Μελέτης Ηλίας: "Στην χώρα όπου γεννήθηκε η Τέχνη και ο Πολιτισμός, οι καλλιτέχνες είμαστε δευτερεύουσας σημασίας."

2021-02-26

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Μελέτη μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Πιστεύω ότι το κυρίαρχο συναίσθημα που με διακατέχει είναι η αισιοδοξία, παρόλο τις δύσκολες συνθήκες είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και πιστεύω ότι γρήγορα θα βγούμε από τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. Το χαμόγελο σίγουρα κυριαρχεί στην ζωή μου. Προβληματισμός, σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις αποκαλύψεις στον χώρο μου. Αλλά και ανακούφιση, γιατί βλέπω ότι το τοπίο σιγά σιγά ξεκαθαρίζει.

Φέτος σας βλέπουμε τηλεοπτικά στην σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερα μας χρόνια», μιλήστε μας για αυτή σας την εμπειρία.

Πιστεύω πως είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, από την δημόσια τηλεόραση. Είναι μια προσεγμένη παραγωγή, είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Σαν παραγωγή επενδύει στο ποιοτικό αποτέλεσμα και αυτό είναι εκτιμητέο από τον κόσμο.

Μιλάμε για μια δύσκολη συνθήκη, την περίοδο της Χούντας. Μέσα όμως σε αυτή την δύσκολη συνθήκη, που έχει πολλούς παραλληλισμούς με το σήμερα, είναι μια οικογένεια που δεν σταματάει να ονειρεύεται, να ζει όπως επιθυμεί.   

Γνωρίστε μας τον ήρωά σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με τον Μελέτη;

Ο Στέλιος Αντωνόπουλος είναι ένας σαρανταπεντάρης, με τρομερή ωριμότητα για την ηλικία του ώστε καταφέρνει να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Έχει ένα πολίτευμα που τον καταπιέζει από την μία, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να χάσει την δουλειά του. Δουλεύει στο υπουργείο με χουντικό υπουργό και σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος επίσης είναι χουντικός. Από την άλλη έχει μέσα στο σπίτι τον αριστερό, επαναστάτη γιό. Το αίμα του αμφισβητεί όλη αυτή την κατάσταση που ζουν, κάτι που και ο ίδιος θα ήθελε να το κάνει αλλά δεν μπορεί λόγω συνθηκών.

Νομίζω ότι σαν Μελέτης θα ήμουν πιο τολμηρός, εκείνος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Καταλαβαίνω όμως το δίλημμα του.

Έχοντας ζήσει στιγμές σε θεατρικές σκηνές και σε τηλεοπτικά πλατό, το σανίδι ή η κάμερα προσφέρει την απαιτούμενη ελευθερία στον ηθοποιό;

Το θέατρο φυσικά! Η άμεση επαφή, η ελευθερία πάνω στην σκηνή, η ζωντανή στιγμή δεν μπορεί να συγκριθεί με την "κάμερα". Η τηλεοπτικές δουλειές έχουν άλλες χάρες. Επειδή είμαστε ένας εξωστρεφείς και έξω καρδιά λαός το θέατρο ταιριάζει πιο πολύ στην ιδιοσυγκρασία μας. Εννοώ σαν ηθοποιοί και σαν θεατές.  

Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα άτομα που παίρνουν αποφάσεις.

Θεωρώ πως κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας. Προσωπικά εργάζομαι από 2001 ανελλιπώς Χειμώνα και Καλοκαίρι σε θεατρικές δουλειές, το να μην έχω τώρα παράσταση και πρόβα με κάνει να βρίσκομαι έξω από τους ρυθμούς μου. Και για βιοποριστικούς λόγους και για καλλιτεχνική έκφραση, είμαστε σαν τα ψάρια έξω από το νερό. Υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι είναι σε τρομερά δυσμενή κατάσταση.

Στην χώρα όπου γεννήθηκε η Τέχνη και ο Πολιτισμός οι καλλιτέχνες είμαστε δευτερεύουσας σημασίας. Είναι ένα επάγγελμα εξίσου αναγκαίο με πρώτης γραμμής επαγγέλματα.

Έχει ανοίξει «ένας ασκός του Αιόλου» στον χώρο σας με καταγγελίες και μηνύσεις για βία και σεξουαλική παρενόχληση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Θεωρώ πως στο πολύ άμεσο μέλλον θα φανεί η χρησιμότητα των γεγονότων που τώρα γίνονται. Όντως είχαμε ακούσει, δει και βιώσει παρόμοια περιστατικά, λίγο ως πολύ με τον τρόπο του ο καθένας. Νομίζω ότι σε αυτόν τον χώρο δεν αξίζουν τέτοιες καταστάσεις και συμπεριφορές.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το 2021;

Η πρωταρχική επιθυμία μου, που πιστεύω ότι εκφράζει και όλο τον κόσμο, είναι να ξεμπερδέψουμε αυτή την πανδημία, να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες, να είμαστε υγιείς. Ως ηθοποιός θα ήθελα να ανοίξουν τα θέατρα και να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε. 

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Σε αυτή την μεταβατική περίοδο που είμαστε να κάνουμε όσο μπορούμε λίγη ακόμα υπομονή. Όλοι έχουμε κουραστεί μέσα σε αυτή την κατάσταση. Είμαι όμως από την φύση μου αισιόδοξος και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή.