Μαίρη Χαρπαντίδου: "Το γέλιο είναι ζωή, έχει την ίδια δύναμη που έχει το φως τού ήλιου."

2024-04-11

Για αρχή και να σας γνωρίσουμε καλύτερα πείτε μας μια αγαπημένη σας φράση, που την χρησιμοποιείτε έντονα στην ζωή σας;

Πιάσε την ζωή από τα μαλλιά με τόλμη. Ποτέ μην αναβάλεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα. ''Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα.'' Η τόλμη είναι μια μαγική λέξη ,πιστεύω ότι να τολμάς στην ζωή για κάποια πράγματα είναι πολύ σημαντικό.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό ανεβάζουμε την αγαπημένη Πρεμιέρα η οποία παίζεται εδώ και δέκα χρόνια σε διάφορα θέατρα της πόλης μας και την έχουμε ταξιδέψει σε κάποιες άλλες πόλεις .Το κείμενο είναι του αγαπημένου Γιώργου Οικονομίδη και σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Δημήτρη Βασιλειάδη. Παράλληλα παρακολουθώ μαθήματα στο θεατρικό εργαστήριο Thespians της Βαρβάρας Δουμανίδου και ετοιμάζουμε θεατρική παράσταση του τμήματος μας για το καλοκαίρι " το έκτο πάτωμα" , όπου τα έσοδα αυτών των παραστάσεων πηγαίνουν στο περιοδικό "σχεδία".

Μιλήστε για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του;

Το έργο γεωγραφικά διαδραματίζεται στο Δερβένι Θεσσαλονίκης και στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης "MOONLIGHT" . Χρονικά βρισκόμαστε στο σήμερα, ενώ με ένα ευφυέστατο σκηνοθετικά τρόπο μεταφερόμαστε και στην δεκαετία του 80. όλα περιστρέφονται γύρω από μια ΠΡΕΜΙΈΡΑ και μια διαθήκη. Το 1986 μια έκρηξη καταστρέφει ενα μεγάλο μέρος του μαγαζιού και σκοτώνει όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής. Σχεδόν 40 χρονιά αργότερα , η διαθήκη του ιδιοκτήτη του μαγαζιού υποχρεώνει τρεις οικογένειες κληρονόμων να συμπράξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα με σκοπό να κληρονομήσουν το εν λόγω κέντρο, το οποίο επισκευάστηκε μετά την έκρηξη άλλα δεν λειτούργησε ποτέ. Όλοι οι κληρονόμοι γίνονται καλλιτέχνες που υπηρετούν όμως διαφορετικά είδη μουσικής , και δεν σταματούν να διαφωνούν και να προσφέρουν γέλιο επί σκηνής. Την οργάνωση της επικείμενης PREMIERA έχει αναλάβει σύμφωνα με την διαθήκη μια γνωστή μάνατζερ και όσο εξελίσσονται οι πρόβες το ένα ευτράπελο διαδέχεται το άλλο βάζοντας σε κίνδυνο την επικείμενη "PREMIERA" τους.

Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό για τη διαθήκη. Αυτό αντικατοπτρίζει κατά κάποιο τρόπο όλους εμάς που απαρτίζουν την ομάδα ''Μαλλιά Κουβάρια΄΄. Όλοι μαζί συνεργαστήκαμε για την επιτυχία αυτού του έργου.

Η κοινή συνεργασία, η θέληση και η ομαδικότητα είναι το μυστικό για την επιτυχία.

Γνωρίστε μας τον ήρωα/την ηρωίδα σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Είμαι η Αποστολία. Δικηγόρος και έχω χάσει στην έκρηξη του μαγαζιού moonlight την μητέρα μου η οποία βρισκόταν εκείνη την στιγμή σε πρόβα μέσα στο μαγαζί και ο ρόλος μου είναι να φροντίσω να ακολουθηθούν οι όροι της διαθήκης από τους κληρονόμους με απώτερο δικό μου σκοπό βέβαια…

Τα κοινά στοιχεία είναι η αποφασιστικότητα με τον οποίο προσπαθεί η Αποστολία να τα καταφέρει με την διαφορά ότι ο τρόπος και τα μέσα με βρίσκουν αντίθετη διότι εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω ανθρώπους και καταστάσεις με την κοινή λογική και την καλοσύνη πρωτίστως.

Πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος το γέλιο στην σημερινή εποχή;

Το γέλιο είναι ζωή! Έχει την ίδια δύναμη που έχει το φως τού ήλιου . Πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα μας οπωσδήποτε . Αυτό προσπαθώ κάθε μέρα , να αποσπάσω ένα χαμόγελο από τους πελάτες μου, να ξεφύγουν έστω και για λίγο από την καθημερινότητα με τις έγνοιες και τα προβλήματα τους. . Έτσι και με το έργο μας προσπαθούμε να χαρίσουμε απλόχερα το γέλιο και το καταφέρνουμε.

Η παράσταση σας έχει ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορεί η τέχνη να διασκεδάσει, αλλά και να στηρίξει ταυτόχρονα εκείνους που έχουν ανάγκη; Ποια είναι εν κατακλείδι η σπουδαιότητα της φιλανθρωπίας και πόσο συχνά την συναντούμε στην σημερινή εποχή;

Η παράσταση μας έχει όπως γνωρίζετε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς μέρος των εσόδων διαθέτονται στο ορφανοτροφείο θηλέων "Μέλισσα¨ αλλά και στην παγκόσμια καμπάνια "A BALL FOR ALL" που αφορά τη δωρεά ειδικής μπάλας σε παιδιά με οπτική αναπηρία.

Αυτό είναι και το μήνυμα αυτής της θεατρικής ομάδας , μέσω της προσφοράς να βοηθάμε είτε ατομικά είτε μέσα από ομάδες και με χορηγίες εταιριών το έργο αρκετών φιλανθρωπικών φορέων και οργανώσεων κάτι που η ομάδα μας "ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ " κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η φιλανθρωπία είναι το οξυγόνο μιας κοινωνίας το οποίο εξασφαλίζει την παράλληλη ύπαρξη και συμμετοχή όλων μας , υπάρχει στην σημερινή μας εποχή αλλά πρέπει όλοι μας να την κάνουμε μέρος της ζωής μας έτσι ώστε να υπάρχει και πιο συχνά και παντού.

Μελλοντικά σχέδια;

Μετά την παράταση και τις επόμενες τρεις παραστάσεις στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη υπάρχουν κάποια σχέδια για να ταξιδέψει το έργο μας και σε άλλες πόλεις .

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να σκέφτεστε θετικά. Μόνο έτσι μπορεί να μεταδοθεί η θετική ενέργεια στους γύρους σας. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κουμπί. Αρκεί μόνο να το βρείτε.