Μαίρη Σταυρακέλλη: "Η τέχνη είναι μαγεία και μάγισσα."

2021-03-22

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Μαίρη μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Συναισθηματική, Δημιουργική, Αισιόδοξη, Τρελή, Αποκλίνουσα σκέψη

Ο μεγάλος Δημήτρης Χόρν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Είναι καημός πολύ πικρός

και στεναγμός πολύ μικρός.

Μίλησε, κλαις?

Όχι δεν λες.

Μήπως πεινάς?

Και τι να φας!

Όλο γυρνάς, πες μου που πας?

Ηθοποιός, είτε μωρός, είτε σοφός

Είμαι και εγώ...

Φέτος σας βλέπουμε τηλεοπτικά στην νέα σειρά της ΕΡΤ1 «Χαιρέτα μου τον πλάτανο». Μιλήστε μας για αυτή σας την εμπειρία.

Είμαι αισιόδοξη που η ΕΡΤ επιτέλους μπήκε δυναμικά και με επιτυχία στην μυθοπλασία. Όταν μου το πρότεινε ο Ανδρέας Μορφονιός δέχτηκα με χαρά.. αυξανόμενη καθώς άκουγα την υπόθεση, τους συντελεστές και τους συναδέλφους.

Όλοι προσπαθούμε πολύ, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι μια δουλειά ειλικρινής και έντιμη που θυμίζει τις παλιές ελληνικές ταινίες Το ευτύχημα είναι ότι αγαπιέται και από τον κόσμο.

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας. Πως επηρεάζει την εξέλιξη της ιστορίας και των γεγονότων;

Η Μυρτώ έρχεται από την Αθήνα. Δεν κατοικεί στον Πλάτανο. Κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να... την μισεί όλο το χωριό και εκείνη, να μην σταματά μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της ! Εγώ πάντως την αγαπώ... και... θα κάνω ότι μου ζητήσει !!!!

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πως όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Είμαι αισιόδοξη γιατί δεν με βοηθάει να είμαι τίποτα άλλο. Η ζωή μας είναι γεμάτη από δυσκολίες για πολύ καιρό και η κούραση είναι μεγάλη. Όμως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Ούτε οι δυσκολίες. Η νύχτα έχει κρατήσει πάρα πολύ.. Όμως το ξημέρωμα έρχεται πάντα μετά το τέλος της νύχτας. Αρκεί να μην μας βρει εξαντλημένους. Εγώ είμαι έτοιμη και πρόθυμη για ευκαιρίες και αλλαγές και μικροχαρές . Και δεν ξεχνώ το λόγο του Ζήνωνα «Νυν ευπλόηκα, ότε εναυάγησα» που σημαίνει « έπλευσα καλά όταν... ναυάγησα!»

Πως μπορεί η τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Ο νους μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι της απομόνωσης. Η τέχνη ως εργαλείο του νου και της ψυχής μπορεί να μεταμορφώνει την απομόνωση. Η τέχνη είναι μαγεία και μάγισσα. Έχει την ικανότητα να αλλάζει την πραγματικότητα, δίνοντας αισθητηριακές εμπειρίες που σε ταξιδεύουν εκεί που πραγματικά θέλεις να πας. Στην κόλαση ή στον Παράδεισο!

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή πίσω από την κάμερα;

Καλοκαίρι πριν από πολλά πολλά χρόνια. Στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Βάτραχοι του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία Γιώργος Μιχαηλίδης. Στον χορό... ξαφνικά κοντά στο πόδι μου ένας σκορπιός. Θυμάμαι την κάθε λέξη... και την κάθε κίνηση του σκορπιού! Τελικά με κέντρισε... συνέχισα κανονικά την παράσταση. Χωρίς πόνο. Ο πόνος ήρθε με το που τελείωσε η παράσταση. Στο χειροκρότημα, αυτός πέθανε και εγώ πόνεσα πολύ!!

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Παιδιά, πεθύμησα τον ήλιο και την θάλασσα... αρκετά κράτησε αυτός ο χειμώνας! Θέλω Καλοκαίρι!!! Εύχομαι και ελπίζω καλά και πολλά ταξίδια! Σε κοντινούς η μακρινούς προορισμούς δεν έχει σημασία.