Λάζαρος Βαρτάνης: "Όμορφες συνεργασίες επιζητώ με ανθρώπους που θα με πάνε παρακάτω υποκριτικά και ως άνθρωπο."

2019-02-15

Οι φωτογραφίες του ηθοποιού είναι της φωτογράφου Δομνίκης Μητροπούλου.

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Σπουδαία λόγια γραμμένα από τον Μάνο Χατζιδάκι και ερμηνευμένα από τον Δημήτρη Χορν. Στο "τώρα" που με ρωτάτε δεν είναι έννοια αλλά πράξη. Είναι η δουλειά μου. Εσείς δημοσιογράφος, ο πατέρας μου ελαιοχρωματιστής και εγώ ηθοποιός. Αυτό σπούδασα και αυτό κάνω. Το λέω απλά και λαϊκότροπα αλλά έτσι είναι. Το στάδιο του "αξίζω; δεν αξίζω; ντρέπομαι, έχω συστολές, μα είναι μαγικό, είναι το όνειρο μου!" έχει δώσει τη θέση του στο "αυτό είναι". Και έχω πεισμώσει - σε πείσμα των καιρών - σαν αμετακίνητο γαϊδούρι.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Με βρίσκεται σε εντατικές πρόβες μεταξύ δυο έργων. Το ένα είναι η "Φροσύνη". Πρόκειται για έναν καταπληκτικό μονόλογο που έγραψε ο Στέφανος Παπατρέχας με τον οποίο συνσκηνοθετούμε και παίζει η Σύνθια Μπατσή. Ένα πραγματικά συγκινητικό κείμενο που με άγγιξε από την πρώτη ανάγνωση και που αμέσως ήξερα ότι πρέπει να γίνει παράσταση. Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρά-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε από τον Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Θα ανεβεί στο Θέατρο Άβατον από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. Το άλλο είναι το "Έλα να παίξουμε" της Γεωργίας Πιερρουτσάκου που ανεβάσαμε πέρυσι και φέτος πάει σε επανάληψη στο Faust από τις 28 Φεβρουαρίου. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχω καθόλου χρόνο ούτε για φαγητό. Χαλάλι.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν έχω απάντηση γιατί ούτε εγώ έχω απαντήσει στον εαυτό μου το "γιατί". Πάντως οποίος το σκέφτεται ως ένα γκλάμουρ πάρτι γεμάτο φωτογράφους, δόξα και fans που ουρλιάζουν για το σπάνιας μορφής ταλέντο του ας το ξανασκεφτεί.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Εγώ εκεί χρειάζομαι πέντε λεπτά ηρεμίας - κυρίως σωματικής. Μετά από δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στο θέατρο έχω μάθει να μην εμπλέκομαι παραπάνω από το κανονικό. Όλα στις σωστές δόσεις. Δεν έχω χρόνο για συναισθηματισμούς.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Έχουν συμβεί πολλά και αστεία σε παραστάσεις που τα θυμάμαι ακόμα και γελάω. Ωραία είναι αυτά τα απρόοπτα. Το πιο περίεργο μου συνέβη στον "Τρελαντώνη" της Γλυκερίας Καλαϊτζή πριν αρκετά χρόνια. Ήταν σε μια σκηνή με νερά όπου ο Αντώνης και οι φίλοι του έπαιζαν στον κήπο. Εγώ ήμουν μούσκεμα από τα νερά λοιπόν, το παιχνίδι ήταν κάτι σαν ταυρομαχία οπότε την κρίση στιγμή γλιστράω και βρίσκομαι κάτω από τη σκηνή αγκαλιά με τους πρώτους θεατές. Χτύπησα τα πλευρά μου αλλά σηκώθηκα και συνέχισα. Θυμάμαι τον πόνο αλλά μου φαίνεται πάρα πολύ αστείο πια.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσω πολιτισμού και διασκέδασης;

Τα χρόνια είναι περίεργα για όλους μας. Ναι, πηγαίνουν στο θέατρο αλλά πιο επιλεκτικά. Το καταλαβαίνω όμως, οι μισθοί είναι σε χαμηλά επίπεδα δυστυχώς.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Τα τελευταία χρόνια πάνε όλα τόσο καλά που πραγματικά είμαι πολύ ήρεμος και ζω το εδώ και τώρα. Από το 2017 μου έχουν συμβεί σπουδαία πράγματα. Δεν κάνω σχέδια γιατί θέλω την έκπληξη. Όμορφες συνεργασίες επιζητώ με ανθρώπους που θα με πάνε παρακάτω υποκριτικά και ως άνθρωπο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Υγεία. Τίποτα άλλο.

Φροσύνη 

Φωτογραφία Ναταλία Β.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019,Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας, Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης - Στέφανος Παπατρέχας, Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή, Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Φωτογραφίες - Trailer - Σχεδιασμός αφίσας: Ναταλία Β., Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός, Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη, Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή /Θέατρο Άβατον, Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός (Μετρό - Κεραμεικός),Κάθε Τετάρτη στις 20.30, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103412689

Έλα να παίξουμε 

Φωτογραφία Πάτροκλος Σκαφίδας

Πρεμιέρα: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019,Κείμενο:Γεωργία Πιερρουτσάκου, Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης-Γεωργία Πιερρουτσάκου, Σκηνικά - Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Φωτισμοί: Ευγενία Μακαντάση, Φωτογραφίες -Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας, Επικοινωνία - Δημόσιες σχέσεις:Χρύσα Ματσαγκάνη, Ερμηνεία: Στέφανος Παπατρέχας-Γεωργία Πιερρουτσάκου/ Θέατρο Faust, Καλαμιώτου 11&Αθηναϊδος 12 (Μετρό - Μοναστηράκι), Κάθε Πέμπτη στις 20:30, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3234095