Μαίη Βασιλικού: "Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου ερχόμαστε σε επαφή με ένα σιωπηλό κόσμο, αυτό των κοριτσιών από την επαρχία που δούλευαν σε αστικά σπίτια."

2023-09-12

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον εαυτό σας μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Σκύλος

Θάλασσα

Ταξίδια

Φίλοι

Δρόμος

Πως και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Μπήκα στον κόσμο της λογοτεχνίας σαν αναγνώστης στην έκτη δημοτικού. Με το χαρτζηλίκι μου αγάρασα τον πρώτο Αντώνη Σαμαράκη και Καντζάκη. Από τότε δεν σταμάτησα να διαβάζω. Παράλληλα σκάρωνα τις πρώτες μου ιστορίες. Οι ιστορίες δεν βρήκαν τον δρόμο της έκδοσης, κάποιες βρίσκονται σε ένα κουτί σε ένα πατάρι. Το 2017 με τη συμμετοχή μου στο εργαστήρι του Γιάννη Μακριδάκη στις Ακυβέρνητες Πολιτείες γεννήθηκαν καινούργιες ιστορίες που θα τις βρείτε σε μια συλλογική έκδοση με τίτλο «χαμογελούν οι Τζοκόντες;» και με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο Alte Fablon με συντονίστρια την Καλλιόπη Πασσιά γεννήθηκε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Ημερολόγιο Σιωπής», καθώς και ιστορίες που φιλοξενούνται σε συλλογικές εκδόσεις. Τον Οκτώβρη θα εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο «δωδεκάποντο και μιζανπλί»

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μιλάει για τη ζωή της Μαρίας, μιας ψυχοκόρης . Ξετυλίγεται στη θεσσαλονίκη το 1957. Μέσα από τις σελίδες ερχόμαστε σε επαφή με ένα σιωπηλό κόσμο, αυτό των κοριτσιών που ήρθαν για ένα καλύτερο μέλλον από τα ερημωμένα χωριά της επαρχίας σε αστικά σπίτια για να δουλέψουν.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της συγγραφής του;

Δεν αντιμετώπισα δυσκολίες. Ευτυχώς βρήκα πολλά αρχεία εφημερίδων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη τα οποία ήταν ένας χρονικός μπούσουλας των κοινωνικών γεγονότων της εποχής που με βοήθησαν να στήσω την ιστορία μου, καθώς και πολλά βιβλία που αφορούν σε θέματα που θίγει η ιστορία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κύρια συναισθήματα που δημιουργεί στους αναγνώστες;

Νοσταλγία για τους μεγαλύτερους στην ηλικία που έχουν τέτοια βιώματα. Η ιστορία άγγιξε όλους όσους το διάβασαν και απ' όσο μου μετέφεραν το διάβασαν απνευστί.

Αγαπημένος συγγραφέας και αγαπημένο λογοτεχνικό έργο;

Έχω λατρεία με την αστυνομική λογοτεχνία και με τον υπαστυνόμο Χαρίτο του Πέτρου Μάρκαρη.

Μελλοντικά σχέδια;

Η έκδοση του δεύτερου βιβλίου. 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Αντοχές και όνειρα που να τα δουν να γίνονται πραγματικότητα!