Μαίρη Χαρπαντίδου: "Το μεγαλύτερο προτέρημα σε έναν άνθρωπο είναι η ενσυναίσθηση."

2022-03-11

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του θεάτρου; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή σου την απόφασης;

Το 2005 ζούσαμε ακόμη στην Γερμανία με την οικογένειά μου. Τα παιδιά πήγαιναν στο δημοτικό τότε κι εγώ με τον άντρα μου ήμασταν η γραμματέας και ο πρόεδρος αντίστοιχα, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του Φοερμπαχ. Εκείνη την χρονιά είχε έρθει καινούριος δάσκαλος από την Ελλάδα και πρότεινε εμάς τους γονείς να ανεβάσουμε ένα θεατρικό το οποίο είχε επιμεληθεί ο ίδιος και είχε ανεβάσει με επιτυχία στην Θεσσαλονίκη. 'Έτσι συμμετείχα στην πρώτη μου θεατρική παράσταση. Γραικός Γενίτσαρος και Βενετσιάνος λεγόταν το θεατρικό έργο και είχαμε μεγάλη επιτυχία όπου κι αν παίχτηκε. Όταν επέστρεψα λοιπόν στην Ελλάδα , άρπαξα την πρώτη ευκαιρία που μου δόθηκε να ξαναπαίξω θέατρο ,τις περισσότερες φορές σε παραστάσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Mε τα πολλά φτάσαμε στην ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ με την ομάδα Μαλλιά Κουβάρια, μια παρέα από αγαπημένους φίλους που παίζουμε πολλά χρόνια μαζί. . 

Σε βρίσκουμε στο θεατρικό έργο «Μετάλλαξη». Μιλήστε μας για το έργο και γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ είναι ένα καταπληκτικό κείμενο του αγαπημένου μου Γιώργου Οικονομίδη, το οποίο σκηνοθετεί πανέξυπνα ο Δημήτρης Βασιλειάδης. Είναι μία κοινωνική επιθεώρηση και αποτελείται από 11 ιστορίες που έχουν να κάνουν με την τωρινή πραγματικότητα που μας κυκλώνει τον τελευταίο καιρό. Φυσικά δεν λείπει το μουσικό στοιχείο με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής με τραγούδια γνωστά αλλά και πρωτότυπα σε στίχους του Γιώργου Οικονομίδη και ενορχηστρωμένα από τους ταλαντούχους μουσικούς μας, Αστέρη Τσαλίκη ,Μέλα Γεροφώτη και Αλέξανδρου Τζοβάνι.

Στο έργο παίζω περισσότερους από έναν ρόλους αλλά θα μιλήσω για έναν από αυτούς. Για την κυρία Σούλα. Πρόκειται για μία υπερπροστατευτική μητέρα που κάνει τα πάντα για να χωρίσει τον γιό της από το κορίτσι του. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω του .Ξεπερνάει τα όρια της μητρικής αγάπης με τρόπους απίθανους για μία μάνα!! 

Ποιο πιστεύεται ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Όποιος έρθει να παρακολουθήσει το έργο μας, την ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ,είμαι σίγουρη ότι σε κάποια σημεία του έργου θα βρει κοινά χαρακτηριστικά και θα ταυτιστεί με κάποιον από τους ρόλους. Μην ξεχνάμε ότι και οι 11 ιστορίες βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έχουμε δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,τηλεόραση , φέισμπουκ κλπ. Μέσα από το γέλιο, την συγκίνηση και τον προβληματισμό τα οποία συνυπάρχουν στο έργο ,θα έρθει και η στιγμή της αναγνώρισης και παραδοχής των κακώς κειμένων και μαζί ίσως και η ελπίδα να προσπαθήσουμε να τα αντιστρέψουμε όλα. Εάν συμβεί αυτό τότε το μόνο που έχω να πω είναι ΄΄ Μήνυμα Ελήφθη΄΄. 

Σε τι βαθμό και γιατί έχει μεταλλαχθεί ο άνθρωπος; Υπάρχει κατά την άποψή σου σωτηρία και αν ναι ποια είναι αυτή;

Στις εποχές που ζούμε, έχουμε μπερδέψει τα πρέπει με το νοιάξιμο. Έχουμε μεταλλάξει το νοιώθω την αγάπη να ζήσω ,να αγκαλιάσω, να φιλήσω , να μιλήσω ,με το πρέπει να το κάνω . Έχουν μεταλλαχθεί οι προτεραιότητές μας και αιτία είναι ο χρόνος που τρέχει ασταμάτητα κι εμείς δεν έχουμε την δύναμη να τον επιβραδύνουμε. Εάν καταφέρουμε εμείς οι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας, και να βάλουμε προτεραιότητες στα ουσιώδη, θα πετύχουμε πολλά. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύεις ότι ο κόσμος στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει για τρόπο διασκέδασης;

Το πιστεύω ναι. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αγαπούν το θέατρο και τους έλειψε πάρα πολύ. Για πολλούς θεατές που ήρθαν το πρώτο τριήμερο των παραστάσεων που είχαμε ,ήταν η πρώτη τους έξοδος μετά από δύο χρόνια κλειστών θεάτρων. Μας έλεγαν λοιπόν ότι για 2 ώρες ξέφυγαν από την πραγματικότητα ,γέλασαν με την ψυχή τους ,σιγοτραγούδησαν κάτω από τις μάσκες τους ,με λίγα λόγια διασκέδασαν. Γι' αυτό κι εμείς συνεχίζουμε την ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ μας με νέες ημερομηνίες και με αστείρευτη διάθεση. 

Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Για μένα η αγάπη παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή μου. Θα ήθελα λοιπόν να είμαι γερή και να συνεχίσω να προσφέρω χαρά και αγκαλιές και χαμόγελα στην οικογένεια μου και στους φίλους μου. Δεν κάνω εκπτώσεις σε αυτή!

Μελλοντικά σχέδια;

Για αυτήν την χρονιά ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ και μόνο. Ώσπου να μεταλλαχθούν όλοι!! Και μακάρι να ταξιδέψουμε μαζί της παντού! 

Κλείνοντας, ποια ευχή θα στείλεις στους αναγνώστες μας;

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι το μεγαλύτερο προτέρημα σε έναν άνθρωπο είναι η ενσυναίσθηση. Μεγαλύτερο ακόμη και από την αγάπη. Κλείστε λοιπόν τα μάτια ,αφουγκραστείτε και νοιώστε τον συνάνθρωπο που έχετε απέναντί σας ,τον γονιό σας, το παιδί σας ,τον σύντροφό σας ,τον φίλο σας. Πιστέψτε με η ανταμοιβή θα είναι μεγάλη!