Κωνσταντίνα Σιλεβρή: "Γιατρειά η τέχνη και όποιος δεν την αφήνει να τον αγγίξει... χάνει."

2021-03-19

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός σημαίνει φως... Αχ θεατρικός μου έρωτας ο υπέροχος Χορν. Η τέχνη πάντα σε οδηγεί σε φως και ζεσταίνει κάθε εσωτερικό σκοτάδι. Είναι ένα επάγγελμα που θέλει γερό στομάχι υπομονή επιμονή οργάνωση συνέπεια και απόλυτη πειθαρχία. Στις μέρες μας που είναι ιδιαίτερα δύσκολες θα έλεγα είναι ένα όπλο πολιτισμού για σκέψη και θρέψη ψυχής και νου.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Ναι, είναι αρκετά δύσκολες οι μέρες που ζούμε. Έχουν χαθεί αξίες, ήθη, έθιμα, έννοιες και δεδομένα. Η αλλαγή για το καλύτερο πρέπει να γίνει πρώτα από τον εαυτό μας. Να βάλουμε στην ζωή μας την ευγένεια την κατανόηση να μάθουμε να ακούμε τον άλλο και να μην ξεχνάμε πως ο καθένας μας κουβαλάει τον σταυρό του. Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να είμαστε παρτακιδες και να νοιαστούμε και για τον διπλανό μας. Πίστη και ελπίδα θα κάνουν την κάθε μέρα μας καλύτερη.

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Πάντα η τέχνη φωτίζει Ένα τραγούδι μια ζωγραφιά μια ταινία ένα ποίημα γίνεται συναίσθημα που σε φωτίζει σου δίνει παρηγοριά σε ταξιδεύει σε ξεκουράζει.... Σαν βάλσαμο σε νωπή πληγή. Γιατρειά η τέχνη και όποιος δεν την αφήνει να τον αγγίξει... χάνει.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία; Και πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Η πανδημία μας βρήκε σε ένα πολύ αγαπησιάρικο θέατρο. Στο θέατρο Αλκμήνη με την «Φόνισσα του Παπαδιαμάντη» σε σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαΐδης με την Φωτεινη Φιλοσόφου, την Γεωργια Αμπουράντυ και την Γκιωνη Ινκλα. Μια εξαιρετική παράσταση που όμως δεν προλάβαμε να την χαρούμε. Μετά καραντίνα. Μέτα ήρθε άλλη μια υπέροχη δουλειά που κάναμε πρόβες και τον Νοέμβριο προλάβαμε να κάνουμε μόνο 2 παραστάσεις, γιατί η καραντίνα ξαναέκλεισε τα θέατρα. Ήταν η κωμωδία «Από την αρχή μέχρι το τέλος» του Ευάγγελου Σαμιωτή στο θέατρο Life_theater. Ένα υπέροχο έργο που πραγματικά sold out θα είχαμε για όλη την σαιζόν. Ο Σαμιωτής είναι ένα πολύ ξεχωριστό ταλαντούχο πλάσμα που αγαπώ και θαυμάζω πολύ. Τώρα σχεδιάζω πολλά άλλα με σύνεση γιατί πλέον η δουλειά μας είναι ακροβάτης σε σχοινί παρατεντωμένο.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Γιατί η ανάγκη μα εκφραστεί κάποιος είναι μεγάλη. Ο χώρος της υποκριτικής πράγματι έχει αποκτήσει πολλούς φαν κάποιοι αντέχουν κάποιοι όχι.... Αρέσουν τα φώτα η δόξα η φήμη η περιπέτεια και έτσι πολλά παιδιά νομίζουν πως αυτό είναι υποκριτική... Πόσο λάθος κάνουν. Είναι τρέξιμο, διάβασμα, ακροάσεις, οντισιόν, πρόβες, συνεργασίες, χρήματα, χαμένα εργατοώρες και δυστυχώς κάποιες φορές και ένσημα χαμένα... Αμ δεν μπεις όμως στον χορό δεν θα χορέψεις που σημαίνει δεν θα τα μάθεις όλα αυτά ποτέ.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Περίεργη στιγμή χαχχαχαχχα πολλές... Θυμάμαι είχα ένα ρόλο που σε κάποια σκηνή πάθαινα κρίση επιληψίας και έβγαζα αφρούς από το στόμα. Σε μια παράσταση λοιπόν έβαλα παραπάνω οδοντόκρεμα στο στόμα μου και μέχρι να έρθει η στιγμή της σκηνής κόντεψα να πεθάνω. Έκαψα την γλώσσα μου, έβγαλα αφρούς και από την οδοντόκρεμα. Και κλάμα από το κάψιμο. Ήταν συγκλονιστική στιγμή, έκανα σαν δαιμονισμένη. Αξέχαστη θα μείνει αυτή η παράσταση. Για 10 μέρες η γλώσσα μου ήταν με έγκαυμα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Η καινούργια χρονιά για μένα ξεκίνησε πολύ όμορφα! Θα έχω την χαρά και την τιμή να είμαι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής. Από τον Μάρτιο ξεκινάμε πρόβες για την παράσταση Αγριάνθρωπος από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Κωνσταντάτου (Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρουπολης) σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του υπέροχου Ιακώβου Μυλωνά με τον κύριο Αρζόγλου, τον Μπιμπίλα και μια πλειάδα πρωταγωνιστών. Επίσης θα έχω την χαρά να βρίσκομαι στην ομάδα της ιστορικής υπερπαραγωγής «Μαντώ Μαυρογένους» του σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Αυτό που θέλω ολόψυχα να ευχηθώ σε εσάς προσωπικά αλλά και στους αναγνώστες σας είναι υγεία, ηρεμία, τύχη και πολλά χαμόγελα να έχετε αυτήν την χρόνια.