Λιλίκα Αρνάκη: "Η αφύπνιση των συναισθημάτων ενεργοποιεί το σώμα και εξοστρακίζει το φόβο από τη ζωή μας."

2023-11-10

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Και τα δύο. Υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση σε αυτό. Ο καλλιτέχνης είναι ο παραλήπτης και αποστολέας μηνυμάτων μέσω της τέχνης. όλοι κρύβουμε έναν μικρό καλλιτέχνη μέσα μας αρκεί να βρούμε λίγη έμπνευση. Όλοι μας είμαστε καλλιτέχνες της ζωής μας .

ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ,ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Η προτεραιότητα της ζωής είναι η ατομική κίνηση- θέληση-πίστη που θα ξεκάνει την ιστορία.

Ο καλλιτέχνης είναι ο αναρχικός βγάζει κραυγή να αφυπνίσει τον γίγαντα που κρύβει μέσα του ο καθένας μας γιατί δεν ταυτίζεται με οτι τον καθορίζει.

Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε;

Την εικαστική μου δραστηριότητα ασκούσα ερασιτεχνικά από τα μαθητικά μου χρόνια. Η πρώτη μου έκθεση έγινε το 2012 στην Θεσσαλονίκη Έχω πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις και 56 ομαδικές Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία ,Αμερική, Ντουμπάι.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν ζωγραφίζετε;

Πριν δημιουργήσω νιώθω πάντα την ανάγκη νοήματος, να καταθέσω και να εξωτερικεύσω τα εσώψυχα μου ευελπιστώντας να αγγίξω και άλλες ψυχές, να δώσω το έναυσμα για αλλαγή στην πορεία πλεύσης στη ζωή μας γιατί κάθε έργο τέχνης αποτελείται από δύο στοιχεία: το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το εσωτερικό στοιχείο είναι τα συναισθήματα του καλλιτέχνη αυτά τα συναισθήματα είναι ικανά να προκαλέσουν και αντίστοιχα συναισθήματα στην ψυχή του θεατή.

Τι σημαίνει για σας «έμπνευση» ;

Έμπνευση είναι ο έρωτας χωρίς πάθη που ολοκληρώνει και προσδιορίζει την εσωτερική ύπαρξη-ουσια,είναι ανάσα-εκπνοή είναι η απάντηση της ψυχής στη λογική Η έμπνευση μπορεί να έρθει με ένα εξωτερικό ερέθισμα ή συναίσθημα, αλλά κατά κανόνα πηγάζει από την εσωτερική μας βιβλιοθήκη αναμνήσεων εικόνων, συμβόλων και ερωτήσεων.

Σαν καλλιτέχνης πως βλέπετε το σήμερα; Με τι χρώματα θα
ζωγραφίζατε την Ελλάδα;

Το γκρίζο χρώμα είναι αυτό που πιστεύω πως την χαρακτηρίζει.. υπάρχει ελπίδα το μηδέν είναι δύναμη είναι το σημείο δημιουργίας.


Ελλάδα της γνώσης και του φωτός,

του ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑΡΑ,

του μορφωμένου που επιλέγει τη σκέψη, τη γνώση και την Τέχνη

και του αμόρφωτου που αδυνατεί να αφουγκραστεί την διαφορετικότητα.

Μη θυμώνεις μη φυσάς και μη ρωτάς ,
που σταματάει αυτή η άγρια κατηφόρα
Έσύ να χεις ελπίδα μέσα στη καταιγίδα.
Σπάσε τα όρια .
Το μηδέν είναι μια νέα αρχή.
Να πας κόντρα στο ρεύμα, στο βόλεμα.
Ο φόβος δεν είναι οι εξαρτήσεις σου.
οι εξαρτήσεις σου γεννούν τους φόβους σου.
Να πέφτεις να σηκώνεσαι και πάλι από την αρχή.
Να πας κόντρα στις ανασφάλειες
και στα παιχνίδια του μυαλού.
Οφείλεις να ρισκάρεις .
Κοίτα τον κόσμο που ζεις κι απλά γέλα.
Μάθε ν' αγαπάς .
Δώσε αγάπη, χαμόγελο και αγκαλιά.

Λ.Α

Τι έχει να προσφέρει η τέχνη, η ζωγραφική εν προκειμένω, σε ένα
κοινό που προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει το ψωμί του, τη
χαμένη αξιοπρέπειά του, την κουλτούρα, τον πολιτισμό του;

Η Τέχνη είναι έκφραση, δημιουργία, ολοκλήρωση. Είναι η βαθύτερη εσωτερική ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία της τέχνης ακολουθεί τη παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γη. Από τον πρωτόγονο άνθρωπο μέχρι τον πιο σύγχρονο καλλιτέχνη, είναι το «παράθυρο» στην κοινωνία της κάθε εποχής. Άνθρωπος και τέχνη εξελίσσονται παράλληλα και βρίσκονται σε ένα διαρκές παιχνίδι αλληλεπίδρασης

Ακριβώς επειδή σήμερα ο άνθρωπος βιώνει την αλλοτρίωση των αξιών και μια καθημερινότητα που τον εξευτελίζει όλο και περισσότερο, η τέχνη είναι ο φάρος στο σκοτάδι που λειτουργεί ως το έναυσμα για αλλαγή στην κοινωνία της ανασφάλειας και της αλλοτρίωσης όπου οι άνθρωποι αναστέλλουν και καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αφυπνίσουμε τα συναισθήματα.

Τα συναισθήματα είναι ανεκτίμητης αξίας, είναι περιουσιακό μας στοιχείο.

Η αφύπνιση των συναισθημάτων ενεργοποιεί το σώμα και εξοστρακίζει το φόβο από τη ζωή μας.

Η τέχνη δημιουργεί πολιτισμό;

Η κοινωνία χρειάζεται την τέχνη γιατί μεταμορφώνει την ψυχή του ανθρώπου, δημιουργεί γέφυρες συνάντησης με το διαφορετικό.

Το κύριο στοιχείο της τέχνης είναι η ελευθερία, η τέχνη δε ζητά να υποτάξει τον κόσμο, αλλά να δώσει ένα νόημα και ελπίδα στην ανθρώπινη προσπάθεια- αγωνιστικότητα για την αλλαγή .

Ο καλλιτέχνης επηρεάζεται και ταυτόχρονα επηρεάζει την εποχή του και τον κόσμο του. Στο έργο τέχνης γίνεται αποκάλυψη του ανθρώπου - ανακάλυψη του πολιτισμού.Και κάθε έργο τέχνης, είναι η ψυχή κάθε πολιτισμού. Ο καλλιτέχνης είναι επαναστάτης. Πιστεύω μέσα σε αυτή την κακοτυχία κάτι μπορεί να γεννηθεί. Έρχεται μία παγκόσμια αλλαγή και πρέπει ως καλλιτέχνες, να μπορούμε να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον παλεύοντας γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ" 

Και τέλος ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες μας;

Εσύ είσαι κυρίαρχος, δημιουργός αλλά και παραλήπτης των δικών σου αποφάσεων και επιθυμιών. Περνούν οι ώρες τα χρόνια και ο αριθμητής του κλάσματος της ζωής δεν μεγαλώνει. Γιατί; Γιατί δώσαμε αξία στη μετριότητα. Υπάρχει αληθινή αγάπη. Μην χαραμίζεσαι για ανθρώπους που δεν το αξίζουν σε άπληστους που το μόνο που γνωρίζω είναι να εκμεταλλεύονται ψυχές . Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου. Η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη . Μην υποτιμάς τον εαυτό σου.

 Η απουσία υποκειμενικότητας και η απουσία παρόντος είναι θάνατος.