Κωνσταντίνος Σπανός: "Ένας καλός συγγραφέας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τίποτα για να γράψει μια ιστορία, που έχει γεννήσει στο μυαλό του."

2019-12-03

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Με επέλεξε θα έλεγα σε μια πολύ ήρεμη και χαλαρή στιγμή της ζωής μου. Στην πρώτη λυκείου όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα σε ένα είδος που με εξιτάρει και αγαπώ ιδιαίτερα. Τον τρόμο. Εκείνο το ξεκίνημα ήταν η αρχή για όλα, χωρίς κάποιο κόστος.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με την γραφή;

Ναι. Η αδελφή μου η Έλσα, η οποία ήταν από τους πρώτους ανθρώπους μαζί με τη μητέρα μου που με στήριξαν.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Είναι το Α και το Ω. Χωρίς αυτή τίποτα δεν μπορεί να γίνει πάνω στη συγγραφή.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Όχι. Πιστεύω δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Ένας καλός συγγραφέας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τίποτα για να γράψει μια ιστορία που έχει γεννήσει στο μυαλό του.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

Το βιβλίο παρακολουθεί τις ζωές δυο ανθρώπων που είναι και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, από τις οποίες βλέπουμε τη σκοπιά και των δύο ταυτοχρόνως καθώς ανά κεφάλαιο που περνάει μαθαίνουμε τα προσωπικά τους συναισθήματα πρώτοι από όλους. Πρόκειται για δυο ανθρώπους που ο καθένας ξεχωριστά, στις δικές τους ζωές κάνουν τον δικό τους αγώνα. Παλεύοντας καθημερινά και με τον ίδιο τους τον εαυτό πολλές φορές, προκειμένου να ξεφύγουν από την πίεση και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι νέοι άνθρωποι που έχουν όμως ταλαιπωρηθεί πολύ και ζητούν μια ευκαιρία· μια νέα αρχή για να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους.

Το βιβλίο αυτό διαφεντεύει τη δύναμη της αγάπης. Της αδελφικής αλλά και της ερωτικής με ένα έντονο χαρακτήρα και στις δυο περιπτώσεις.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Με πολλά. Αν δε συμβεί αυτό, τότε ο συγγραφέας δεν έκανε καλή δουλειά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Στα χρώματα της ζωής μου, εγώ επιλέγω τις αποχρώσεις.

Ετοιμάζεται κάποιο καινούργιο έργο;

Έχω αρκετά θα έλεγα που περιμένουν αλλά δυο είναι αυτά που έχουν πάρει θέση έκδοσης. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας των Μυστικών και ένα μεταφυσικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ένοχα Μυστικά

Εκδόσεις Ελκυστής

Η ζωή του Ντάνιελ Χάζαρντ φαντάζει τέλεια: ακριβά αμάξια, πολυτέλεια που φτάνει στο έπακρό της... και ένα ξενοδοχείο που φέρει το ακριβοθώρητο επίθετό του και βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το πεντάστερο ξενοδοχείο Χάζαρντ θεωρείται το στολίδι του Θερμαϊκού. Διαθέτει όλες τις ανέσεις και μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα των διάσημων πελατών του. Πίσω του, όμως, κρύβει μια σκληρή δουλειά. Μια δουλειά που βοηθά το μεγάλο αφεντικό του να ξεχνά... Αυτή η καθημερινή ρουτίνα, όμως, σπάει για τον εργασιομανή, κύριο Χάζαρντ, όταν συναντά μία από τις καινούργιες καμαριέρες που πρόκειται να προσλάβει. Την Ζωή. Και είναι τότε, που ο Ντάνιελ θα πιστέψει πως μπορεί ίσως, και να λυτρωθεί από τις σκιές του παρελθόντος. Η μοίρα μοιάζει να τους φέρνει μέρα με τη μέρα τόσο κοντά, αντιμέτωπους με τα πιο ανείπωτα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, καθώς επίσης, και με μια σειρά από κινδύνους που βρίσκονται στον δύσβατο δρόμο τους. Μα ο πιο μεγάλος κίνδυνος, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Η αιτία που βασανίζει τον Ντάνιελ, και τα ένοχα μυστικά του είναι έτοιμα να βγουν στο φως... και απειλούν να τον καταστρέψουν.