Κριστιάν Κουλμπίντα: "Στην εποχή που ζούμε χρειαζόμαστε μια δημιουργική απασχόληση, η οποία να μας βγάζει από την "τρύπα της αναισθησίας"."

2021-02-16

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσένα ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Για μένα η έννοια του ηθοποιού είναι να ζωντανέψεις. Ζωντανεύεις τα συναισθήματα μέσα σου και στο κοινό σου, χωρίς να μιμείσαι, χωρίς να "παίζεις" αλλά δίνοντας ψυχή και αλήθεια σε αυτό που θες να φέρεις.

Φέτος σε βλέπουμε τηλεοπτικά στην νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Ήλιος». Ποια είναι η ιστορία και πλοκή της σειράς;

Το ενδιαφέρον που έχει ο " Ήλιος " είναι ότι δεν έχει μια συγκεκριμένη πλοκή και ιστορία. Είναι πολλές και διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες αλληλεπιδρούν παράλληλα. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων. Βλέπουμε τις δράσεις και συμπεριφορές του κάθε ήρωα σε κάθε κατάσταση, καθώς και την ωρίμανση τους.

Μίλησέ μας για τον ρόλο σου. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με τον Κριστιάν;

Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία με τον Άρη. Αγαπάει την οικογένεια του και θα έκανε τα πάντα για να την βοηθήσει και να την προστατέψει, δεν αποζητά μπελάδες, αντιθέτως προσπαθεί όπου μπορεί να σώζει την κατάσταση. Προτιμάει να ακούει και να παρακολουθεί τι γίνεται παρά να παίρνει θέση. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι σαν Κριστιάν δεν θα μπορούσα να διατηρήσω αυτήν την ψυχραιμία, και ίσως προσπαθούσα να κάνω περισσότερα.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες; Η Τέχνη πώς μπορεί να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Οι τέχνες μας γεμίζουν με πολλά συναισθήματα. Είναι ένα μέσο που μας ενώνει, μας κάνει να συζητάμε, να ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες. Και στην εποχή που ζούμε χρειαζόμαστε μια απασχόληση, η οποία να μας βγάζει από την "τρύπα της αναισθησίας". Όλοι είμαστε δημιουργικοί. Οπότε, ας πιάσουμε όλοι μολύβια, πένες, κάμερες, παπούτσια χορού ή ότι άλλο μας εκφράζει και ας δημιουργήσουμε τέχνη!

Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα άτομα που παίρνουν αποφάσεις;

Το θέατρο είναι διαχρονικό, θα συνεχίζει να υπάρχει, απλώς είναι ένας χώρος για μια πιο μικρή κοινότητα. Δυστυχώς πολλοί έχουν παρεξηγήσει το θέατρο και έχουν ένα λάθος σκεπτικό ότι είναι για "κλασσάτα" άτομα ή ότι όλα τα έργα είναι δύσκολα, περίεργα και "deep", δηλαδή ότι αφορά μόνο μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ατόμων. Είμαι πολύ ευγνώμων που στο γυμνάσιό και στο λύκειο μας έφεραν σε επαφή με το θέατρο και με έκαναν να το αγαπήσω. Μπορεί να μας πονά και θυμώνουμε που κλείνουν τα θέατρα... αλλά τα άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις, γνωρίζουν καλύτερα και κοιτούν για το κοινό καλό.

Έχει ανοίξει «ένας ασκός του Αιόλου» στον χώρο σας με καταγγελίες και μηνύσεις για βία και σεξουαλική παρενόχληση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Δυστυχώς γνωρίζω ότι τέτοια πράγματα γίνονται συχνά στον χώρο μας και όχι μόνο... Ξέρω ότι τότε ήταν δυσκολότερο να θίξεις αυτό το είδος ζητήματος, αλλά χαίρομαι που με την δύναμη του διαδικτύου πλέον αυτές οι φωνές ακούγονται, έτσι ώστε να ακουστούν όλες οι ιστορίες και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα, ώστε να δικαιωθούν οι αδικημένοι, και οι επόμενες γενιές να μην έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Στην κατάσταση που ζούμε περιορίζομαι και δημιουργώ γενικευμένους στόχους, γιατί είναι απρόβλεπτοι καιροί. Το μόνο που επιθυμώ είναι να αξιοποιώ όσο καλύτερα μπορώ τον χρόνο μου, κάνοντας μια "αντανάκλαση" του εαυτού μου. Και όταν επιστρέψουμε στη κανονικότητα, να μην έχω τίποτα για δεδομένο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Λίγη υπομονή και κουράγιο, έρχεται το καλοκαίρι. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.