Ματθίλδη Τσέκου: "Ας σταθούμε και ας αφουγκραστούμε με ψυχραιμία και ουσιαστικά τον εαυτό μας , και οτι πραγματικά θέλουμε και είναι σημαντικό για εμάς, όπως μας λέει και ο γάτος..."

2023-10-27

Γνωρίστε μας τον εαυτό σας μέσα από πέντε λέξεις.

Είμαι η Ματθίλδη Τσέκου, είμαι από Θεσσαλονίκη, από μικρή με μάγευε η μουσική και η υποκριτική, σπούδασα οδοντιατρική , και στη συνέχεια αυτό που πάντα ήθελα, δηλαδή μιούζικαλ, στο Λονδίνο . Θα έλεγα πως έχω πολλή ενέργεια και ενθουσιασμό, που όμως δε φαίνεται στην αρχή, και πως είμαι αρκετά τελειομανής, αγχώδης και υπεραναλυτική μέχρι εκεί που δεν πάει, όμως ταυτόχρονα τα αφήνω όλα αυτά στην άκρη και δρω συχνά αυθόρμητα και "με την καρδιά".

Πού σας βρίσκουμε αυτόν τον καιρό;

Πριν λίγες μέρες κάναμε την πρεμιέρα του όμορφου, ροκ και γλυκού μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, "Στη χώρα των θαυμάτων", από το ομώνυμο βιβλίο "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" , σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Ορτετζάτου , και μουσική του Κωνσταντίνου Γκιβίσση, στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη!

Μιλήστε μας για το έργο. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Θα έλεγα πως είναι η αγάπη προς το βιβλίο, το να είμαστε ευγενικοί, να έχουμε ενσυναίσθηση, να αφουγκραζόμαστε τους άλλους, και να εκτιμούμε αυτά που έχουμε. Ξεκινάει με ένα κακομαθημένο αγενές κορίτσι, και μας δείχνει το ταξίδι του προς την ενηλικίωση, την ωρίμανση, καθώς συναντά συμπεριφορές που αντανακλούν τη δική της, μαθαίνει, και βρίσκει τον εαυτό της μέσα από αυτό.

Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.

Η ηρωίδα μου είναι η Αλίκη, αυτό το κορίτσι που περιέγραψα , είναι ένα κακομαθημένο πλούσιο κοριτσάκι, που δεν εκτιμά αυτά που έχει και συμπεριφέρεται άσχημα σε όλους. Η ιστορία ξεκινά στο πάρτι γενεθλίων της. Όμως τελικά καταλήγει σε μια αλλόκοτη περιπέτεια, μέσα από την οποία μαθαίνει σιγά σιγα , ωριμάζει και μεγαλώνει.

Απευθύνεται σε μικρά ή μεγάλα παιδιά;

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες θα έλεγα, έχει στοιχεία και για μεγαλύτερα παιδιά, δεν είναι μόνο για νηπιαγωγείο σίγουρα. Ίσως επειδή είναι πιο ροκ εκδοχή να ήταν καλύτερο ιδιαίτερα για δημοτικό -γυμνάσιο , όμως δεν παύει να είναι και ένα όμορφο παραμυθάκι για μικρότερα παιδιά, με ωραία ροή και τραγούδια , ώστε να τους κρατήσει το ενδιαφέρον. Επίσης πιστεύω είναι για όλη την οικογένεια και θα το απολαύσουν και οι γονείς/μεγαλυτεροι πολύ περισσότερο απ' ότι περιμένουν.

Πόσο ανάγκη έχουμε να δραπετεύσουμε σε μια χώρα των θαυμάτων.

Πολλή. Πάρα πολλή. Και κυρίως να ακούσουμε τα όνειρα μας και τον εαυτό μας. Η κοινωνία προχωράει με τόσο γρήγορους ρυθμούς πλέον , ο χρόνος μας γίνεται όλο και λιγότερος, όλοι τρέχουμε, και ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε να κάνουμε μια παύση για τον εαυτό μας. Ας σταθούμε και ας αφουγκραστούμε με ψυχραιμία και ουσιαστικά τον εαυτό μας , και οτι πραγματικά θέλουμε και είναι σημαντικό για εμάς, όπως μας λέει και ο γάτος...

Ποια οφέλη κρύβει το πάντρεμα της μουσικής με το θέατρο για τα παιδιά και τους μεγάλους;

Πιστεύω πως το πάντρεμα της μουσικής με το θέατρο όταν γίνει σωστά και ομαλά, είναι συναισθηματικά ένα από τα πιο δυνατά θεάματα. Πιστεύω επίσης πώς κάποιος βλέποντας μια παράσταση μπορεί να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του, να ευαισθητοποιηθεί και να "εμπνευστεί". Οπότε μια παράσταση με μουσική σίγουρα πετυχαίνει διπλά να συγκινήσει και να αγγίξει. Πέρα από αυτό, η έκθεση σε δύο μορφές τέχνης ταυτόχρονα είναι διπλό κέρδος και για τα παιδιά και για τους μεγάλους και από εκπαιδευτικής άποψης.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες μας;

Να ακολουθούν τα όνειρα τους! Μικροί και μεγάλοι! Και να μη ξεχνάμε μέσα στο χάος της καθημερινότητας, να μη χάνουμε επαφή με τον εαυτό μας και τις βαθύτερες ανάγκες μας , γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αφουγκραστούμε και τον διπλανό μας πραγματικά.