Κωνσταντίνος Τσιομίδης: "Λαμπρό μέλλον και φωτεινός πολιτισμός είναι για μένα ο άνθρωπος να αγαπά τον άνθρωπο..."

2024-03-28

Για αρχή και να σας γνωρίσουμε καλύτερα πείτε μας μια αγαπημένη σας φράση, που την χρησιμοποιείτε έντονα στην ζωή σας;

Πατ και δεβα . Αυτή την έκφραση χρησιμοποιώ συχνά η οποία είναι στην ποντιακή διάλεκτο και σημαίνει προσπέρασε το..κοίτα μπροστά και συνεχισε . Μην αφήνεις το χθες ή το παρελθόν να σε απομιζα.. μου αρέσει ! Είναι απλή έκφραση αλλά με πολύ ουσία μέσα της.

Οι φωτογραφίες της συνέντευξης είναι του Γιάννη Μρμιγιάννη.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό; Μιλήστε για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του;

Αυτό τον καιρό βρίσκομαι επαγγελματικά στο θέατρο διάχρονο της Βιδάλης Μαίρης, όπου εκεί παίζω τον ρόλο του Πετια Τροφίμωφ στο θεατρικό έργο ο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Μόρτζου Γιάννη. Είναι μεγάλη μου τιμή να συνεργάζομαι με καταξιωμένους ηθοποιούς αλλά και βαθιά ευγνώμων για τη συνεργασία μου με τον Μόρτζο Γιάννης σκηνοθέτη και δάσκαλό μας που με τις πλούσιες εμπειρίες του και το αδάμαστο πάθος που τον διακατέχει για το θέατρο έχτισε πραγματικά μία υπέροχη παράσταση! Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια που μου είπε στην επίσημη πρεμιέρα αλλά και το ότι στάθηκε σε όλους μας σαν μία πατρική φιγούρα. Επίσης, ως μαθητής του αείμνηστου θεατράνθρωπου Καρόλου Κουν ο κύριος Μόρτζος Γιάννης μετέφερε την ίδια του τη διδασκαλία σε μας και για αυτό μπορούμε να πούμε ότι και η παράσταση έχει κάτι από την αύρα του !!

Ο βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ. Γράφτηκε το 1903 και παίχτηκε για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου του 1904 από το θέατρο τέχνης της μόσχας σε σκηνοθεσία στα Στανισλάβσκι. Μιλάμε για μία εποχή που ο ρωσικός λαός δοκιμάζεται άγρια από τη φτώχεια την αμάθεια και την εξαθλίωση. Η κοινωνικές ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν είναι τρομερές μιας και το έργο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι προάγγελος της ρώσικης επανάστασης. Το θεατρικό αυτό αριστούργημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία προαναγγελία της ρωσικής επανάστασης. Έχουμε σαν πυρήνα και σαν τόπο συνάντησης τον βυσσινόκηπο ο όποιος ανήκει σε μία αριστοκρατική οικογένεια όπου η αδυναμία να τον κρατήσει δηλώνει ρητά της αλλαγές της κοινωνίας και τα νέα στρώματα που σιγά-σιγά ενσωματώνονται και έρχονται στο προσκήνιο της ρώσικης ζωής. Τα νοήματα του έργου είναι τόσα πολλά που με τόση δεξιοτεχνία ο συγγραφέας του έργου τα φωτιζει.Καπό αυτά είναι δηλώνονται και μέσα από τα λόγια των ηρώων κάποια άλλα όμως φωλιάζουν στα άδυτα της ψυχής τους και αυτό το βλέπουμε από το αλλόκοτο καμιά φορά φέρσιμο των χαρακτήρων και από τις συμπεριφορές τους . Ένας μεγάλος μύστης της ζωής ο Άντον Τσέχωφ που θίγει τη σχέσεις των ανθρώπων που ερωτεύονται διεκδικούν υποφέρουν και αυτό εγκλωβίζονται στο δικό τους μικρόκοσμο. Εκεί κάπου αποτυπώνεται και η ίδια η ζωή... Όλοι περιμένουν μια αλλαγή η οποία δεν έρχεται. Εκεί η ελπίδα γίνεται κινητήριος δύναμη και τρέφει την υπομονή και την πίστη για ένα αισιόδοξο τέλος . Όμως κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως το έργο είναι επίκαιρο. Πραγματικά και η δική μας εποχή πολλές φορές μας ξεπερνάει και τα πράγματα αλλάζουν με τόσο γοργούς ρυθμούς που πολλοί από εμάς επαναπαυόμαστε πολλές φορές και νομίζουμε ότι η ζωή θα είναι η ίδια με το χθες... Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έτσι λοιπόν πρέπει να μας δώσει μία ώθηση και να μας ταρακουνήσει το έργο αυτό λέγοντας μας ότι αν δεν πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και αν εμείς οι ίδιοι δεν ορίσουμε το μέλλον μας θα είμαστε καταδικασμένοι και εύκολοι στην χειραγώγηση από ένα σύστημα που βλέπει το ανθρώπινο ον ως αριθμό. Εκεί που σήμερα έχουν αποφασίσει ξένα συμφέροντα να μπορούν να παίρνουν το ίδιο σου το σπίτι με συνοπτικές διαδικασίες. Εκεί που σήμερα η αλληλεγγύη απουσιάζει. Έρχεται το θέατρο και εμείς μεταφέρουμε οι ιδέες και νοήματα για να υπενθυμίσουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας ότι η μόνη δύναμη για αλλαγή είναι οι έννοιες και οι αρετές που αρχίζουν και χάνονται σιγά-σιγά από τη ζωή μας. Δικαιοσύνη- αγάπη για το συνάνθρωπο-φροντίδα για τη φύση.

Γνωρίστε μας τον ήρωα. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Ένας από τους βασικούς ήρωες του έργου ο βυσσινόκηπος είναι ο Πέτια Τροφίμοφ. Ο Πέτια είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος γύρω στα 40 ετών που ακόμη δεν έχει πάρει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Μόσχας και ενίοτε για να κερδίσει τα προς το ζην κάνει μεταφράσεις . Είναι στα αλήθεια ένα άτομο ανιδιοτελές και δεν αγωνίζεται για υλικές απολαβές παρά μόνο σαν στόχο έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις. Καταδικάζει έντονα το παρελθόν και τους αριστοκράτες για το φέρσιμο στους εργαζόμενους τους ενώ παράλληλα ονειρεύεται ένα κόσμο φωτεινό πιο δίκαιο και στοχεύει στις πιο υψηλότερες αλήθειες. Είναι ερωτευμένος με την Άννια την κόρη της Λιουμπόφ Αντρέγεβνα που ακόμη και εκεί επιδιώκει να οδηγηθεί στον πλατωνικό έρωτα διότι θεωρεί ότι είμαστε όλοι μας ανώτεροι και από την αγάπη και δεν πρέπει να μας εξουσιάζει τίποτα !Είναι πολύ περήφανος μιας και δεν δέχεται καμιά βοήθεια ούτε από τον Λοπάχιν στο τέλος που του προσφέρει χρήματα ενώ αυτός δεν τα δέχεται και συνεχίζει τον πνευματικό του κήρυγμά αγέρωχος. Θα λέγαμε ότι έχει μία αμερόληπτη άποψη για όλους όμως και αυτός αυτοεγκλωβίζεται εύκολα και μπορεί να γίνει και λίγο γελοίος μέσα από τις ίδιες του τις αντιφάσεις .

Χρόνο με το χρόνο ανακαλύπτω τα κοινά στοιχεία μου με τον Πετια . Σίγουρα στη δική μου ζωή πιο πολύ το στοιχείο που κυριαρχεί είναι ο αέρας... Εννοώ πως νοιάζομαι και πασχίζω να αντιληφθώ έννοιες που αντανακλούν σε ιδανικά και αρετές . Πιστεύω τόσο πολύ στην παιδεία της ψυχής και στην καλλιέργεια και καλλιέπεια του πνεύματος και ότι με αυτό τον τρόπο πραγματικά ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.. Σίγουρα η αίσθηση ότι κάπου έχεις ταχθεί και έχεις αφιερώσει τον ιερό σου χρόνο ώστε να αποκομίσεις γνώση και αν είναι δυνατόν να την μεταφέρεις εφόσον πρώτα την έχεις κατακτήσει ..Σαν ένα χρέος που ορίζει η συνείδηση σου είναι και αυτή η κατάσταση ένας δρόμος που μπορώ να συναντηθώ πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πέτια Τροφίμοφ. Εννοείται πως δεν θέλω να μιλήσω για τα θετικά στοιχεία που ταιριάζουμε γιατί αυτό θα ήθελα να το κάνει κάποιος άλλος για μένα .. σίγουρα όμως στις αντιθέσεις θα βρω πολλά σημεία. Μακάρι να γίνει έμπνευση και σύμβολο πίστης ο πέτια τροφίμωφ για μένα διότι εγώ με όλα αυτά που βλέπω τριγύρω μου έχω χάσει την πίστη μου για το αν γίνεται λαμπρότερος ο Κόσμος γύρω μας. Όχι πολλά χιλιόμετρα έξω από τα σύνορά μας πεθαίνουν παιδιά από βόμβες και από πόλεμο και το χειρότερο από όλα είναι ότι το πένθος μας είναι κατευθυνόμενο.. Ο πόλεμος πρέπει να καταδικάζεται από όποια πλευρά των διεξάγει. . Αν θεωρούμε πως είμαστε πολιτισμένοι πώς γίνεται να δεχτούμε και να επιτρέψουμε να πετάνε ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους με συνοπτικές πλέον διαδικασίες. Λαμπρό μέλλον και φωτεινός πολιτισμός κάτι που πιστεύει ότι έρχεται ο πέτια τροφίμωφ είναι για μένα ο άνθρωπος να αγαπά τον άνθρωπο... Ο άνθρωπος να αγαπά τα ζώα.. ο άνθρωπος να αγαπάει και να προστατεύει τη φύση.. αυτά τα πιο απλά πράγματα αν πετύχουμε τότε μπορούμε ξανά όλοι μαζί να ονειρευτούμε. 

Πιστεύετε ότι ο κόσμος επενδύεις το θέατρο σαν μέσο διασκέδασης και επιμόρφωσης ;

Ναι το πιστεύω και πράττει πολύ σοφά ο κόσμος που επιλέγει να γίνει κοινωνός μιας παράστασης. Το θέατρο από τους αρχαίους χρόνους και από τη γέννηση του είχε αμιγώς θρησκευτικό χαρακτήρα και ήταν μία ισχυρή τελετή που είχε επίδραση πάνω στην ψυχή και τον νου του θεατή με θεραπευτική επίδραση.Με τα χρόνια βέβαια έως τις μέρες μας έχει αλλάξει ύφος και χαρακτήρα και έχουν γεννηθεί πολλές πλέον κατηγορίες θεάτρου αλλά δεν παύει εννοείται αυτός ο ζωντανός οργανισμός να μεταφέρει ιδέες να θέτει ερωτήματα και να διευρύνει τους ορίζοντες μας .

Υπάρχει κάποιο έργο που θα θέλατε να συμμετέχετε στο ανέβασμά του ή κάποιος ρόλος που θα θέλατε να υποδυθείτε;

Έχω μία ιδιαίτερη αγάπη και αδυναμία στο αρχαίο δράμα. Ονειρεύομαι τους μεγάλους ήρωες και μέσα από τα θεάρεστα κείμενα των αρχαίων τραγικών μας να ανακαλύπτουμε όλοι μαζί τις απόκρυφες γνώσεις αποκομίζοντας τις πιο ουσιαστικές διδαχές για έναν καλύτερο βίο. Είχα την τύχη να γνωρίσω κάποιους ήρωες παίζοντας τους στο παρελθόν αλά σίγουρα επιθυμώ να ασχοληθώ-ουμε με το είδος αυτό δημιουργώντας έναν θίασο και παίζοντας στα πρότυπα των αρχαίων χρόνων. Ήδη έχει γίνει η μετάφραση από μία εξαιρετική συνάδελφο και είμαστε σε συζητήσεις για το πώς θα ξεκινήσουμε να ταξιδέψουμε την Αντιγόνη του Σοφοκλή . Θα προηγηθεί η απαραίτητη απαιτητική προετοιμασία και είθε να έχουμε και μια μικρή στήριξη από τους θεσμούς.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Κλείνοντας να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά για το βήμα που μου έδωσες και την όμορφη συζήτησή μας και να σου ευχηθώ καλή δύναμη για τις υπέροχες πολιτιστικές σου δράσεις!

Επίσης στους αναγνώστες και σε όλους μας να ευχηθώ τα σημαντικότερα πράγματα. Υγεία και φως σε όλους!