Κοντσέρτο για Μία Μέρα που Πέρασε

2018-03-02

της Γεωργίας Βεληβασάκη

Μια μουσικοθεατρική performance με ζωντανή μουσική

12-27 Μαρτίου 2018 στο Θέατρο Τ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Passatempo» φέρνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα έργο- όνειρο, σαν αυτά που δεν θέλεις να ξυπνήσεις! «Παντρεύονται» επί σκηνής η μελωδία, η υποκριτική και η ποίηση και το αποτέλεσμα βοηθάει τον θεατή να χαλαρώσει και να γίνει κομμάτι της ιστορίας και συνοδοιπόρος της ηρωίδας.

Η ιστορία

Η Φιλομήλα. Το πρωί κορίτσι, ονειρεύεται πως μαθαίνει την αλήθεια. Θέλει να γίνει θάλασσα. Αγάπησε έναν ξένο κι έγινε χαρταετός. Το μεσημέρι, γυναίκα πάνω στο κύμα της θάλασσας, παίζει με λέξεις και νότες. Τακτοποιεί το χάος. Όταν λυπήθηκε, έφαγε μια κουταλιά γλυκό τριαντάφυλλο. Το απόγευμα, οι επιθυμίες της, οι ματαιώσεις της, πέτρες. Χτίζεται στο δωμάτιό της. Ύστερα, φοράει τα καλά της, μαχαιρώνει τη θάλασσα και ορμάει στο άδειο της όνειρο. Μία νότα χάθηκε. Μετά νύχτωσε. Τα κύματα πιο χαμηλά. Η θάλασσα πιο μακριά. Η Φιλομήλα γίνεται διαυγής.

Όλα συμβαίνουν σε μία ημέρα ή σε μία ζωή. Ο χρόνος την εμπαίζει. Η κιθάρα ένα αντικαθρέφτισμα της αλήθειας της.

Εσείς πόσες αβεβαιότητες αντέχετε; Σας αρέσει το γλυκό τριαντάφυλλο; Και η ευτυχία;

Η παράσταση

Το κείμενο «συνομιλεί» -εν είδει pastiche- με αποσπάσματα λόγου και ποίησης των Elizabeth Bishop, Jorge Luis Borges, Immanuel Kant, Fernando Pessoa, Οδυσσέα Ελύτη, Μαρίνου Καρβελά, Γιώργου Παναγιωτίδη, Λένας Πλάτωνος, Γιώργου Σεφέρη και Γιώργου Χειμωνά.

Η παράσταση υποστηρίζεται από video projection και εμπλουτίζεται από μουσικές αφηγήσεις της Λένας Πλάτωνος, του Μάνου Χατζιδάκι, του Αττίκ, ένα μαργαριτάρι του Bizet, ένα φλαμένκο και άνθη από Aleli και στίγματα άλλα...

Σημείωμα του Κωνσταντίνου Αθυρίδη (σκηνοθέτης)

«Κοντσέρτο για μία μέρα που πέρασε» ή που δεν πέρασε. Η απουσία της κλασικής δραματουργικής φόρμας, η παρουσία μιας κλασικής κιθάρας, μια συνεχής συνομιλία της Φιλομήλας με τον χρόνο και ούτε ένας διάλογος. Μια ζωή γεμάτη όνειρα, προσδοκίες, ματαιώσεις, όλα σ' ένα κλειστό δωμάτιο, χωρίς τοίχους. Με «όπλα» μία μάσκα και μια μπαγκέτα μαέστρου, ο χρόνος στάσιμος, παρών ή απών, τετράγωνος ή διανυσματικός, αργός ή βιαστικός, περνάει μέσα από τον κόσμο της Φιλομήλας, άλλοτε συμπάσχοντας και άλλοτε σαρκάζοντας. Ένα εμπνευσμένο κείμενο που ήταν για μένα μια σκηνοθετική πρόκληση.

Σημείωμα της Γεωργίας Βεληβασάκη (ερμηνεύτρια/συγγραφέας)

Μια γυναίκα σ' ένα δωμάτιο. Μια γυναίκα χτίζει ένα δωμάτιο. Το δωμάτιο είναι η γυναίκα. Αρχή της έμπνευσής μου ήταν η ιδέα του ονείρου που εμμένει, η ματαίωση. Η ηρωίδα γίνεται όχημα των προσδοκιών της, σωρεύει πέτρες-επιθυμίες και χτίζεται από αυτές. Ο χρόνος την εμπαίζει. Η κιθάρα της, ένα «άλλο εγώ» στο οποίο απευθύνεται. Δεν είναι τυχαίο που χάνεται μία νότα. Η Φιλομήλα στέκεται απέναντι στον κόσμο, όπως μέσα σ' ένα «κοντσέρτο» ένα σόλο όργανο απέναντι σε μια ορχήστρα.

Σημείωμα του Γιώργου Παναγιωτίδη (ποιητής/πεζογράφος)

Η Φιλομήλα, η φιλόμουσος δηλαδή, και η ζωή της ολόκληρη ένα πέτρινο δωμάτιο. Κάθε ημέρα της ζωής της και μία πέτρα. Η Φιλομήλα κτίζει από την αρχή το δωμάτιό της, τα όνειρά της, τις αγωνίες της, τους έρωτές της, εμπρός στα μάτια των θεατών. Αρθρώνει έναν λόγο που πηγάζει τόσο από τα βάθη της ψυχής της, όσο και από τα βάθη της λογοτεχνίας. Τραγουδά και εξυψώνεται, τραγουδά και καταβυθίζεται. Προσπαθώντας να δραπετεύσει από τον χρόνο, ζητώντας να καταλάβει τη σχέση της με τον κόσμο, μοιράζεται με τους θεατές λυρικές μελωδίες, υπέροχους στίχους και πάλει τις χορδές τις ψυχής τους. Η ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη, ως άλλη αναγεννησιακή καλλιτέχνιδα, μας συγκινεί με την ευαίσθητη και πλήρη νοημάτων κειμενική σύνθεσή της και μας δονεί με τραγούδια γεμάτα από τη δύναμη και το συναίσθημα της φωνής της. Μια θεατρική μουσική παράσταση περισσότερο κατάθεση ψυχής, μια δραπέτευση από τον χρόνο γεμάτη νότες και λέξεις, που θα άξιζε κανείς ν' απολαύσει από κοντά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γεωργία Βεληβασάκη

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αθυρίδης

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Παναγιωτίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Ηλίας Λόης

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Video processing: Ηλίας Λόης - Γεωργία Βεληβασάκη

Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Ζιάκας - Γεωργία Βεληβασάκη

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου


ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Γεωργία Βεληβασάκη (Φιλομήλα)

Κωνσταντίνος Αθυρίδης (Αφηγητής)

Ανδρέας Ζιάκας (Μουσικός επί σκηνής, κιθάρα)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 21:30

Παραστάσεις: 12 - 27 Μαρτίου, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό ' 10€ φοιτητών, ανέργων & ατέλειες

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333


Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.theatrot.gr και https://www.facebook.com/theatrot/