Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν: "Η έμπνευση είναι το υπόβαθρο που γεννάται στον εσωτερικό μας κόσμο για δημιουργία.."

2022-02-28

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Πιστεύω πως είναι ζήτημα της φύσης-του χαρακτήρα του ανθρώπου και της αλληλεπίδερασης που ζει με την λογοτεχνία.. για μένα "την τέχνη των τεχνών". Από μικρή διάβαζα πολύ.. και πάντα σκεπτόμουν να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα. Έγραφα πάντα... Πρώτα εκθέσεις, στίχους, κρατούσα ημερολόγιο, κι είχα επίσης αλληλογραφία με φίλες και φίλους. Σκέπτομαι μάλιστα, ότι και οι επιστολές αυτές αποτελούν δείγμα του λογοτεχνικού είδους...

Κανένα κόστος δεν έχει η επιλογή αυτή.. Μορφώθηκα, καλλιεργήθηκα, ευτύχησα μέσα από τον χώρο που επέλεξα. Όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο ή γράφω, περνώ σε άλλη διάσταση, πετώ απελευθερωμένη στους δικούς μου ουρανούς...

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με την γραφή;

Όταν έχεις την τάση, σε προσελκύουν τα άτομα και καταστάσεις του συγκεκριμένου τομέα. Ο πατέρας μου ήταν βιβλιόφιλος.. Η ξαδέλφη μου επίσης.. Αποτελούσε το πρότυπο της κουλτουριάρας σπουδάστριας στην εφηβεία μου. Ήμουν τυχερή γιατί είχα καλές καθηγήτριες-φιλολογίνες κατά τις γυμνασιακές μου σπουδές, οι οποίες στήριξαν τις προσπάθειές μου.. Στην συνέχεια πρέπει να μετρήσω "τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της έμπνευσης" που ολοκληρώνουν τον κύκλο αυτό. Ο σύζυγός μου και κάποιοι πολύτιμοι άνθρωποι της ζωής μου...με τους οποίους είχα την τύχη να ανταλλάξω ιδέες της συγγραφικής μου δράσης.. και να δρομολογήσω το συγγραφικό τάλαντο που είχα κρυμμένο μέσα μου.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Η έμπνευση είναι το υπόβαθρο που γεννάται στον εσωτερικό μας κόσμο για δημιουργία.. Αλλιώς το αισθητικό αποτέλεσμα των βιωμάτων μας ως προς την κατεύθυνση της παραγωγής. Συντελούν επίσης στην έμπνευση, οι άνθρωποι, τα βιώματα, το περιβάλλον κ.α. ουσιαστικοί παράγοντες.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη; Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Γενικώς τα βιβλία μου, "οι μελέτες μου, οι τόμοι των συνεντεύξεων μου, οι μεταφράσεις μου, και τώρα τελευταία το μυθιστόρημα ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ, έχουν στο επίκεντρο τους, την Κωνσταντινούπολη και την ζωή των Ρωμιών στην Πόλη. Είναι ένα βιβλίο βιωμάτων και πολιτιστικής παράδοσης των ανθρώπων της Πόλης που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην γεωγραφία όπου κλήθηκαν να ζουν. Είναι ένα φαντασμαγορικό ταξίδι γύρω από το πρόσωπο της γιαγιάς μου.. με την οποία ήμουν πολύ συνδεδεμένη από μικρή ηλικία.

Για να γράψω πρέπει να έχω διάθεση και κατάλληλο χώρο.. Να βρίσκομαι σε εγρήγορση συγγραφική αλλά και στο σπίτι μου.. στην κόγχη μου...

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Πολλά και αμέτρητα είναι τα βιβλία που με έχουν συγκινήσει.. Σε κάθε ένα από αυτά βρίσκω σημεία ταύτισης αλλά και στοιχεία που αποτελούν κίνητρο στην δημιουργική μου πλευρά.. Διαβάζω, μάλλον πιο σωστά, μελετώ κρατώντας σημειώσεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Η αγαπημένη μου φράση-μόττο.. είναι σύντομη-περιεκτική.. "Σε σφιχταγκαλιάζω".. Την χρησιμοποιώ για πρόσωπα αγαπημένα της ζωής μου. Επίσης και άλλη μια φράση, " Από της τύχης τα γραμμένα δεν παρέρχεται κανένα. Αν παρέλθει και κανένα είναι κι αυτό απ'τα γραμμένα." Την δεύτερη την συνήθιζε πολύ ο πατέρας μου.

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Ζούμε την εποχή του υλισμού στο έπακρο.. λογαριάζοντας μαθηματικά τα πάντα..ακόμα τις σχέσεις και φιλίες μας. Θα συνιστούσα ολίγη πνευματικότητα.. δεν κάνει κακό..τουλάχιστον δεν μας κάνει "δυστυχισμένους"..