Λεωνή Ξεροβάσιλα: "Ο καθένας αποφασίζει σήμερα να τολμήσει να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι."

2019-11-06

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός για εμένα είναι στο μυαλό μου σαν τον αθλητή. Χρειάζεται, πειθαρχία, εκγύμναση ,τόλμη και κυρίως δυνατό χαρακτήρα γιατί αυτός βοηθά στην ποιότητα της προσωπικής έκφρασης του καθενός πάνω στη σκηνή.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σ την παράσταση« ο χορός της φωτιάς» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν γνωρίζω τα στατιστικά .Ξέρω ότι παλιότερα υπήρχε η λογική της ασφάλειας για να επιλέξεις μια δουλειά, τώρα αυτό δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς. Πιστεύω ότι ο καθένας, για δικούς του λόγους, αποφασίζει σήμερα να τολμήσει να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Χαίρομαι όταν κάτι ολοκληρώνεται και εγώ έχω βγει πιο έμπειρη και δυνατή από αυτό, είναι όμως ανάμεικτα τα συναισθήματα γιατί δεν μου αρέσουν οι αποχωρισμοί αλλά ταυτόχρονα μου φαίνεται δελεαστικό το καινούριο.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Θυμάμαι μια φορά έπρεπε να μιλήσω μπαίνοντας στη σκηνή αλλά δεν μπορούσα, με είχε πιάσει νευρικό γέλιο γιατί υπήρξε ακριβώς πριν μπω μια αντίδραση από το κοινό που με ξάφνιασε.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσω πολιτισμού και διασκέδασης;

Σίγουρα ο κόσμος στήριζε και στηρίζει το θέατρο και τις δουλειές που αξίζουν, ακόμα και όταν αυτές βρίσκονται σε μικρές σκηνές. Επίσης τα τελευταία χρόνια στο θέατρο υπάρχουν και τιμές εισιτηρίων που πλησιάζουν αυτές του εισιτηρίου του σινεμά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Θα ξεκινήσω πρόβες τον Νοέμβρη για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη που θα κάνει πρεμιέρα τον Γενάρη στο θέατρο Κουν στην Φρυνίχου. Φέτος επιθυμώ να κάνω σινεμά, είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Επίσης θα ήθελα να πάω ένα μακρινό ταξίδι, αν καταφέρω στην Κούβα.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να χαιρόμαστε τη ζωή μας ,να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε και να ζητάμε ό,τι ονειρευόμαστε.