Κωνσταντίνος Πεσλής: "Η τέχνη μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι, ότι είμαστε ικανοί για τα πάντα."

2021-01-27

Αν σου ζητούσα να μας γνωρίσεις τον Κωνσταντίνο μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Επιμονή, πάθος, αισιοδοξία, χαρά και εργασιομανία

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο της υποκριτικής;

Η υποκριτική μπήκε στη ζωή μου στο λύκειο. Συγκεκριμένα στην δευτέρα προς τρίτη λυκείου, όπου έπρεπε να αποφασίσω με τι θα ασχοληθώ. Δεν με ευχαριστούσε τίποτα. Την απόφαση την πήρα μόνος μου γιατί μου άρεσε πολύ αυτό που έβλεπα στην τηλεόραση. Μετά όμως από συμμετοχή μου σε σχολική παράσταση, σιγουρεύτηκα για την επιλογή μου. Ξεκίνησα να κατεβαίνω στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυθημερόν και να παρακολουθώ μαθήματα στη δραματική σχολή σαν ακροατής.Έτσι όταν τελείωσα το σχολείο μετακόμισα στην Αθήνα και γράφτηκα στην δραματική σχολή Ίασμος του Β. Διαμαντόπουλου.

Φέτος σε βλέπουμε τηλεοπτικά στην νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Ήλιος». Μίλησε μας για αυτή σου την εμπειρία.

Νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε μια ομάδα που δουλεύει με το ίδιο πάθος κάθε μέρα. Οι σκηνοθέτες μου, η Βίκυ Μανώλη και ο Λίνος Χριστοδούλου με έχουν βοηθήσει σε βαθμό που δεν περίμενα και μόνο ευγνωμοσύνη νιώθω για αυτούς. Είναι όλα τα παιδιά εξαιρετικοί συνεργάτες, από ηθοποιούς μέχρι τεχνικούς. Έχω μάθει πάρα πολλά από όλους, πράγματα που θα μου χρειαστούν και εκτός σετ. Περνάμε πολύ ωραία στα γυρίσματα. Η εμπειρία που έχω να θυμάμαι είναι η επίσκεψή μας στην Καβάλα για γυρίσματα. Ήταν υπέροχα!

Γνωρίστε μας τον ήρωά σου. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με τον Κωνσταντίνο;

Ο Πέτρος είναι ένα ώριμο παιδί που έχει αυτοπεποίθηση και ξέρει να διεκδικεί αυτό που θέλει με επιχειρήματα κα με βάση τη λογική. Κρατά τις αποστάσεις του από ανθρώπους που δεν θα του προσφέρουν τίποτα και έρχεται πιο κοντά σε όσους τον αγαπάνε. Λατρεύει την οικογένειά του, κυρίως τη μαμά του που δεν μπορεί να την βλέπει να πληγώνεται.

Με τον Πέτρο έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία.Κάποια από αυτά είναι η ανάγκη μας να προσφέρουμε αγάπη χωρίς αντάλλαγμα και η αποχή μας από προβλήματα. Πιστεύω πως μπορώ να ξεχωρίσω τους ανθρώπους όπως ο Πέτρος. Νομίζω στην ωριμότητα επίσης μοιάζουμε, αλλά μάλλον αυτό θα το πούνε άλλοι. Διάφορες έχουμε στα γούστα μας. Εγώ δεν κάνω ποδήλατο ούτε παίζω σκάκι(γέλια). Θα προτιμούσα να έχει μηχανάκι ο Πέτρος(γέλια). Είμαι άνθρωπος που στον ελεύθερό μου χρόνο θα κάτσω σπίτι να διαβάσω βιβλία για το θέατρο ή να βγω για καφέ με φίλους.

Οι μέρες που ζούμε είναι περίεργες, πώς η Τέχνη μπορεί αν τις κάνει καλύτερες;

Η τέχνη βοηθάει τον κόσμο να γαληνέψει την ψυχή του. Υπάρχει παντού. Όπου και να κοιτάξει κανείς, βλέπει τέχνη. Η τέχνη μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι, μας θυμίζει ότι υπάρχει συναίσθημα, μας θυμίζει ότι είμαστε ικανοί για τα πάντα. Αυτό από μόνο του μας καλυτερεύει.

Είναι μια δύσκολη περίοδος για τον χώρο σου. Πώς βλέπεις το μέλλον; Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στο κόσμο, αλλά και στα άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις;

Δυστυχώς περνάμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τα θέατρα που είναι κλειστά.. Η τέχνη αυτή τη στιγμή αργοπεθαίνει. Παρ 'ολ' αυτά είμαι αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω σε ένα θαύμα ότι θα τελειώσει σύντομα όλο αυτό και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας όπως την γνωρίζαμε.Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους καλλιτέχνες που περνάνε την πιο δύσκολη περίοδο, είναι να κάνουν υπομονή και να μην εγκαταλείψουν την τέχνη.

Στα άτομα που παίρνουν αποφάσεις,θέλω να τους παρακαλέσω να δώσουν σημασία και σε μας (στον κλάδο του πολιτισμού), να μην μας μεταχειρίζονται σαν την τελευταία τρύπα της φλογέρας..

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σου για την νέα χρονιά;

Σχέδια για τη νέα χρονιά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να κάνω ακόμα λόγω πανδημίας και λόγω δουλειάς. Θα ήθελα φυσικά και τη νέα σεζόν να βρίσκομαι στην τηλεόραση, αν όχι στον Ήλιο(δεν γνωρίζω ακόμα αν θα πάει δεύτερη χρονιά), σε κάποιο άλλο πρότζεκτ και θα ήθελα πολύ να ανοίξουν τα θέατρα για να ανεβάσουμε το έργο που είχε προγραμματιστεί για φέτος.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να ευχηθώ υγεία, αισιοδοξία και υπομονή γιατί θα έρθουν ευτυχισμένες μέρες! Όλο αυτό θα τελειώσει, που θα πάει... Επίσης εύχομαι να συνεχίσουν να στηρίζουν τον κλάδο του πολιτισμού γιατί τους έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.