Κατερίνα Μπιλάλη: "Η Τέχνη είναι πάντα πολύτιμη για την ψυχοπνευματική υγεία του κόσμου."

2020-11-18

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Κατερίνα μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Φεμινίστρια, Δραστήρια, Υπερπροστατευτική, Ανήσυχη, Ρεαλιστική Ουτοπίστρια.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής;

Από ένστικτο ήθελα να δοκιμάσω αν μπορώ να τα καταφέρω σε κάτι που μου ασκούσε μια απροσδιόριστη γοητεία. Πήγα, λοιπόν, στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου και μου ανοίχτηκε ένας καινούργιος απρόβλεπτος κόσμος.

Φέτος θα είστε μια «ανθισμένη μανόλια» στο θέατρο Χυτήριο. Μιλήστε μας για το έργο. Πόσο επίκαιρο ή όχι είναι;

Τα έργα που αφορούν στις διαπροσωπικές, οικογενειακές, έμφυλες σχέσεις είναι πάντα επίκαιρα γιατί είναι πανανθρώπινα. Είναι ένα έργο που το χαρακτηρίζει μια εξαιρετική ευαισθησία, ευγένεια και ανθρωπιά. Η πρόσληψη από τους θεατές, όποτε έχει παιχτεί, είναι μεγάλη γιατί κατορθώνει να μιλήσει στις πιο ευάλωτες χορδές της ψυχής του. 

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.Ποια κοινά στοιχεία έχει με την Κατερίνα και ποιες διαφορές;

Υποδύομαι την ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου στο οποίο εκτυλίσσεται το έργο, την Τρούβυ Τζόουνς. Μπορώ να πω ότι δεν ταυτίζομαι ως Κατερίνα με τις ιδεολογικές της τοποθετήσεις, ιδιαίτερα στο πως αντιλαμβάνεται τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια σχέση και στο πως έχει αφομοιώσει την κυρίαρχη αντρική ιδεολογία. Παρ' όλα αυτά έχουμε μια κοινή αντίληψη και θέλουμε να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, δίνοντας έμφαση στην φιλία και το πραγματικό ενδιαφέρον για τον άλλον. Η αγάπη, η δοτικότητα, η χαρά της ζωής είναι στοιχεία που μας ενώνουν.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Η Τέχνη είναι πάντα πολύτιμη για την ψυχοπνευματική υγεία του κόσμου. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες μιας και δε μας επιτρέπεται να δράσουμε. Είμαστε στο pauseεδώ και πολλούς μήνες. Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους και να είμαστε σε επαφή με τον κόσμο μέσα από την τέχνη μας αλλά τίποτα ποτέ δε θα αντικαταστήσει αυτή την "ιερή", "μυσταγωγική" επικοινωνία που συμβαίνει μέσα στο χώρο του θεάτρου. 

Πώς βιώσατε το κομμάτι της απομόνωσης; Και πως βλέπετε το μέλλον στην χώρα μας και το χώρο σας;

Είναι στιγμές για περισυλλογή και ανασύνταξη και αυτό επειδή θέλω να βλέπω θετικά. Απ' την άλλη ομολογώ ότι υπάρχουν στιγμές που με καταθλίβει το χάος, η ανοργανωσιά και ο παραλογισμός που επικρατεί. Ο φόβος που μας έχει επιβληθεί, δικαιολογημένος ή μη, θεωρώ ότι είναι πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον ιό. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε μια δυναμική, κριτική στάση στα πράγματα. Μην αφήνουμε να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου γιατί θα τρελαθούμε. Ας μην βλέπουμε ειδήσεις όλη μέρα! Θα ήταν μια αρχή. Θέλω να ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο δε θα έρθει από μόνο του. Ας το παλέψουμε ο καθένας από το πόστο του, με τις δυνάμεις του. Το θέμα είναι να βγούμε νικητές και να διεκδικήσουμε τις ζωές μας με καλύτερες συνθήκες για όλους!

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή πίσω από την κάμερα;

Έχουν συμβεί πάρα πολλά μέσα σ' αυτά τα χρόνια. Θα πω ένα περιστατικό που δεν έχω ξαναπεί και έγινε την πρώτη φορά που έπαιξα στο θέατρο σε μια παιδική παράσταση, στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίπξπηρ, στο «θέατρο του Ήλιου». Έκανα δυο ρόλους, τον Αυτόλυκο και την Παυλίνα. Στον αντρικό ρόλο φορούσα μια ψεύτικη κοιλιά, μουστάκι και καπέλο. Κάποια στιγμή έπρεπε να κάνω μια γρήγορη αλλαγή και από Αυτόλυκος να γίνω Παυλίνα και να φορέσω ένα φουστάνι μακρύ και μια ωραία γυναικεία περούκα. Σε μια παράσταση, λοιπόν, κάνω την αλλαγή αλλά ξεχνάω το μουστάκι!!! Εμφανίζομαι στη σκηνή με το φουστάνι μου, την περούκα με τα μακριά πλούσια μαλλιά και... το μουστάκι!! Ξαφνικά, βλέπω τους ηθοποιούς που έπρεπε να παίξω μαζί τους να φεύγουν από την σκηνή με τρανταχτά γέλια και να μ' αφήνουν μόνη μου!! 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Υπομονή και κριτική σκέψη. Θα περάσει και αυτό και θα πρέπει να μας βρει πιο δυνατούς, πιο αλληλέγγυους, πιο συνειδητοποιημένους. Τότε σας περιμένουμε να στηρίξετε και να γεμίσετε τα θέατρα!! Εμείς θα είμαστε εκεί!!