Μαρία Σεμερτζίδου: "Μέσω της τέχνης του θεάτρου ανακαλύπτει κανείς, μαθαίνει , πλουτίζει τον εαυτό του"

2022-03-22

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του θεάτρου; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή σου την απόφασης;

Aπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο . Το γιατί το ανακάλυψα αργότερα , όταν επί της ουσίας ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο . Πέραν από την πηγαία ανάγκη έκφρασης μέσω της τέχνης του θεάτρου ανακαλύπτει κανείς, μαθαίνει , πλουτίζει τον εαυτό του . Ακόμα , κοινωνεί μηνύματα , ιδέες και ανοίγει νέους δρόμους σε ηθοποιούς και θεατές.

Σε βρίσκουμε στο θεατρικό έργο «Μετάλλαξη». Μιλήστε μας για το έργο και γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.

Το έργο 'Μετάλλαξη' είναι μια κοινωνική επιθεώρηση σε κείμενο του εξαιρετικού Γιώργου Οικονομίδη και σκηνοθεσία του αγαπημένου Δημήτρη Βασιλειάδη . Με ένα επίκαιρο κείμενο , μια εξαιρετική σκηνοθεσία και ένα έξυπνο πάντρεμα του θεάτρου με τη μουσική καθότι υπάρχει ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής ο θεατής θα προβληματιστεί , θα αναρωτηθεί μα πρώτα απ' όλα θα γελάσει και για λίγο θα ξεχαστεί απ' όσα μας βαραίνουν αυτόν τον καιρό. Σε αυτό το έργο υποδύομαι δυο ρόλους , δύο νεαρά κορίτσια τελείως διαφορετικά μεταξύ τους , θα σας μιλήσω για τη μια από της δυο , μια κοπέλα που οι επιλογές τις δε συνάδουν με τα κοινωνικά πρότυπα μα αυτή με το δικό της τρόπο μάχεται για αυτά .

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Η Μετάλλαξη είναι ένα έργο ,στο οποίο η κάθε ιστορία του μεταφέρει και το δικό της ξεχωριστό μήνυμα μα και στο σύνολό του μηνύματα τα οποία θα λάβει ο κάθε θεατής . Πόσο εύκολο είναι να μαλώνουμε πίσω από μία οθόνη και πόσο εύκολα πληκτρολογούμε λέξεις που πληγώνουν το συνάνθρωπό μας ; Πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια μας κατάματα ; Και πόσο εύκολα γινόμαστε δέσμιοι ενός στρεβλού ονείρου ή μιας ανάγκης ενός αγαπημένου μας ;

Σε τι βαθμό και γιατί έχει μεταλλαχθεί ο άνθρωπος; Υπάρχει κατά την άποψή σου σωτηρία και αν ναι ποια είναι αυτή;

Έχουμε μεταλλαχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και ίσως αυτό να ήταν και αναπόφευκτο λόγω της παγκόσμιας εξέλιξης . Στο χέρι μας είναι η μετάλλαξη να έχει θετικό πρόσημο .

Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύεις ότι ο κόσμος στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει για τρόπο διασκέδασης;

Και το στηρίζει και το επιλέγει. Στερηθήκαμε για πάρα πολύ καιρό το θέατρο και πραγματικά το έχουμε ανάγκη .

Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας η ευχή μου είναι να μπορούμε να αφουγκραστούμε το συνάνθρωπό μας , να του σταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε . 

Μελλοντικά σχέδια;

Ένα από τα μαθήματα αυτών των καιρών είναι να είναι πολύ κοντινά τα μελλοντικά μου σχέδια , χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν στόχοι.

Από 30 Μαρτίου έως και 3 Απριλίου θα είμαστε με την ομάδα ΄Μαλλιά Κουβάρια΄ και το έργο 'Μετάλλαξη' στο θέατρο Αυλαία .  

Κλείνοντας, ποια ευχή θα στείλεις στους αναγνώστες μας;

Όσο κοινότυπο και αν είναι υγεία σωματική , ψυχική και πνευματική και να χαμογελούν!!