Λεονάρντο Θίμο: "Ηθοποιός σημαίνει να αναπνέεις, ηθοποιός σημαίνει να επιπλέεις, ηθοποιός σημαίνει να πετυχαίνεις, ηθοποιός σημαίνει να πεθαίνεις"

2020-12-08

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Για μένα, " ηθοποιός σημαίνει να αναπνέεις, ηθοποιός σημαίνει να επιπλέεις, ηθοποιός σημαίνει να πετυχαίνεις, ηθοποιός σημαίνει να πεθαίνεις": στίχος από το νέο μου τραγούδι που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Δημητρίου Γαϊτάνη. Για να θεωρείται ένας καλλιτέχνης Ηθοποιός, απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να έχει υπομονή και επιμονή και να είναι προσηλωμένος στον στόχο του.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό, καθημερινά, υπό την αιγίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης "Παύλου Παρασχάκη" κάνουμε γυρίσματα στη νέα μας θεατρική Διεθνή σειρά: "Καλλιτέχνες εν Δράσει!!" η οποία έχει κωμικό και δραματικό χαρακτήρα και βασίζεται σε μια ιδέα της μικρής Μελίνας, μαθήτριάς μου στον παιδικό σταθμό. Το κάθε επεισόδιο, θα δείχνει τη ζωή του κάθε ήρωα μέσα από ευτράπελα και καταστάσεις που διακωμωδούν την πραγματικότητα και την επικαιρότητα. Συμπρωταγωνιστεί μαζί μου ο Αντώνιος- Σπυρίδων Αργυρός. Επίσης συμμετέχουν σε Γκεστ εμφανίσεις πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες και ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου. Η σειρά τον Νοέμβριο βραβεύτηκε στο 23ο Εθνικό Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Βραβείων Ηνωμένου Βασιλείου με Βραβείο Κοινού Καλύτερης Τηλεοπτική σειράς με 1113 ψήφους του κοινού, στην κατηγορία "Διαδικτυακός Νοέμβριος" για το 2020.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Ζούμε σε αντίξοες συνθήκες όμως δεν το βάζουμε κάτω. Πάντοτε, στις πιο δύσκολες εποχές, η Τέχνη διασκεδάζει και κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, με χιούμορ, με δάκρυ και με όλα αυτά τα συναισθήματα. Στην τέχνη του θεάτρου δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος, υπάρχει το πώς θέλει ο κάθε σκηνοθέτης να παρουσιάσει το έργο του, τι θέλει να δώσει και τι δεν θέλει να δώσει στον θεατή. Για παράδειγμα, οι ταινίες του RainerWernerFassbinder είναι σκηνοθετημένες θεατρικά μέσα σε δωμάτια αλλά είναι Κινηματογράφος. Σε αντίθεση με τον Fassbinder, οι ταινίες του Θανάση Βέγγου είναι κινηματογραφικά σκηνοθετημένες, διατηρώντας έναν θεατρικό χαρακτήρα. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την σκηνή του ΘΟΥ-ΒΟΥ, που "εξαπολύει πυρά" στον Γάμο του Καραγκιόζη, δίπλα στον Ζαννίνο και εμφανίζεται το θέατρο σκιών;, η συγκεκριμένη σκηνή προβάλλεται και στο αφιέρωμα μου: "Θανάσης Βέγγος: Ο Μεγαλύτερος και Σπουδαιότερος Έλληνας Ηθοποιός" (ντοκιμαντέρ 2018). Στο χώρο της Τέχνης, οι απόψεις διίστανται, στο "Θέατρο Άδειο" Θεατράλεον 2020-2021,σε κείμενο της Ελένης Αναγνωστοπούλου, οι τέχνες συμπράττουν αρμονικά σαν ένας πίνακας του Βαν Γκογκ ή του Πικάσο και γίνονται ακόμη καλύτερες.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Αυτό δεν το γνωρίζω, συνήθως όσοι άνθρωποι γνωρίζω, προσωπικά, δεν θέλουν να μπουν στον χώρο της υποκριτικής διότι φοβούνται να εκτεθούν μπροστά στα φώτα της σκηνής και δεν κάνουνε και όλοι για την σκηνή.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

19 χρόνια στην σκηνή, τα συναισθήματά μου όταν σβήσουν τα φώτα, μέχρι την στιγμή του χειροκροτήματος, είναι: αγωνία, λαχτάρα, χαρά. Παιχνίδι, ζωή και κυρίως αναπνοές των συναδέλφων ηθοποιών και του κοινού που παρακολουθεί με προσοχή την θεατρική πράξη.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Μία περίεργη κατάσταση που έζησα στην σκηνή ήταν το 2008, όταν έπρεπε να βγω στην σκηνή και έπαιζα τον Σάϋλοκ στον "Έμπορο της Βενετίας" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και πληροφορήθηκα, λίγο πριν χτυπήσει το τρίτο κουδούνι, ότι ένας πολύ δικός μου άνθρωπος έφυγε από την ζωή...Έπρεπε να βγω στην Σκηνή, ο Δάσκαλος μου είπε: -TheShowmustgoon-, η Δημοτική θεατρική σκηνή Ηρακλείου Κρήτης ήταν γεμάτη κόσμο. Τότε, σκέφτηκα τα λόγια της μεγάλης Ρένας Βλαχοπούλου, που μου είχε πει ότι όταν πέθαναν οι γονείς της στον Πόλεμο, έπρεπε να τραγουδήσει και τραγούδησε...έτσι βγήκα στην σκηνή και τα δάκρυα του Οβριού Σάϋλοκ που έτρεχαν σαν τον ποταμό Ιλισό, ήταν αληθινά δάκρυα και ο κόσμος με χειροκροτούσε, αυτό είναι το θέατρο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σύντομα, θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους η νέα κωμωδία του Θεόδωρου Κολοβού, όπου κρατώ έναν δεύτερο ρόλο στην ταινία "Γιατί Αντωνάκη, Γιατί Νικολάκη;", μια κωμωδία με κοινωνικό χαρακτήρα με Διευθυντή Φωτογραφίας τον Νεκτάριο Σουλδάτο, δίπλα σε αξιόλογους ηθοποιούς: Φαίη Ντεμάνη, Εύη Καραγιάννη, Μαρία Δρακοπούλου, Χρήστος Γεωργίου, Αντώνης Γαϊτάνος, Μάνο Τσιβιλή, Μάρω Κοκκώνη, Θεόδωρος Κολοβός, Αλεξάνδρα Τσολακίδου, Σωτηρία Κολοβού, Εμμανουέλα Ζαφειρούδη, Αγγελική-Άννα Μπολιάκη, John Olas, Στέλλα Μπονάτσου, Δημήτρης Κολοβός, Σοφία Μπαλάση, κ.ά.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της Διεθνούς Ελληνικής σειράς "2020 Μ.Χ." των Δημητρίου Γαϊτάνη και Λεονάρντο Θίμο όπου και θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη σειρά. Τέλος, κάθε Τρίτη στις 17:00 μ.μ. η εκπομπή "Θεατράλεον" στο JOY Radio σας κρατάει συντροφιά με θεατρικές στιγμές.

Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εμείς Δημιουργούμε.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

"Εμάς τους Καλλιτέχνες μας λένε Ονειροπόλους, αλλά αν δεν υπάρχουμε κι εμείς, δεν θα υπάρχουν ούτε τα όνειρα"