ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Θυμάμαι & Γεύομαι, του Στάθη Νικολαΐδη

2021-07-08

Κωνσταντινούπολη......... Γλυκιά Ζωή
Αξέχαστα βιώματα, μυρωδιές, γεύσεις, εμπειρίες που ξεδιπλώνονται πάνω σε ένα χαρτί παρέα με τις αναμνήσεις μου.
Ιστορίες αληθινές, νοσταλγικές, αρωματισμένες με τις υπέροχες συνταγές της μητέρας μου.


Ένα βιβλίο που "κεντάει" τις καρδιές μας με την κλωστή της λαογραφίας, των ηθών και των εθίμων των Ρωμιών της Πόλης, εικόνων, γεύσεων και αρωμάτων της πλανεύτρας Κωνσταντινούπολης! Με φόντο την πανέμορφη Πόλη των πόλεων νιώθουμε σε κάθε του σελίδα ότι ισορροπούμε ανάμεσα στο παραμύθι, ένα μακρινό παρελθόν αλλά τόσο οικείο και ποθητό!

Με λόγο απλό και καθημερινό γινόμαστε συνοδοιπόροι του ήρωα στην πορεία της ζωής του.

Η Πολίτικη κουζίνα πρωταγωνιστή χωρίς να κουράζει. Η πίκρα είναι το αλάτι της ζωής και η χαρά η ζάχαρή της, αυτό το γνώριζαν πάρα πολύ καλά οι Ρωμιοί και μας το μεταφέρει με ένα ιδιαίτερο τρόπο ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του.

Ροή γρήγορη, σαν το νερό στο ποτάμι συμπαρασέρνει τον αναγνώστη.

Ένα λογοτεχνικό έργο που μας ταξιδεύει νοητά στην πόλη που μας έχει κλέψει την καρδιά και σε μια καθημερινότητα που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε και να γευτούμε!


Απόσπασμα του βιβλίου

Μόλις έμπαινε η άνοιξη το τοπίο ήταν μαγευτικό και υπήρχαν πολλές επιλογές για σύντομες βόλτες. Πηγαίναμε σ' ένα μεγάλο καφέ-ζαχαροπλαστείο, το «Τζενέτ», που η σημασία της λέξης στα τουρκικά είναι παράδεισος. Βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο της Πόλης, σ' ένα ύψωμα, με μια απίστευτη θέα στον απέραντο Βόσπορο. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Θυμάμαι & Γεύομαι

Στάθη Νικολαΐδη

Εκδόσεις: ΔΕΡΕ, 2021