη να βρω ένα χόμπι. Ήταν η περίοδος της πρώτης καραντίνας για τον Κορονοϊό, το χόμπι μου θα έπρεπε να το κάνω από το σπίτι, και να μην χρειάζεται μεγάλη δαπάνη για να ξεκινήσω και φυσικά θα έπρεπε να απασχολεί κάπως τα χέρια μου καθώς αυτό είναι πολύ χαλαρωτικό για ένα άτομο με έντονο στρες. Το μακραμε κόσμημα ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ να το φοράω έτσι και αλλιώς και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Το να ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά ήταν αναπόφευκτο. Ένιωθα οτι είμαι αρκετά καλή σε αυτό που κάνω, φίλοι και γνωστοί αναγνώρισαν το ταλέντο μου και με ενθάρρυναν και εξάλλου, δεν μπορώ να σταματήσω να πλέκω πλέον, είναι εξάρτηση για εμένα!

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Τα κοσμήματα μακραμε είναι κοσμήματα φτιαγμένα κυρίως από κερωμένη κλωστή, πλεγμένα με τα δάχτυλα. Μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα άλλα υλικά, συχνότερα με χάντρες και μεταλλικά στοιχεία. Στο μαγαζί μου μπορείτε να βρείτε όλες τις βασικές κατηγορίες κοσμημάτων, σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια για το χέρι και το πόδι. Έχω δοκιμάσει και κάποια νέα προϊόντα τα οποία ανήκουν γενικότερα στα αξεσουάρ.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστά τα κοσμήματα σας;

Μακραμε κόσμημα φτιάχνει αρκετός κόσμος, τεχνικά καλοί είναι οι μισοί. Ένα μέρος από αυτούς έχουν φαντασία και κάνουν πρωτότυπα σχέδια αλλά μερικοί από αυτοί δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την ποιότητα. Σας μπέρδεψα? Δεν θα μπορούσα με τίποτα να πω οτί είμαι η καλύτερη αλλά οι δημιουργίες μου σίγουρα μπορούν να ξεχωρίσουν γιατί έχουν υψηλή απόδοση σε όλα τα σημαντικά σημεία για να καταλήξουν στα χέρια ενός ευχαριστημένου μου πελάτη. Τεχνικά άρτιες, φαντασία-πρωτοτυπία, ποιότητα, σωστή παρουσίαση και στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Η επιχείρηση μου είναι onewomanbusiness, που σημαίνει οτι πλέκω, πακετάρω, φωτογραφίζω, εξυπηρετώ, ασχολούμαι με τα socialmedia και με την συντήρηση του e-shop μόνη μου. Η αναζήτηση νέων ιδεών και υλικών καθώς και τα απαραίτητα ψώνια γίνονται επίσης από έμενα. Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά που πρέπει να γίνουν και έτσι μερικές φορές είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αποδόσεις σε όλα ικανοποιητικά. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η τέχνη δεν αντιμετωπίζεται πάντα με σεβασμό όταν γίνεται επάγγελμα, η κοινωνία και το κράτος σε αντιμετωπίζουν σαν "τεμπέλη". Όλοι οι καλλιτέχνες ξέρουν ποσό δύσκολο είναι να επιβιώσεις δημιουργώντας.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει την προηγόυμενη. Όσο πιο πιεστική γίνεται η καθημερινότητα τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει ο κόσμος να στραφεί στην τέχνη. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας θα μας τρελάνουν αν δεν φροντίσουμε το ν εαυτό μας. Ειδικά οι τέχνες που απασχολούν τα χέρια μας ή όλο μας το σώμα προτιμούνται περισσότερο καθώς μας βοηθάνε να αποβάλλουμε το στρες, να έρθουμε σε μια εσωτερική ηρεμία και να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο κόντρα στον καθημερινό βομβαρδισμό με απαισιόδοξα νέα.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Η οικονομική κρίση μας έχει κάνει να αναζητούμε πάντα το οικονομικότερο και έτσι οι καταναλωτές στρέφονται σε μεγάλες παραγωγές που μπορούν να ρίχνουν τις τιμές τους πολύ χαμηλά, λόγω ανάγκης. Ευτυχώς όμως όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τους μικρούς Έλληνες δημιουργούς. Γιατί μαζί με την ανάγκη μας να στραφούμε στην δημιουργία, ξύπνησαν και οι ηθικές ανησυχίες μας. Όλοι ξέρουμε οτι οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες που εμπιστευόμαστε τόσα χρόνια χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για μέλλον;

Στο μέλλον σκοπεύω να συνεργαστώ και με άλλους καλλιτέχνες και εμπόρους που εκτιμώ την δουλειά τους και πιστεύω οτι ταιριάζουν στο στυλ του δικού μου καταστήματος. Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω μαζί με τις δημιουργίες μου σε όλο τον κόσμο, να γνωρίσω άλλους καλλιτέχνες του μακραμε ή και διαφορετικών αντικειμένων και να συμμετέχω σε υπαίθριες αγορές όπου οι πελάτες έρχονται για τις δημιουργίες σου αλλά και για να γνωρίσουν εσένα. 

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Σε όλο τον κόσμο που νιώθει να πνίγεται θέλω να δώσω μια λύση! Η τέχνη είναι λύτρωση, είτε την φτιάχνεις είτε την απολαμβάνεις! Γι αυτό φορέστε Macramelfin και βγείτε για χορό, τραγουδήστε και μην ξεχνάτε να επενδύετε στην ποιότητα και κυρίως στην ποιότητα των σχέσεων σας.