Κώστας Αρζόγλου: "Σε αυτήν την απέραντη γκρίζα συννεφιά η μοναδική πηγή φωτός είναι η σκηνή."

2021-01-12

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο Χορν ήταν δάσκαλος μου στο Εθνικό Θέατρο, του οφείλω εκτός των άλλων την ύπαρξη μου στο θέατρο. Έβαλε βέτο στις εισαγωγικές τότε λέγοντας "αν τον κόψετε αυτόν, εγώ αποχωρώ από την επιτροπή ". Γίναμε φίλοι. Σε αυτόν έτρεξα με τη μακέτα του "Αεικίνητου", ήθελα να την δει πρώτος. Από εκείνον έμαθα όχι μόνο ότι ηθοποιός σημαίνει φως, αλλά και ότι πρέπει να φωτιστεί μέσα του πρώτα. 

Θα σας δούμε online την θεατρική παράσταση « Με τη Σιωπή » του Αλεχάντρο Κασόνα, μιλήστε μας για το έργο. Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει και πόσο επίκαιρο είναι;

Συγχωρέστε με αλλά απεχθάνομαι τη λέξη "μήνυμα". Αν μια παράσταση έχει μήνυμα, δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε θέατρο. Είναι μια κακή παράσταση. Ας παίξουμε καλύτερα μανιφέστο. Στην δική μας, εάν δεν συμμετάσχει ο θεατής, η παράσταση εξαερώνεται και χάνονται τα πάντα. Ο ποιητής στην δική μας παράσταση είναι ο Νίκος Καραγέωργος, ο σκηνοθέτης μας.

Γνωρίστε μας τον ήρωά σας. Ποια κοινά στοιχεία έχετε μαζί του και ποιες διαφορές;

Κάθε ρόλος αξίζει όταν σε πάει ένα βήμα παρακάτω, όταν φωτίζει κάτι που το είχες σε ύπνωση ή σε νάρκωση. Αυτή τη "φετούλα" αίσθησης και ζωής μου πρόσφερε αυτή η παράσταση. Μου αποκάλυψε δικά μου πράγματα, με έσπρωξε να εκθέσω και η δουλειά μας στηρίζεται στο "εκτίθεσται".

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες; Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Ο ηθοποιός μπορεί να σημαίνει φως, που λέει κι ο Χορν, αλλά ζούμε στην εποχή του φως, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, δάνειο, εφορίες. Σε αυτήν την απέραντη γκρίζα συννεφιά η μοναδική πηγή φωτός είναι η σκηνή.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Να βρω κάτι που να με κάνει καλύτερο. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν πρέπει να την χαρίζουμε σε ανάξιους "οικονο -λάτρες".