Μάνος Αμπατζής: "Θέλουμε να παραμείνουμε ένας σύγχρονος, ευέλικτος, φιλικός και ανθρώπινος προς τους συγγραφείς εκδοτικός, ώστε να απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου."

2023-05-03

Πώς και γιατί ξεκίνησαν οι Εκδόσεις Μολύβι το ταξίδι τους στον κόσμο της λογοτεχνίας;

Η Ελλάδα αριθμεί πολλούς και καλούς εκδοτικούς οίκους. Έχει όμως, θεωρώ, πολύ περισσότερες δυνατότητες. Αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα η δημιουργία ενός νέου εκδοτικού, ο οποίος θα κατάφερνε να πάρει θέση στον εκδοτικό χώρο με αξιοπρέπεια, αλλά και μερίδιο του αναγνωστικού κοινού. Θα έλεγα πως ο λόγος της δημιουργίας αυτού του εγχειρήματος ήταν, πέρα από την αδιαμφισβήτητη αγάπη μου για το βιβλίο, η αίσθηση πως η πόλη αλλά και ο κλάδος γενικότερα θα αγκαλιάσει κάτι φρέσκο σε ιδέες, νέες σύγχρονες και ευέλικτες πρακτικές και προτάσεις στην έκδοση των βιβλίων.

Φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια ενεργής δράσης, τι έχουν προσφέρει στους αναγνώστες όλα αυτά τα χρόνια; Ποια είναι η πορεία και η προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια;

Πράγματι, φέτος οι Εκδόσεις Μολύβι κλείνουν 10 χρόνια λειτουργίας. Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια αυτά και κοιτάζοντας ταυτόχρονα τις βιβλιοθήκες μας, μόνο χαρά και συγκίνηση μπορώ να νιώσω. Βιβλία ποιοτικά, όλων των κατηγοριών, βιβλία που έχει αγαπήσει ο αναγνώστης και το εισπράττουμε καθημερινά. Στη δεκάχρονη πορεία του, ο Εκδοτικός Οίκος Μολύβι έχει εκδώσει πάνω από 150 τίτλους βιβλίων, έχει οργανώσει εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, ημερίδες, συνέδρια, σε ποικίλα αντικείμενα που καλύπτουν ποικίλους τομείς, επαγγελματικά/επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, πνευματικές/φιλοσοφικές ανησυχίες ή ψυχολογικές ανάγκες («δημιουργική γραφή», «η τέχνη της επικοινωνίας», «αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση», κ.ά.).

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι ένα ενεργό αναγνωστικό κοινό, αγαπούν και στηρίζουν Έλληνες συγγραφείς;

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα είναι ενεργό. Μπορεί να αλλάζουν κάποιες σταθερές, για παράδειγμα με την έκδοση ηλεκτρονικών βιβλίων και την ανάγνωση μέσω tabletή κινητού αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ζητούμενο. Και αυτό που βλέπουμε με ικανοποίηση είναι πως ο κόσμος διαβάζει. Και διαβάζει εξίσου Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Θεωρώ πως οι αναγνώστες αγαπούν και στηρίζουν κάθε αξιόλογη δουλειά απ' όπου κι αν κατάγεται ο συγγραφέας. Ο νέος συγγραφέας όμως έχει ανάγκη από στήριξη. Υπάρχει αστείρευτο συγγραφικό ταλέντο και το βλέπουμε καθημερινά. Η δική μας επιλογή είναι να δώσουμε την ευκαιρία να δείξει το έργο του και να συστηθεί μέσω των Εκδόσεων Μολύβι στο αναγνωστικό κοινό.

Μελλοντικά σχέδια;

Ο στόχος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο ίδιος, όσα χρόνια και αν περάσουν. Δεν πιστεύω στην αλλαγή των βασικών αξιών που έχουμε θέσει από τη δημιουργία του εκδοτικού. Θα ακολουθήσουμε πιστά το πλάνο μας: Να προχωράμε με μικρά σταθερά βήματα ώστε να μάθει περισσότερος κόσμος με τη δουλειά μας. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καθιέρωσή μας στον χώρο των εκδόσεων. Να εκδίδουμε μόνο ποιοτικά βιβλία ώστε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο. Να είμαστε ειλικρινείς με τους συγγραφείς και να χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης. Γενικά, θέλουμε να παραμείνουμε ένας σύγχρονος, ευέλικτος, φιλικός και ανθρώπινος προς τους συγγραφείς εκδοτικός, ώστε να απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να διαβάζετε περισσότερο και με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Να βρίσκετε έστω και λίγο χρόνο για να ταξιδέψετε στις σελίδες των βιβλίων. Είναι χαλαρωτικό, ενίοτε λυτρωτικό. Και φυσικά, εύχομαι να διαβάζετε στα παιδιά. Το μέλλον του βιβλίου αλλά και γενικότερα είναι στα χέρια τους…

Το «Μολύβι» είναι ένας πολυχώρος δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας. Δραστηριοποιείται σε μεγάλο εύρος της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της επιστήμης, με σύγχρονο τρόπο, με πρωτοτυπία και πρωτοπορία, χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις.

Ιδιαίτερα, ενδιαφέρεται για συνεργασία, προβολή και προώθηση του έργου νέων δημιουργών. Και με την έννοια που έδωσε στους «νέους» ο Πικάσο («μου πήρε πολύ χρόνο για να γίνω νέος»). Το «Μολύβι» γράφει, δημιουργεί επικοινωνεί… με ποιότητα. Αυτή είναι η μοναδική και βασική φιλοσοφία που υιοθετεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που αναλαμβάνει. Τήρηση υψηλών προδιαγραφών, υψηλή αισθητική, ανάδειξη της λεπτομέρειας που εξασφαλίζει τη μοναδικότητα.

Η ανάγνωση μπορεί να είναι μια «σταθερή πηγή πληροφοριών» σε όλη τη ζωή ενός παιδιού. Αυτή η σταθερότητα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο κείμενο με συνεχή τρόπο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη σχολική τους περίοδο αλλά και στην ζωή τους μετέπειτα.

Διαβάζοντας στα παιδιά, τους παρέχεται μια βαθιά κατανόηση για τον κόσμο τους και γεμίζει το μυαλό τους με βασικές γνώσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει για να κατανοήσουν αυτά που βλέπουν, ακούν και διαβάζουν, κάτι που βοηθά τη γνωστική τους ανάπτυξη.

Τα παιδιά, μέσα από τα βιβλία ενθαρρύνονται να ερευνούν πώς και γιατί συμβαίνουν τα πράγματα και να σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις ακόμη και για πολύπλοκα ζητήματα. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση προάγει τις δεξιότητες κριτικής και δημιουργικής σκέψης και εμπνέει τα παιδιά να ασχοληθούν περισσότερο με τις ικανότητές τους. Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν γιατί το περιβάλλον είναι σημαντικό και τους παρέχει τα στοιχεία που χρειάζονται για να αποκτήσουν καθημερινές συνήθειες φιλικές προς αυτό.

Η φύση μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού μας. Μόλις λίγες ώρες επαφής με τη φύση την εβδομάδα συνδέονται με καλή υγεία και ευεξία, υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, μειωμένα επίπεδα άγχους, βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Με γνώμονα αυτές τις αξίες δημιουργούμε βιβλία σύγχρονα, περιεκτικά , με θέματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του κόσμου βοηθώντας μας συνάμα να προσαρμοστούμε στο αυξημένο επίπεδο αντίληψης και νοητικού επιπέδου των παιδιών της εποχής μας.