Κορίνα Σαμαρά: "Η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα όνειρο αλλά και σε μία ιστορική στιγμή."

2023-10-18

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παρασκευή χειροποίητων κοσμημάτων;

Γεννήθηκα και έζησα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο καλλιτέχνες και χειροτέχνες οπότε πιστεύω η ενασχόληση μου με τις χειροποίητες κατασκευές δεν είναι εντελώς τυχαία.

Μέσα στο ατελιέ της γιαγιάς μου γεμάτο ραπτομηχανές και υφάσματα, κλωστές και βελόνες, «έραψα» κι εγώ ,ως παιδί Δημοτικού, το «νυφικό μου» από μια παλιά άσπρη δαντελωτή κουρτίνα. Βραχιολάκια από μουλινέ, κατασκευές από πηλό, μακραμέ, τσάντες από πλεχτό χαρτί, κοσμήματα από κουμπιά ήταν εκφράσεις της δημιουργικότητας μου σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μου. Ο θαυμασμός μου για την αρχαία Ελλάδα σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το χειροποίητο κόσμημα ήταν τα αίτια να γεννηθεί το brandAthena.

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τις δημιουργίες σας.

Τα κοσμήματα Athenaείναι εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Φτιαγμένα με ημιπολύτιμους λίθους όπως αιματίτη, χαολίτη, νεφρίτη και αχάτη συνδυασμένους πάντα με επιχρυσωμένα μέταλλα. Πομπώδη, μεγάλα σκουλαρίκια αλλά και μικρά και λιτά. Περιδέραια με αρχαιοελληνικά μοτίφ και πέτρες. Βραχιόλια πολυεπίπεδα, βραχιόλια πλουμιστά και βραχιόλια πιο απλά. 

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει να δημιουργήσετε;

Η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα όνειρο αλλά και σε μία ιστορική στιγμή. Η αρχαία Ελλάδα με τους μύθους , την ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά είναι πηγές έμπνευσης για μένα. Τα υλικά επίσης είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Η σημερινή καθημερινότητα έχει πολλές απαιτήσεις. Ρόλοι και υποχρεώσεις που πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Κακά τα ψέματα, πρέπει ο καθένας μας να είναι ευέλικτος για να επιβιώσει σε ένα σύστημα γεμάτο ''εμπόδια'' . Η μεγαλύτερη μάχη όμως ,προσωπικά, δίνεται για την εύρεση ελεύθερου χρόνου.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Η δύναμη που έχει το κόσμημα να προσδίδει χαρακτήρα σε κάθε εμφάνιση και να αναδεικνύει την προσωπικότητα της κάθε γυναίκας το καθιστά βασιλιά των αξεσουάρ. Σε μία πολυδιάστατη κοινωνία και πολυπληθής η καθεμία από μας θέλει να ξεχωρίζει οπότε η ζήτηση είναι μεγάλη. Από την άλλη πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους και να ασχοληθούν με το κόσμημα. 

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος εμπιστεύεται και στηρίζει Έλληνες δημιουργούς;

Ναι το πιστεύω αυτό. Υπάρχει μία εκτίμηση για τους Έλληνες δημιουργούς . Μία επιστροφή στο χειροποίητο και δη ελληνικό προϊόν. Και αυτό από μόνο του είναι κάτι υπέροχο, αν σκεφτεί κανείς πόσο πιο ακριβό καταλήγει το ελληνικό προϊόν στον καταναλωτή λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, πρώτων υλών κτλ. 

Ποια είναι τα σχέδια σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια είμαι της φιλοσοφίας «ένα βήμα την φορά». Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και καινούριες προκλήσεις και αυτό για μένα είναι κάτι το συναρπαστικό. Επόμενο βήμα λοιπόν είναι η χονδρική διάθεση των κοσμημάτων μου.

Όσο για τις επιθυμίες μου…πολλές! Πρωτίστως κάθε γυναίκα που κρύβει μία εν δυνάμει θεά μέσα της να φορέσει κοσμήματα Athena

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Ο καθένας μας αξίζει το καλύτερο δυνατό. Τώρα ποιο είναι αυτό..για τον καθένα είναι διαφορετικό. Αλλά αξίζει μέσα στην διαφορετικότητά μας να εκφράζουμε αξίες και αρετές διαχρονικές.