Μαρία Φουρναράκη: "Η τέχνη είναι μόνο φως και οξυγόνο, ανάταση ψυχής."

2020-10-18

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Μαρία μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Ονειροπόλα, ανυπόμονη, τελειομανής, αφόρητα ειλικρινής, επίμονη!

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός είναι το μέσω για να κατανοήσεις την ανθρώπινη φύση και τις εκφάνσεις αυτής. Δηλαδή παίζοντας πάρα πολλούς ρόλους προσπαθείς να τους καταλάβεις και να τους δικαιολογήσεις, γιατί έπραξαν το κάθε τι. Και έτσι μπορείς να είσαι πιο επιεικής με την ανθρώπινη φύση. Για όλα υπάρχει ένα υπόβαθρο και ένα αίτιο. 

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Αν κοιτάζουμε πέρα από το εγώ μας και να μάθουμε να αγαπάμε με παρρησία τους άλλους, γιατί η αγάπη πάντα κάνει θαύματα, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο. Να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η ανατροπή για ένα καλύτερο κόσμο.

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Η τέχνη μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι της απομόνωσης με την αλήθεια της. Είναι μόνο φως και οξυγόνο, ανάταση ψυχής. Σε προτρέπει να έχεις ένα όραμα. Με τα μηνύματά της σε παροτρύνει να αγωνίζεσαι για να φτιάξεις ένα καλύτερο κόσμο. Η τέχνη έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία. 

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Βρισκόμουν στην Αθήνα, στις δουλειές και τις ασχολίες μου.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Ο κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής επειδή έχει τεράστια ανάγκη να επικοινωνήσει, να εκφραστεί και να λυτρωθεί. Είναι η πιο υγιής ψυχοθεραπεία.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Έκανα πολλά σχεδία όμως με αυτό που συνέβη λίαν προσφάτως, με την πανδημία, έπαψα να κάνω σχέδια γιατί επικράτησε η ρύση «Όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει». 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Η αγαπημένη μου φράση είναι «να βλέπουμε και να ακούμε με την καρδιά μου, όχι με το μυαλό μας»! Το μυαλό παίζει άσχημα παιχνίδια, η καρδιά ποτέ δεν κάνει λάθη. Να εμπιστευόμαστε την καρδούλα μας και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα!